Meta-Vän

Nu när jag är i min 40-talet, jag har vänner som är spridda över hela landet. Vi upprätthåller olika nivåer av sammanhang—främst genom Facebook, e-post och enstaka besök om vi råkar vara i stan. Jag har ett par vänner från high school och college, jag kämpar för att besöka, trots våra olika karriärer eller komplexa barnuppfostran arrangemang. Mina lokala vänner allt från ensamstående föräldrar och casual gym kompisar till gemenskapen theater folk och par med barn har jag känt i 20 år.

Men jag har en vän som—inom det första året jag kände henne—gick in i mitt kök en dag, tittade in i mina ögon, och sade i sitt djupt, lugnande ton, "jag vill veta om jag har gjort något för att göra dig upprörd." Mina ögon vällde upp innan hon avslutat sin mening, och jag kunde inte se henne i ögonen när jag svarade.

Jag hade aldrig haft någon vara att direkt eller att fråga om min vänskap innan. Jag har aldrig haft en vän med tillräckligt mod att närma mig på det sättet. I det förflutna, jag hade alltid varit den som vill jaga ner källan klyftor i vänskap—i den utsträckning som jag hade nerv. Och jag har aldrig helt tillförlitliga de svar jag fick, eftersom ingen någonsin har brytt sig om att komma till mig för att söka sina egna svar.

I många av mina vänner, jag har gjort vikten av osäkerhet. Jag kände mig alltid som om jag skulle gissa, att försöka lista ut vad som var på gång—trots vad de talade om för mig—att ge vänner till förmån för tvivel, vilket är bra, men...alltid?

Jag minns när vi hade pratat klart som dagen, sade hon, "jag tror att det är så viktigt i en vänskap för att kunna prata om vänskap själv." Och plötsligt jag passar i rummet runt omkring mig, och jag kunde se henne i ögonen för första gången för mer än en sekund.

Kraften av sårbarheten i att överlämna dig själv till någon och säga "jag bryr mig om detta förhållande, och jag ser att det kan vara trasig. Jag ser att jag kan ha gjort något för att skada dig. Kan du vänligen berätta för mig, så kan vi fixa det?" Det är den enda gången i mitt liv som jag kan minnas att någon tar hand tillräckligt, att vara stark nog, och att vara öppen nog för att uttrycka dessa känslor till mig.

Och det bär framåt. Vi är inte alltid man behöver stora dramatiska scener längre med att torka upp de mässar. Ibland ett snabbt utbyte på spin cykel eller till och med ett par texter kommer att göra susen. Naturligtvis, ibland stora tårfyllda stunder spiller över, särskilt när det finns annan stress i våra liv byggs upp bakom väggarna.

Min vän—som också är en författare—och jag utbyta idéer ofta, så jag textade till henne att jag planerade att skriva en uppsats om vår "meta-diskussioner" om att vara vänner, om hon inte redan hade något liknande på gång.

Hon hade ingen aning om vad jag pratade om.

Hon textade tillbaka, "jag trodde att det var bara kallade att kommunicera."

ADVERT

Lägg till din kommentar