Den Tafatthet Av Att Uppfostra Ett Barn Geni

Hur brukar du prata med mamma vänner om den kamp som du har med din begåvade barn utan att låta som en skrävlare? Vi känner alla människor som gör humble brag ("så stressad att packa för denna kryssning!") och det blir gamla.

Saken är den, att jag vill prata med någon om de påfrestningar som jag har med min son. De problem och bekymmer som jag har råkar inte stämmer med vad alla andra verkar vara inför. Och det är där jag kör in i problem.

Min yngsta son är begåvad. Och lite till. Jag är inte bara att säga att eftersom jag tror att han är bra. Jag tror han är bra och rolig och söt och en mängd andra saker. Hans intelligens är bara en av hans egenskaper som exakt kan mätas om.

Du är redan i rullning dina ögon, är du inte? En annan mamma som tror att hennes barn är speciella. Jag har skrivit hundratals publicerade stycken genom åren, men denna är en av de svåraste för mig. Jag behöver inte komma in på detaljerna, men vi har gjort alla tester. Varför jag gå igenom besväret när jag redan visste hur smart han var? Jag gjorde det för att få folk att lyssna på mina problem utan att skriva av mig som en övernitisk mamma.

Att köra runt i en dag, min son, som var 4 eller 5 på den tiden, frågade från baksätet om square nummer—som i "5 gånger 5 är en perfekt square gör 25, rätt? Fem grupper av 5." Han gick från att inte läsa för att läsa flytande under loppet av en månad. Han "läsa" flitigt under åren. Jag misstänker att han gjorde mer än att titta på bilderna, men han skulle inte läsa något högt tills han hade det hela ner pat.

Det är smart. Det är begåvade. Det är det här helt annan kategori. Det är där vi är. Det låter bra, men lita på mig, jag skulle ringa tillbaka hjärnans celler i min boy om jag kunde.

Efter en månad på dagis, jag var tvungen att dra ut min pojke ut, även om vi älskade mest av allt om det. Varför? Han höll på att förlora kompetens och började räkna på fingrarna. Han ville vara som de andra barnen, jag får det, men det var en stor röd flagga.

För resten av dagis, jag hemskolade honom. Jag lät honom styra processen. Vi tillbringade en månad på växter, som täcker ganska mycket allt jag lärde mig i nionde klass biologi. Han har bett att en film Bill Nye Science Guy episod om allt han lärt mig.

Efter det var det periodiska systemet. Inte alla av det—att vi inte fick igenom varje enskilt element—men ganska nära. Atomens struktur, quantum vad som helst, alla oändligt fascinerande att min 5 år gamla. Jag köpte böcker, vi såg ändlösa YouTube-videor, och jag försökte att hänga med.

Jag älskar att titta på Os, mer för pre-konkurrensen video än den faktiska friidrott. Du vet berättelser av de föräldrar som flyttar runt om i landet så att deras barn kan få de bästa coaching? Tidigt på morgonen, oändliga körning? Jag är glad att någon är villig att göra det, men jag har alltid vetat att det inte skulle vara mig.

Men nu? Vi talar om att göra vad det tar för att få våra barn det han behöver. Vi överväga att lämna vårt samhälle i 15 år, vår stat, vår stabila jobb, eftersom det är tydligt att status quo inte kommer att klippa det.

Chatta med andra föräldrar på efter skolan pickup, jag verkar ointresserad. Jag vet inte hur man ska svara artiga frågor. "Hur är ditt barn gillar Män Gordon?" Mina barn är inte i den klassen, trots att han är yngre än ditt barn. Han hoppade över en klass (vilket inte hjälpte mycket).

"Du måste arbeta med honom en hel del hemma." Nope. Jag faktiskt försöker verkligen hårt för att hålla honom tillbaka eftersom du inte kan hoppa över fem grader.

"Hur kunde han komma så smart?" Samma sätt som jag fick vara lång. En kombination av naturen och vårda: gener plus bra kost.

Jag har inget emot att prata om det här—han är min grabb, jag kunde prata om honom hela dagen—men det är inte en kort version som jag har kommit fram till att det inte känns oärligt.

När jag säger att jag vet inte vad jag ska göra, andra mammor berätta hur lycklig jag är. Det är aldrig bra för någon av oss att säga till varandra. Dina problem kan tyckas enkelt för mig och vice versa. Vi har alla fått vår egen väg. Jämför våra svårigheter hjälper inte någon.

Utmaningarna för barn med autism, ADD, astma, eller dyslexi är mer vanligt uppfyllda med sympati. Begåvning? Det är en hjärna skillnad, ett tillstånd med utmaningar, samma som något annat. Försök att hitta rätt material att läsa för en liten pojke som läser på en högre nivå än många av mina community college studenter.

Så som en mamma i en ovanlig pojke, ett barn jag försöker höja till det bästa av min förmåga, vänligen lyssna. Döm mig inte. Våra problem kanske inte är de som låter allvarligt till dig. Lita på mig, de håller mig på natten. Försöker få lämplig utbildning är minst lika svårt för min son som det är för ett barn i den andra änden av spektrumet.

Vad gör middle school ser ut med en unge som redan är smartare än mig? Jag försöker att inte tänka på det. För nu, hans kamrater är betagen av hans lilla kropp och stjärnornas ordförråd. Jag hoppas att positivitet är fortfarande, och att min son kan lära sig att hantera sina vänner som ännu inte förstått varför han är upphetsad om Nobelpriset i fysik tillkännagivande.

ADVERT

Lägg till din kommentar