Förtroendet för Ungdomar

En eftermiddag, för cirka ett år sedan jag öppnade bakdörren för att höra glada squeals och skriker av grannens barn att spela genom vår bakgård.

"MAMMA! Kan jag gå och leka med min granne vänner? SNABBT! Var är mina skor?" min sex-åriga son Jackson andades ut i en rush.

"Se, dina skor är överallt där du lämnade dem sist."

"Men MAMMA! Jag kan inte hitta dem!" han fick panik. "Kan du hjälpa mig att hitta mina skor?!?! SKYNDA dig! De väntar på mig. MINA VÄNNER VÄNTAR PÅ MIG!"

Nu ha i åtanke, och hans vänner var INTE väntar för honom. Hans vänner var INTE väntade honom. Heck, för alla visste de, Jackson var borta på eftermiddagen. De var lyckligt att ha kul på egen hand. Inte för att de inte skulle välkomna honom in i sin lilla krets av roligt när han fick det (och, naturligtvis, de gjorde), men på den tiden, de var nöjda med att bara spela – med eller utan honom.

Men ändå, i hans sinne, de förväntade sig honom, som de ville, de behövde honom för att vara en del av sin grupp, en del av deras roliga. Han var säker på – helt säkert – att han var en av dem, som han tillhörde i sin trånga lilla cirkeln, att hans närvaro var ensam nog.

Vi hittade sina skor i ett par minuter och han sprang ut genom dörren. Tja, låt mig säga er, några saker knäcka ditt hjärta på vid gavel som att se din son, hoppa över bakgård för att gå och leka med sina vänner. Varje rörelse av hans kropp, hans väsen utstrålade bekväma förtroende och enkel glädje. Som en mor, jag var helt överlycklig över att se honom så glad och tacksam över att hans granne vänner är så snäll, mjuk och välkomnande (särskilt med tanke på att de flesta av dem är några år äldre än honom).

Men mitt i alla dessa hälsosamma och förståeligt mama älskar känslor, det fanns även några oväntade känslor lurar: Avund och Fruktan.

Jag var avundsjuk på hans självförtroende och självsäkerhet. Och jag var skräckslagen av den visshet, absolut visshet, att han ville och behövde, att han var accepterad och tillhörde. För, ärligt talat, jag är inte alls lika säker som min son är sex år gammal – och jag önskar att jag var. Och jag är sällan så säker på att jag accepterat och hör – och jag vill vara.

Medan jag var alltid mer blyg som barn än min son, jag kände att jag hade en lugn och säkerhet, en äkta förtroende, och en varm omfamning av tillhörighet. Men någonstans och på något sätt – troligen i tonåren för alla de uppenbara skälen – för att söta och bekväma förtroende barndom lett till en akut medvetenhet om min osäkerhet. Frågor och tvivel om vem jag var och var jag passar bildas och förökade sig, de flesta som kom i form av jämförelser med andra. Jag är ganska tillräckligt? Tunn nog? Cool nog? Smart nog? Populär nog? Gillade mig tillräckligt? Nära nog?

Men har vi någonsin egentligen sluta känna sig som att orolig och osäker tonåring, osäker på vem vi vill vara och där vi passar in i? Har vi någonsin sluta ifrågasätta om vi tillhör-oavsett om vi är tillräckligt? Har vi någonsin sluta dölja vår osäkerhet och försöker hitta ett sätt att passa in i alla masker och fasader?

I college, jag litade på fester och sprit för att passa in och tillhöra ett sätt att sätta på mask, som jag ville ha istället för vem jag var. I tjugoårsåldern, jag använde dyra smink och snygga kläder för att dölja mina brister och rädslor, att sätta upp en fasad av förtroende och balans. Och även nu, även om de sårbarheter som är olika, är de fortfarande manifesterar sig i söndrande och ohälsosamma sätt och jag kan fortfarande använda olika masker för att dölja bakom och jämförelser för att mäta om jag är tillräckligt stark social media, överdraget med socker statusuppdateringar, vänner och gillar på Facebook, blogg-statistik, måste vara rätt, titlar, Instagramed och Foto-handlat bilder.

Men jag undrar: Är trygg, säker, hoppa-till-meet-mina-vänner och sex år gamla fortfarande där bakom masker och dolda bland de tvivel och rädsla och osäkerhet?Om jag lyssnar riktigt noga, och lugna alla de yttre buller, jag kan nästan höra henne viska, "Det är okej, du kan sluta gömma sig nu. Du är så helt fantastisk."

Kanske en utmaning för oss som föräldrar är att hjälpa våra barn att hålla fast vid den sunda förtroende för så länge som möjligt, för att visa dem ofta och på många sätt bara hur grymma de är, för att skapa en bekväm cirkel av tillhörighet för dem att dämpa rädsla och osäkerhet.

Och kanske en del av vår utmaning som vuxna är att hitta ett sätt att få reda på att jag-är-nog-och-jag-är-värd förtroende i vår barndom och balansera det med en empatisk bekräftelse och medvetenhet om att vi alla kämpar med våra egna unika sårbarhet och osäkerhet, som vi alla känner mig fortfarande som en besvärlig och gangly tonåring från tid till tid, som vi alla längtar efter att känna som vi tillhör, trots vår inneboende skillnader.

Kanske utmaningen – som föräldrar och vuxna – är att ta våra masker av, sluta gömma sig, anamma vår sårbarhet, och håll hårt i våra barns händer när vi kör – nej,hoppa över det – mot all Awesomeness som är noga med att vänta.

(Sedan igen, kanske du inte ibland känna sig som en sårbar och osäker 15-åring med akne och frissigt hår. I vilket fall, inte jag heller. Det är allt cool lugnt och tryggt här.)

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar