Den Första Intervjun Efter Baby

Det är en underbar sak att kunna stanna hemma med barnet, men det är långt ifrån lönsam. Om båda föräldrarna har full-tid permanent jobb, ett år av baby-lycka kan översätta till ett berg av skulder och betydande ångest om var nästa pengar kommer ifrån.

Jag är för närvarande under ett kontrakt som löper ut snart, så under de sista månaderna av min föräldraledighet, och jag har varit aggressivt söker nya jobb inom och utanför mitt område. Jag har haft några mindre hits, och i förra veckan, jackpot: en intervju på ett ställe där jag skulle verkligen, verkligen vilja att arbeta.

Jag tillbringade timmar i förberedelser. Jag har skapat en portfölj av prestationer. Jag mailade och ringde mina referenser i förväg för att säkerställa att de fanns på plats för att gå i god för mig. Jag hade mitt hår cut kvällen innan. Jag köpte en ny kjol, samt polerade mina höga klackar till en glans. Jag skurade och återfuktad min ont i Mamma-händer, och sätta en tydlig glans på mina naglar. Jag torr rengöras min kavaj, och trodde även att sätta en ren blus i min handväska, i fall barnet spottade upp mig på vägen ut genom dörren. Jag var redo, och jag var upphetsad.

Jag hade dock i högsta grad underskattade kraften i Mamma-hjärnan. Så, för alla er mammor som återvänder till arbetslivet, här är några tips som jag plockat upp för sent för det första intervjun...

1. Glöm inte att ta med barnet. OK, nej, jag inte ta med barnet till intervju, men det slagit mig mer än en gång. Intervjun var under dagen och jag hade svårt att hitta en barnvakt. Kanske barnet skulle sova lugnt i vagnen, i hörnet av intervjun rummet, tänkte jag? Jag kanske ska anlita någon för att gå på baby runt byggnaden, samtidigt som jag svarade panelen frågor? När jag äntligen hittat en barnvakt (min 24-åriga bror), jag undrade om han kanske skulle vilja följa med till intervjun, så att barnet kunde vara nära mig. Vad tänkte jag på?!

2. Vara på gång. Min barnvakt var på gång, men jag dawdled. Var det tillräckligt med mat? Var akut nummer som skrivs på rätt sätt? Jag kanske ska bara kolla med grannen, för att se till att de är på sidan, i fallet av en måttlig skala nödsituation. När jag hade slutat tjafsa, jag var sen till en intervju för första gången i mitt liv.

3. Tala inte om barnet. Alla vet att moderskap är underbar, men en intervju är en plats för att prata om din professionella kompetens, dina erfarenheter moderskap. Om du får jobbet, du kommer att finna att alla har barn, och det kommer att vara en plats för din familj inom organisationen, även om det bara är en plats på ditt skrivbord för ett foto, en inbjudan till årets slut picknick, eller ingå i hälso-planen. Men återigen, hålla dessa tankar för dig själv. Och för Guds skull, ta inte foton!

4. Tala inte som baby . Om man, som mig, du har tillbringat det senaste året att dela ut krav till en fem år gammal ("inte plocka upp barnet", "mind the baby!", "klä på!") och förklarar big-world saker i små-människor språket ("mammas mage är lite squishy eftersom barnet som används för att leva det"), då kanske du borde ta ett djupt andetag och tänka på att öva att prata med vuxna innan du kommer till intervjun. Jag kom till min intervju med en svag professionell ordförråd, att hitta mig själv att greppa för ord, som för ett år sedan, skulle jag ha uttryckt vältaligt. Med facit i hand, borde jag ha läst ett par av professionella tidskrifter eller tidningar, eller ens mitt eget cv och referenser — högt — bara för att få min hjärna, och dess koppling till min mun, tillbaka på rätt spår. Lektion lärt sig.

5. Kom ihåg: Du har inget minne. Detta slog mig som ett jordskred. Halvvägs in i intervjun insåg jag att det inte bara var jag har problem med att formulera mina kunskaper, jag kan knappt minnas alla detaljer från mitt yrkesliv, såsom program som jag sprang, eller ens namnen på mina elever eller kollegor från föregående år. Resultat: jag slutade att dela irrelevant och milt känslomässiga anekdoter, snarare än att ge panelen fast skäl till att anlita mig. Och det var inte bara mitt långtidsminne som misslyckats. Mitt kortsiktiga minns var svag för. När jag hade slutat svara på en enskild fråga, jag hade glömt fråga sig! Det roliga är, hade de bett mig att ge en inventering av hur många kuber av olika typer av barnmat som jag nu har i min frys, att jag skulle ha snabbt och tryggt försett dem med det rätta svaret, plus några recept tips och kanske några råd för spädbarn förstoppning. Allt detta blev värre av nerver, men kunde ha varit lätt åtgärdas genom att föra längs en kort checklista. Så, en lärdom: lita inte på din mama-hjärnan och minnet. Ta med en lista och kontrollera det.

Jag upptäckte senare att jag gjorde inte få jobbet, men jag fick min tid.

Tack universum!

Relaterade inlägg: En Arbetande Mamma Guide till Amning

ADVERT

Lägg till din kommentar