Den Största Lärdom Min Far Lärde Mig

Detta är vad jag kommer ihåg:

Min pappa skulle upp tidigt och ta tåget från förorterna till Loop i centrala Chicago. Han skulle jobba hela dagen i ett högt kontorshus på Jackson Boulevard som jag såg endast en gång, på en speciell lördag förde han mig med honom, en dag som jag kom ihåg av grönt glas av tåget windows och överfyllda askkoppar och högar av papper på brunt skrivbord, och förresten mina öron dök när vi åkte hiss till toppen av Sears Tower vid lunch.

Han skulle komma hem på samma klockan 5 tåg varje natt. När dörren öppnas, jag skulle springa från familjens rum, genom köket, matsalen, och runt till foajén för att överraska honom. Jag skulle krama honom, min kind vilar mot hans trench coat som luktade kallt och rök och tåg avgaser.

Han skulle försvinna ner i källaren och att jag skulle höra dunka dunkande av boxningssäck. Jag skulle titta på honom att ta en drink på diskbänken, svetten droppar från hakan. Senare, skulle jag vila i skurk hans arm, hans djupa, rökiga röst vibrerar genom hans bröst och in i mitt öra när han läste mig som en berättelse.

Detta var hans liv som jag såg det. Rutin. Säker. Lycklig. Det var inte förrän jag blev äldre som jag fick reda på att han vaknade upp varje dag till ett jobb som han hatade.

Jag vet inte om han sa det till mig för bara en eller tusen gånger. Jag minns inte hur jag först lärde mig det. Hur som helst, jag kan se honom nu, skakar på huvudet, hans blå ögon ledsen, "inte någonsin ta ett jobb du inte gillar. Det är inte värt det. Gör vad du älskar."

När min pappa var ett barn, han älskade att läsa. Han läste skattkammarön och Ted Williams Berättelse och Brott och Straff och serietidningar. Han läste i hans sovrum, för att undvika att bli retad av stadsdel barn. Han läste allt.

Detta är hur jag har känt honom också. Han älskar en bra historia i alla former—böcker, filmer, TV, musik. Samtal med min pappa var min första lektion i historia: hur man lägger in en tillsammans, vad som är övertygande, hur man tänker om arc, dialog, miljö. Jag minns hans glädje vid upprepande tala om vädret i filmen "Fargo"—att denna dialog visade inte bara ett intresse för väder, men en universell mänsklig önskan om att ansluta utan att ha något att säga.

När han var i college, min pappa tyckte om huvudämne i litteratur och på att bli lärare i engelska. Någon—en välmenande högskola rådgivare, kanske berättade för min pappa, "Du är bra på matte. Gå in redovisning. Du kommer alltid att ha ett jobb."

Han tog detta råd och som det går, han blev en revisor. Han gifte sig och hade en familj som var beroende av honom. Han var ledsen, jag vet, inte att göra vad han älskade. Men min pappa ville inte att offra sig själv för oss med flit. Om han hade haft ett spegeln, och såg års siffror och skatt handlingar som sträckte sig framför honom, han skulle inte ha blivit en revisor. Han skulle troligen ha sprungit rakt till världslitteraturen klass.

Men på ett sätt han gjorde offer. Eftersom det är de misstag som våra föräldrar som tjänar som en del av våra starkaste lektioner. Vi lär oss av dem och förhoppningsvis bli bättre, lyckligare. Det är vårt ansvar att göra det. Annars, vad är det för alla?

Och så har jag följt min egen väg och mitt eget hjärta, och jag har aldrig, någonsin funderat på att ta ett jobb jag hatar. Jag har arbetat som reporter, en politisk kommunikationsdirektör, och en författare. Jag är vägledd av min kärlek till skrivande och berättande. Jag guidad av en äkta känsla för vad som är viktigt, hur kort livet är och hur som ansvarar vi för att göra oss glada. Min far gav mig det.

Jag är en förälder nu. Jag kommer att göra misstag, och att mina barn kommer att lära sig. Jag kommer att se till att det blir, som min far gjorde säker för mig.

De kommer att veta av mina misstag, men de kommer också att veta den största lärdom som jag kan lära dem. Eftersom jag kom ihåg, kommer alltid komma ihåg min fars ord: "Gör vad du älskar.

Hans barnbarn och barnbarns barn kommer att veta att de orden också.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar