De Läxor Jag Önskar Att Mitt Barn Kom Hem Från Skolan

Varje fredag, ett blått papper som kommer hem med min första väghyvel. Det lägger ut sina läxor för veckan, ämne efter ämne: ett dussin stavning ord, en daglig läsförståelse motion, sidor från en matte-arbetsboken, och förväntningarna på att hon ska läsa för 20 minuter en dag och öva på addition och subtraktion fakta i ett par minuter varje natt. En vecka senare, på följande fredag, blå blad går tillbaka till skolan bär min signatur och en bock bredvid varje utfört uppdrag.

Om vi takten oss själva, läxor tar ca 30 minuter för en natt, om man inte räknar att läsa (som vi gör tillsammans i alla fall innan läggdags). Om vi hoppar över en natt eller komma bakom, eller om jag är solo-föräldraskap på grund av en resa make / maka och krav av tre barn trump det brådskande behovet av att första-klass läxor, arbete staplar upp och torsdag kväll finner oss oroliga och plugga för att få det hela gjort. En muntlig stavning översyn över slurped spannmål på fredag förmiddag har blivit ganska rutin.

Å ena sidan får jag det. Jag sympatiserar med lärare som är under enorm press, och med skoldistrikt gör sitt bästa i en medel-vitamin och förändra utbildningen. Jag vill att min första väghyvel för att lära sig att stava, och jag till och med njuta av (shh, säg det inte!) arbeta genom Gemensam Grundläggande matematik kalkylblad med henne. I vårt hus, lärande är ett prioriterat och något vi värderar för barn och vuxna i alla åldrar, skolfrågor, inte för att det är vägen till högskolan och framgång i framtiden, men eftersom vi förväntar oss att våra barn ska bo engagerade och delta i processen.

Men jag hatar det. Jag hatar att 6-åringar har läxor alls, och framför allt att den är gjord mestadels av kalkylblad, repetition och memorering. Jag hatar att under de sex timmar som faller mellan pickup och läggdags, dyrbara minuter som ska användas butt-i-sits, penna i hand. Jag hatar att dessa minuter är oftast vuxna riktad och inte barn-led (och naturligtvis de är, för vad 6-åringen är naturligtvis angelägna om att göra ett kalkylblad efter att ha tillbringat timmar i skolan?). Missförstå mig inte: jag älskar utbildning, jag älskar lärare, och jag älskar ingenting mer än ett barns naturliga förmåga till lärande. Men jag hatar läxor för mycket unga barn.

Om jag kunde vifta min magic mama-trollspö och förvandla systemet med en enda önskan, skulle jag önska vår skola för att göra ett djärvt drag som P. S. 116 i Manhattan gjorde, och avskaffa läxor i de lägre klasserna.

Om jag hade min väg, den blå papper skulle säga något i stil med detta:

1. Gå Utanför

Plocka döda kronblad av rosen buskar och blanda dem med grus och lera för att se vad som händer. Få smuts under naglarna och på sätet för dina jeans. Dra sniglar från undersidan av växter och tävla dem från den ena änden av picknick bord till det andra. Ge dem namn och mata dem med blad.

2. Uttråkad

Blir så uttråkad att du uppfinna ett främmande språk, för att sedan påbörja en låtsaslek skolan för att lära ut det till din bror och syster. Blir så uttråkad att du be att moppa golv, bara för skojs skull. Lär känna klåda av tristess, och tillfredsställelsen av att repa som kliar med något spontant, nyskapande och intressant. Behärska konsten att få fn-uttråkad.

3. Spendera Tid Ensam

Spendera tid utan några vuxna talar om för dig var du vill sitta eller påminner dig om att tvätta händerna. Vilse i detaljer för att arrangera möbler i ditt dockskåp, eller ta en cykeltur som lämnar dig röd och flämtande. Känna tyngden av din kropp, lyssna till ljudet av din röst, vicka din lösa tand, titta på din skugga följa varje steg. Göra dessa saker utan rädsla för observation eller kritik. Göra dem utan att undra vad du ska göra.

4. Läs

Läs baksidan av flingpaket och första sidan i tidningen. Läs tidningen täcker i kassan linje (och då fråga din mor vad en Kardashian är). Läs till din lilla syster. Läs förbi läggdags. Läsa utan att räkna minuter eller sidor. Logga inte in något. Bara läsa.

5. Gör Något

Gör en smuts tårta i trädgården, en kedjekoppling för håret, en film med din mamma på telefon. Gör en osannolik vän. Att göra en smoothie. Göra en dockteater ur en kartong. Använda vad du gör, berätta vad du gör, eller kasta ut det och göra något nytt. Men vänd inte det, det kommer inte att poängsättas.

6. Skriva

Skriv ett brev till någon långt borta som längtar efter att höra från dig. Skriv ditt namn i ånga på duschväggen. Skriv i upp-och-ner, ut och in, stämmer brev vars form kommer i en avlägsen andra att den historia de berättar. Skriva ett manifest, en dikt, ett hemligt kärleksbrev. Tänk på att inte ändra eller punktera eller vistelse mellan raderna—det är bara att skriva.

7. Rensa Bordet

Vika tvätt. Packa din egen lunch. Använd en vass kniv, försiktigt, med framgång, för första gången. Starta en diskussion vid matbordet och håll dig till dina vapen. Känn spänningen av bidrag, av byrån, för mattering.

8. Resten

Krypa ner i sängen med din favorit lovey och känna världen växa suddiga och bleka bakom tunga ögonlock. Dröm utan att behöva oroa läxor. Vaknar utan en tanke på tester. Sova länge och hårt, för sömn är där så mycket av det i barndomen som händer, och resten är något du måste lära dig att göra som en vuxen.

Eftersom jag är en regel efterföljare, eftersom jag kärlek och respekt för vår skola och lärare, och eftersom jag har valt detta system och vill arbeta inom det så mycket som möjligt, vi skickar till det blå plåt vecka efter vecka. Min dotter gör sina läxor; jag ge stöd och struktur (med montering men tyst motvilja som året bär på). Jag skriver på den streckade linjen, är delaktiga i ett system som jag är rädd för är ineffektiva i bästa fall, i värsta fall destruktiva.

Men jag önskar mer barndom och mindre läxor. Jag önskar mer lärande och färre uppdrag. Jag önskar mig bättre. Gör du?

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar