7 Anledningarna Varför Varje Förälder Bör Titta På "Buffy" Med Sin Tonåring

Varje tisdag under sju år, jag satt och tittade på lite kult visa om en Slayer, hennes nördiga, bokälskande vän, och en pojke med inga särskilda befogenheter än hans förmåga att se. De tre fick sällskap av den populära tjejen, en ex-demon flickvän, en varulv pojkvän, en otherworldy syster och en häxa flickvän, bland andra. Det var också Slayer mamma och Watcher (den ständigt stilig Anthony Stewart Head). Detta var innan vampyrer var cool. Anne Rice var den enda som verkligen har varit i vamps på den tiden. Men dessa vamps och detta Slayer och hennes band av nya skolan Scoobies var precis så intressant. Och skämten! Jag var beroende.

År sedan när jag var i dating pool, jag hade regler. Jag hade inte datum män som vägde mindre än vad jag gjorde, män som var mer än sex meter lång, eller män som inte kunde skriva. Jag såg till att inte läsa något en potentiell pojkvän skrev tills jag hade redan utvecklats i en ganska betydande känslor. Dålig grammatik var ruin för många en spirande relation i mitt liv.

På den andra sidan, en människa som kunde skriva kunde komma undan med massor av saker (som att bli alldeles för lång och undervikt, t ex, min man när vi träffades). Killen som är ansvarig för Buffy , Joss Whedon, är—ingen överraskning—en av mina favorit författare. Buffy var konsekvent kvick, intelligent och själfulla. Det främjas girl power på ett sätt som inte hade diskuterats innan. Alla flickor på showen var stark. När min yngsta är gammal nog, jag kommer att kräva henne att titta på. Det finns lärdomar här hon behöver veta.

Så, för föräldrar till tonåringar och pre-teens, här är några skäl till varför jag tror att alla skulle titta på Buffy tillsammans. (Helt utan inbördes ordning.)

1) Joss Whedon så exakt fångat fan av high school och tonåren att han satte Sunnydale High on the Hellmouth.

Allvarligt, tänk på det. Den höga skolan var satt ovanpå mynningen av Helvetet. Förra året, när min tonåring gick igenom några riktigt mörka saker under sitt första år i high school, som jag tappade bort honom varje morgon, jag kunde inte hjälpa att tänka att jag önskade att jag kunde lämna honom med något så enkelt som en insats eller en flaska heligt vatten för att bekämpa sina demoner.

De fasor som är high school är avbildad på Buffy i form av monster och demoner och simma lag som förvandlas till gigantiska fiskar. Barnen känner vänster ut (i ett avsnitt en karaktär som inte kan ses eller höras av någon annan), de önskar kunde vara någon annan (och är chockad av vem de vänder sig till), och de är förvånade att lära sig deras föräldrar kan ha varit barn en gång också.

När min tonåring och jag såg serien flera somrar sedan (En Episod till Episod Gjort), vi hade riktigt bra samtal som ett resultat av ämnen som behandlas på visa. Vi pratade om säker sex, hur du väljer dina vänner, som att lita på, vad som händer när dåliga saker händer bra människor, död, liv, val, inte gå in i mörka gränder ensam, och att kärlek är en riktigt bra sak att ha. Sällan är dessa frågor som tas upp i en visa om monster. Men de underliggande budskapen var det i showen, och eftersom min son och jag var öppen för att titta och prata, att dessa viktiga samtal ägde rum.

2) Det var alltid konsekvenser till åtgärder.

Åtgärder som vidtas i Säsong 1 inte kan visa konsekvenserna till en senare säsong Buffy men de var där. Vissa åtgärder, men fick konsekvenser direkt—till exempel kön är sällan en icke-flyktiga problem för tonåringar. Alla i denna visa var tvungen att betala piper, i vissa mycket ovanliga sätt. Jag uppskattade att det visade att livet är fullt av åtgärder och dominoeffekter. Vi är inte ensamma i detta arbete, och våra handlingar påverkar andra människor. Och de flesta gånger, även när vi tror att de inte, de kommer tillbaka för att påverka oss.

3) De vuxna var inte dum.

OK. Jag trodde att mamma var lite irriterande. Men hon älskade sin dotter, och för en hel del föräldrar, älskande är majoriteten av vad som är viktigt. Giles, Buffy ' s Watcher, var en hemsk Watcher, enligt de personer som bedöms denna typ av sak, eftersom han älskade Buffy. Och i och med att han gav henne både sin kunskap och en faders kärlek. Och han var smart och kvick och en snygging. British att starta upp.

4) Du var tvungen att uppmärksamma.

Detta var inte en show som du kan missa en vecka av och springa tillbaka till och bli bra. Du var tvungen att veta vad som var på gång. Ärligt talat, min son och jag diskuterade om eller inte Joss Whedon hade hela serien planerat innan det sändes, eftersom det fanns tecken på Säsong 1 som visade sig en gång men då blev viktiga karaktärer i senare säsonger. För mig, titta på det igen var oerhört intressant, som jag har försökt att se vad jag kunde hitta längs vägen som blev något viktigt senare. Dessa små påskägg var en fröjd. Igen, bra att skriva.

5) Det kallas "Buffy, the Vampire Slayer" och ändå hennes två stora kärlekar var vampyrer.

Vi måste alla se människor som mer än etiketter. Vi måste se människor som en helhet snarare än en flisa av vem de är. Den stora debatten med andra tittare som vampyr Buffy ska sluta med är något jag värderar högt. Jag kommer inte dela med mig av mina önskemål, men jag tycker det är uppenbart.

6) Det kallas "Buffy, the Vampire Slayer", men hon var på sitt bästa när hon inte arbetar ensam.

En av de svåraste sakerna för Buffy att lära sig var att även om hon var den Utvalda, hon behövde inte arbeta ensam. Hon kunde välja att vara i en grupp. När hon och hennes vänner arbetade tillsammans, hon var starkare. Alla är vi starkare när vi låter andra människor i våra liv och när vi litar på de band som binder oss samman.

Alla tecken gjorde hemskt vän val på vägen, och jag tror att det är viktigt för tonåringar att se. Alla får spelas. Alla får ett brustet hjärta överlämnas till dem av livet någon gång. Hur vi väljer att hantera det är det som gör oss till dem vi är. Att lära sig att välja och att välja bra vänner, vänner som kommer att bo med oss även om vi går alla demon-y för lite, är en värdefull färdighet att tillägna sig.

7) Utan spoilers, i min favorit årstid slut, kärlek räddade världen.

Det var inte något flashigt, och det var inte magiskt. Det var kärlek. Det är bra att prata med tonåringar om kärlek eftersom de växer ur en typ av kärlek, föräldrars kärlek och de försöker så hårt för att växa till vuxen relation kärlek. Om vi inte kan prata med dem om denna övergång, och de kommer att göra en hel del av den typ av kärleksfulla de är inte redo för ännu. Denna show gav mig chansen att prata med min tonåring om kärlek.

Och inte bara min oändliga kärlek till Xander och Spike.

(Om du bestämmer dig för att du inte är redo att förbinda sig till hela serien, se avsnitt "Hush" och "en Gång till Med den Känslan." Jag tror att "Tyst" är den bästa fristående avsnitt av serien. Det är kuslig och spökar. "Once More With Feeling" är musikalisk. "Buffy" var den första utställningen för att göra en musikalisk ep, och det var utmärkt. Inte bara gjorde de sjunger, men de sjöng information som avancerade tomten linje av säsongen.)

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar