Böcker Av Tidigare Somrar

Förra sommaren, jag berättade för mina två äldre barn att jag skulle ta dem till bokhandeln för att göra sin första sommar läsning val.

Rebecca, 7 på den tiden, frågade om de skulle få några priser.

"Ja," sade jag. "Om genom att vinna priser, du menar böcker."

Hon skakade på huvudet. "Men vad händer om vi avsluta en massa böcker? Vad får vi?"

"Du får många resor till biblioteket!" Dålig sak hoppades att jag skulle säga leksaksaffär.

Sam, 9, var också förvirrad. "Är det en tävling?" frågade han. "Kommer vi att tjäna pengar på eller något?" Han trodde att hela idén var orättvist eftersom Harry Potter böcker som han hade planerat för att fortsätta läsa finns så mycket längre än vad Rebecca oundvikligen skulle plocka.

Jag försäkrade Sam att jag inte hade någon sådan läsning utmaning i åtanke.

"Läs vad du vill," sade jag. "Berätta om det för mig. Plocka ut en annan."

Det är viktigt för mig att mina barn läsa, att de är alltid i mitten av en bok eller starta ett nytt. Men jag vill att de ska utöva en viss självständighet i deras val. De kan ofta bestämma vad du ska läsa under läsåret också, men sommaren är avslappnad läxor-gratis schema lämpar sig mer för att upptäcka de olika möjligheter som finns på hyllorna.

Jag försöker att hålla min egen sommar läsning ostrukturerade också. De flesta av året, jag tacksamhetsskuld (eller jag känner att jag är) att min att-vara-läsa-listor—både trave böcker bredvid min säng och digitala listor som bor i min Kindle och i mitt bibliotek kö. Jag känner press att vara trogen mot dessa titlar, särskilt om jag har spenderat pengar, väntade på min tur på biblioteket eller utlovas en bokrecension till en författare eller redaktör. Under sommarmånaderna, men jag tillåter mig friheten att plocka böcker av gut känsla, att slingra sig genom en bokhandel, eller för att omedelbart börja läsa romanen som en vän pressar in min hand och insisterar på att jag kommer att älska. My book club tar en paus varje sommar också. Det är tre månader av anarki som gäller behandlingen går.

Jag kan komma ihåg några av mina val från tidigare somrar, även romaner jag läst två decennier sedan. Ungefär som att vissa låtar kan föra tillbaka minnen från ett helt år, en person eller en speciell tid, en boktitel kan låsa upp bilder om var jag var när jag läste det och hur jag mådde på den tiden.

Efter mitt första år i gymnasiet, till exempel, som jag tillbringade en sommar i Cádiz, Spanien, där jag läser Edith Wharton ' s Age of Innocence . När jag hör denna titel i något sammanhang nu, jag bilden lägenheten på Calle Ancha där jag bodde hos en spansk familj i sex veckor. Sammanflätade med Grevinnan Olenska och Newland Archer är ett minne av min värd familjens matriark, Connie, som gjorde exotisk mat som tonfisk på pizzan och med jämna mellanrum gav mig de brev som kom från min pojkvän, Matt. Connie skulle se mig gråta när jag läser varje bokstav två gånger, letar efter något tecken på att han saknade mig. "Jag är orolig för att saker och ting kommer inte att vara samma när jag kommer tillbaka", sade jag till henne. "För ung för att bo i kärlek från så långt borta," sade hon i en lugnande röst även om dessa ord var långt ifrån betryggande. Connie gissning var helt rätt, så var min oro. Matt bröt upp med mig i början av vårt sista år. Och som Newland Archer, jag tillbringade större delen av det året för att längta efter någon jag kunde inte ha.

Den Blommor i Vinden serien ger mig omedelbart till sommaren jag var 14, när jag tog en resa till Toronto med mina morföräldrar. Jag råkade läsa en av böckerna i serien i samma helgen när min mormor, frustrerad över något som jag är säker på att hade ingenting att göra med mig, skrek på mig för att få min resväska i bilen och sedan kastade en penna på mig från andra sidan rummet. Farmor Susie utbrott bar inga likheter som helst till den ultimata kränkande mormor i V. C. Andrews' berättelse, men jag bilden som penna studsar mot väggen bakom mig när någon nämner att boka.

De romaner jag läst på högskola medan du reser genom Chile gjorde starkast intryck. Jag kom för en termin utomlands i Santiago i januari, vilket är sommaruppehållet i den delen av världen. Klasser på universitetet skulle inte börja förrän i Mars, så en grupp av oss gjorde planer på att åka söderut. Istället för att packa böcker i spanska skrivet av Chilenska författare, som förmodligen skulle ha hjälpt mig att fördjupa mig i språket och kulturen, jag hittade böcker i en som används engelska bokhandeln. Jag läser Öster om Eden , Den Tjänarinna Tale , Den Valda och The Fountainhead . Jag älskade dem alla, särskilt för Öster om Eden , som i huvudsak är en skandal familj såpopera. I själva verket, jag vill minnas att dessa böcker och sina karaktärer mer levande än hamnstäder där stannade jag längs vägen.

Så, hur kommer jag att bestämma vad man ska läsa i sommar? Jag ska börja med min att-vara-läs högar och listor, men som alla somrar, jag ska tillåta möjligheten av en slump och nyfikenhet. Jag hoppas att mina barn kommer att göra samma sak i år och i processen skatt sina extra tid att läsa innan det hektiska tempot i skolan börjar igen.

Denna uppsats först dök upp i Hjärnan, Barn: Tidningen för att Tänka Mödrar . Besök deras hemsida på www.brainchildmag.com .

ADVERT

Lägg till din kommentar