Vad Jag Säger Till Mina Döttrar När De Frågar Om Min Mamma

Mina döttrar ofta fråga mig om min barndom, det finns nätter när det är äkta nyfikenhet och andra när jag är ganska säker på att de är bara att försöka dryga ut lite mer tid innan de måste gå och sova. Jag brukar berätta snyggt små berättelser med en tydlig början, en mitt och ett slut, som den om en schäfer som skrämde mig på min promenad till skolan, och hur långt jag skulle gå till för att undvika en konfrontation.

Den historien har jag inte berätta är att jag bara är just nu kommer att förstå. Min mamma var 23 år när hon fick mig, 34 när hon och min pappa bröt upp, och 42 när hon blev nykter. Genom alla dessa olika upplevelser hon haft en lugn lektion som hon försökte lära mig. Dagens människor skulle kunna kalla det en "joy-hack," ironiskt eftersom hennes egen mor hette Glädje.

Vi hade aldrig mycket pengar, så de saker som vi hade var inte översta hyllan eller varumärke. Jag hade hand-me-downs, och hon tillverkade kläder för arbete från bitar som hon lurade sig själv med lite utsmyckningar hon hade om huset. Jag kan säga att hon lärde mig att inte längta tillbaka till materiella saker, men jag längtar efter och köpa! Jag skulle också kunna säga att hon lärde mig hur man gör saker och ting bättre, vilket är sant, men det är inte det som hon gav mig det jag vänder mig om och om igen.

Min mamma gav mig möjlighet att hitta glädje, trots vad som kan hända runt omkring mig. Jag har utnyttjat detta fler gånger än jag kan räkna. Jag vill ge det till mina egna döttrar, men det kan bara läras ut när de ser mig nå via en stund till vad som verkar vara en omöjlig sak: att vara i fred eller tröstade mot oddsen. Jag kan inte bara säga "Hej tjejer, tro mig, när flisen ner och livet känns som skit, du kan fortfarande vara lycklig."

Det kommer i förgrunden i tider när jag känner mig som ett fullständigt misslyckande, som den dagen en tvätt hade skunked i tvättmaskinen. Den senaste tidens varma snap hade brutits av ett regnväder, och jag hörde min mellersta dotter skrika "Mamma, jag inte har några byxor." Jag fiskade ett par färgade leggings ut ett skåp. "Här har du." Hon tittade på dem och sa, "Mamma, dessa har ett hål. Min lärare skickar mig till sjuksköterska om saker som har ett hål."

Jag tittade på byxor och tog tag i mitt sy-kit. Jag började att sy tår, men tänjbar tyg klungade tafatt. Där jag normalt skulle strama och spända, det gjorde jag inte, och jag satte igång att sy en smiley och kisande ögon i tyget så att bunching såg avsiktlig. "Mamma, du är så awesome!"

Tyst jag funderade på att det var min mamma som hade varit awesome.

För några år sedan, min man och jag står inför ekonomisk ruin som vår verksamhet kämpade under tyngden av en dålig ekonomi och bördan av overextending oss själva med andra företag. Livet var så mörkt att jag kände mig kvävd, min panik var att immobilisera. Men trots att en överväldigande lust att bara ge upp, befann jag mig på soffan och kör mina fingrar längs trådar i ett täcke, boxy nätet lugnande i sin förutsägbarhet, och den tunga vikten täcket trycka sig mot mig, tills en typ av fred som slog mig.

Jag tittade på färger och olika vävar i fläckar, och jag fann hopp i en triangel av grön. Jag mindes att jag hade solen i en suddig orange och rött tyg skrot. Livet är så hårt och så laddade med misstag vi gör och bara ren otur som drabbar oss, men min mamma gav mig möjlighet att ansluta ett finger till något annat för att hålla en del av min ande säker.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar