Geologi Moderskap

Nu, jag var inte livrädd för den faktiska vetenskapliga fenomen av plattektonik, de rörliga paneler av jorden under ytan, och hur de kan krascha och orsaka utbrott och förändra landskapet på vår planet någon gång. Jag verkligen var okej med det. Vi har inte så mycket kontroll här, och jag får det. Så jag var inte rädd, antar jag, men jag minns väl att jag verkligen, verkligen inte gillar det.

Kanske är det därför, redan som 14-åring, jag kunde redan se hur dessa att flytta plattorna skulle bli en metafor för resten av mitt liv. En metafor som jag skulle hålla kommer tillbaka för att varje gång det var en omvälvande förändring i sammansättningen av mitt eget landskap.

Vad gör dessa förändringar ser ut? Jo, när man tänker på det, de är lätta att se. Gradering, högskola, karriär, äktenskap, karriär förändringar, att flytta, barn: De är alla stora jordbävningar, seismiska förändringar i ens liv.

Jag minns när min son Max var på väg att födas, att tänka vad en enorm förändring att det skulle vara som att gå från ett barn till två. Det hade gått fyra år sedan min dotter Hannah kom, och jag var rädda för att gå tillbaka till att bära en blöja väska igen, till alla för att börja om. Min kära flicka tog upp nästan alla av sändningstiden i vårt hem, och jag oroade mig för hur i hela världen jag var på väg att lägga till någon annan till detta pussel. Jag trodde att Max skulle aldrig få ett ord på, att Hannah skulle göra allt talar för dem båda. Jag har aldrig misstänkt att dem båda skulle bara prata på samma gång, oftast med radio-eller tv spela i bakgrunden, ibland även med min man försöker också att få min uppmärksamhet. Det kommer aldrig att finnas en brist på ord i vårt hem.

Något jag överlevde att övergången från ett till två barn och anpassade till vårt förändrad miljö. Jag har överlevt andra förändringar längs vägen också: när vi flyttat från vår lägenhet till vårt hem, när vi var tvungna att renovera köket som i högsta grad i behov av uppdatering. Jag har klarat jobb förändringar och ökande ansvar och hälso-och kriser, och landskapet fortsätter att ändra form och skift. Jag har klängde sig fast vid illusioner, verkligen vanföreställningar, kontroll, hantering av detaljer där jag kunde packa luncher kvällen innan, uppdatera kalendern, betala räkningar i tid.

Medan de stora tektoniska skift, de som orsakar jordbävningar, är alltför lätt att märka, det är fortfarande en konstant, omärklig rörelse som händer. Jorden shimmies under våra fötter, men det är svårare att märka saker och ting förändras när förändringar är så subtila. Personligen är jag mer benägen att göra lager, och att känna sig tacksam för vad jag har, efter att ha överlevt en jordbävning. Men om jag alltid förändras också, måste jag stanna upp och ta tid att inse skönheten i det som är det som händer? Med landskapet ständigt förändras, när jag tar mig tid att erkänna visa?

På sistone har jag känt att en annan förändring under fötterna, och jorden gungar på ett annat sätt än det någonsin har gjort tidigare. Det är inte bara en förändring om mina barn, även om de är att flytta också. Hannah är på väg att börja högstadiet, och Max har erövrat tidigt elementary år. Min karriär är att gå bra, jag glider inte, men jag är inte heller aggressivt bevisa mig själv som jag gjorde under några episka Lean I år. Jag känner att jag har fått under de svåraste hindren för att hantera arbetet med yngre barn. Och ändå känner jag mig skakad, i otakt.

För mer än 11 år, jag har varit gift mamma som arbetar heltid, och jag har känt definieras och begränsas av push och pull för att samhället verkar för att diktera som obligatoriska i dessa dagar. Att jag inte kan ha allt, att jag måste kompromissa, att försöka göra det hela betyder att jag måste vara inte för att behaga någon i denna hög-tråd tightrope agera. Så jag har varit flitig. Jag har arbetat så hårt för att höja underbara barn, som då och då har sina stunder, men i allmänhet är en sann fröjd. Jag har jobbat på mitt jobb, går genom leden, uppnå mer än jag någonsin trodde var möjligt för mig själv. Jag försöker att hålla mitt hem en trevlig plats att vara på, och jag jobbar på mitt äktenskap, försöker växa tillsammans med den partner jag har valt att bygga detta liv med. Och ändå.

Skift-jag känner nu är att det inte räcker. Jag har en massa "alla", men jag är inte njuta av det nästan lika mycket som jag borde. Jag har arbetat så hårt, och det finns stunder när jag har nått toppen av en topp, denna mark massa som bildas av våldsam kollision av de vägar som jag har tagit och de vägar jag har inte tagit. Men ofta, även på de topp stunder, underbara solen dränkts läser jag förväntar mig är skymd av moln. Allt jag kan se är de hårt arbete, brute krafter inblandade.

Det finns fortfarande tid. Jag vet detta, eftersom jag vet att det finns fler toppar fortfarande framför mig. Dessa toppar kan komma i form av mina barn, eller min karriär, eller någon ännu okänd del av mig själv. Och jag är lycklig för att förverkliga detta nu, eftersom jag kan jobba på att hitta mer glädje längs de som nyligen blivit huggen spår. Kan jag hoppas på en härlig stund på topp, naturligtvis, men jag kan också sluta stirra på mina fötter när jag stapplar vidare, och i stället ta i landskapet. Livet, och speciellt mödrar, kan inte användas som väntar bara för att dessa toppar, eftersom dalar kan vara lika vacker. En mamma vet att det inte är tillräckligt för att ta en stock efter en jordbävning. Det finns så mycket skönhet att ta i, även i hårt arbete av skiftande landskapet.

Vi kan inte kontrollera den förändrade geologi. Vågorna rör sig snabbare, resultatet av några djupa vattnet skiftande, och sanden urholka. Skift-jag känner mig säger till mig att sakta ner. Lovar att försöka att inte vara rädd, att hitta en hand att hålla i, och en gång i en stund, en påminnelse om att stanna till och ta in den nya vyer längs vägen.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar