Tonåring Psykisk Sjukdom: Mina Barn Var Lycklig En Gång, För

Jag ser dig—själv-säker förälder med glada, sorglösa barn. Jag ser att titta på ditt ansikte förändras när jag besvara frågan varför mitt barn är på sjukhus. Du tror att jag inte ser det eller märker det, men det gör jag. Det är en blandning av synd, oro och dom. Det är en blick som säger, "det Här skulle aldrig hända min kid." Det är en look jag har blivit vana vid att se under de senaste månaderna.

Ärligt, jag trodde aldrig att det skulle hända mina barn heller. Jag var precis som du, undrar vilken typ av hem livet måste ha orsakat problem och i hemlighet att tro att föräldrar är nästan alltid, åtminstone delvis, att skylla på.

Men, min grabb var lycklig en gång, också. Precis som din.

Och nu, samma kille som lyser upp varje rum hon någonsin gått in i ett intensivt behandlingshem för ätstörningar och självdestruktivt beteende som lett till en fullt utvecklad självmordsförsök.

Jag vet—det är lättare att tro på dessa saker som bara händer andra barn. Eller att de endast ske till personer som gör föräldraskap fel. Det är lättare att tro att det finns en anledning till detta kan åtgärdas genom att helt enkelt vara en god nog förälder, genom att älska tillräckligt, kramas tillräckligt, oavsett nog. Det är lättare att tro på det, eftersom det gör att du känner dig säker. Jag får det. Jag trodde det också, för alla samma skäl.

Men jag är en bra mamma. Jag lyssnar till mina barn. Jag låter dem vara som de är. Jag behöver inte skrika eller skrika eller slå dem. Vi skämtar och skrattar och älskar högt i detta hus. Vi är långt från bra, men vi har tillräckligt. Mina barn vill inte för något. Vi har mat på bordet, en fin lägenhet, bekväma sängar och bokhyllor fullproppade med böcker.

Vi mysa framför brasan och titta på filmer och tv tillsammans, ibland. Vi färg och spela spel. Vi talar om våra dagar och inte är rädd för skrämmande känslor som ilska eller sorg. Vi ger varandra utrymme när vi behöver det och kramar när de är mer lämpade. Vi har två katter som är älskad och bortskämd ruttet av alla i hemmet.

Vi gör allt som en normal familj gör. Allt som en normal familj bör göra.

Min dotter har massor av vänner, och alla älskar henne så mycket. Hon är en del av en fantastisk, levande och enormt kärleksfull gemenskap. Hon är en rak-A student. Hon är barn varje lärare vill ha i sin klass. Förälder-lärare konferenser är en timme fylld med olika lärare forsande om hur mycket de älskar mitt barn. Hon har spelat klarinett i sex år och lära sig gitarr. Hennes röst är som en ängel, och jag svär att hon skulle kunna få ett skivkontrakt vid den här tiden nästa år om hon verkligen ville det.

Hon är rolig, smart, trevlig och otroligt snäll mot alla hon möter. När hon växer upp, hon vill bli veterinär, eftersom hon älskar djur så mycket. Hon är vegetarian för samma anledning. Om du träffade henne just nu, du skulle inte märka något olika om henne. Från en utomståendes perspektiv, hon är ungefär samma som din egna barn, skulle jag satsa.

Och jag känner att detta är viktigt, eftersom jag tror att vi har en skev bild av vad psykisk ohälsa egentligen ser ut och var den kommer från. För att se psykisk sjukdom skildras i media eller i filmer, det är inte konstigt att vi har allt så bakåt.

Vi har varit utbildade att tro att "riktiga" psykisk sjukdom är alltid självklar och oftast farliga för andra människor. Vi ser massa skottlossning och misshandel och mord kopplade till psykisk ohälsa, men sällan ser vi den vardagliga verkligheten av det. Sällan, om någonsin, gör vi ser en annars normal tonårig flicka som svälter sig själv, rista sig själv, eller försöker att dö—åtminstone inte förrän det är för sent.

Vad du inte ser är fasaden folk lägger på att vara OK i framför dig, falska leende och insisterar på att de är fina, även när de inte . Du behöver inte se den skuld och skam som bifogas, eller hur psykisk ohälsa minimeras, förkastas och förlöjligas, även från välmenande vänner och familj. Du behöver inte hör hot och put-nedgångar. "Du är en sådan uppmärksamhet hora" och "bara sluta agera som att" och "du är för hög underhåll" kommentarer. Du behöver inte höra talas om något av det, eftersom dessa saker inte sälja berättelser.

Så det är inte konstigt att du ser på mig som du gör—som att jag har gjort något för att orsaka detta eller kunde ha gjort något mer för att förhindra det. Det är den historia du har fått mat, jag vet, men jag är här för att berätta att det är inte hela sanningen. Det är inte ens en stor del av sanningen.

Mina barn var lycklig en gång, också. Precis som din.

Tills hon inte var.

När jag insåg att jag inte var utrustade för att hantera de saker som min dotter gick igenom känslomässigt, jag hittade henne till en av de bästa unga terapeuter jag kunde hitta. Jag körde henne till veckovisa besök och satt i väntrummet eller i min bil medan hon talade genom sina känslor och kom upp med sätt att få igenom sina dagar.

När hon frågade för att ändra till en queer-vänliga terapeut, jag låter henne. När de sa att de trodde att medicinering kan hjälpa, jag skrivit på papper. När de ville prova en annan medicin och jag skrev att formen också.

När hon berättat för sin terapeut att hon ville dö och planerade på att göra det hända, att jag tog henne till akuten och låt dem sätta henne i sluten vård. När hon faktiskt gjorde försök att få det att hända, jag körde henne tillbaka till akuten, igen och låt dem sätta henne i samma slutenvården, igen i loppet av en månad. Och hela tiden, jag påminde mig själv att vara lugn, att inte flippa ut, för att inte drabbas av panik, att andas.

När hon helt slutat äta och kom upp med en lista av regler kring mat för att hålla sig själv från att bli "fet" och slutenvård team ignoreras allt det eftersom de var tvungna att prioritera "krisen" (självmordsförsök) över ätstörning, jag tog fan tills de lyssnade till vad hon försökte säga till dem: att hennes ätstörningar och självdestruktivt var den krisen. Jag tog fan tills någon lyssnade, och sedan tog jag upp mer fan tills jag fick henne en plats vid en av de bästa ätstörning recovery center i området.

Jag inte ignorera det eller avskriva det som en normal tonårig dåligt humör eller uppmärksamhetssökande beteende. Jag gjorde allt jag kunde från den stund som jag kände igen ett större problem. Allt som alla sa till mig att jag behövde göra, och lite till, som jag har gjort. Detta system är inte lätt att navigera, och jag kommer alltid att fråga sig om inte jag gjorde "rätt sak" på varje tur, men jag jävligt säker på att ha provat.

Så, när du ser på mig, titta inte på mig som en mamma som måste ha gjort något fel, eller som jag inte gör tillräckligt för att stoppa eller förhindra att detta händer. Se på mig som en mamma som kämpar som fan för att rädda hennes barns liv, precis som du skulle göra för ditt eget barn. Ändra din inställning till tonåring psykisk sjukdom. Utbilda dig själv . Ta ställning mot kroppen-att peka ut. Lyssna på ditt barn och din egen inre röst när det talar om för dig att något är fel.

Synd, oro och dom är inert. Det kan hända att ditt barn lika lätt som det hände mig. Jag hoppas vid Gud att det inte, men det kunde .

Och om det gör det, jag kommer att vara här med dig, i solidaritet, samtidigt som du arbetar för att se till att din egen unge kommer ut av detta är OK, precis som jag försöker göra med mina egna.

Allt jag ber om är att du gör det samma för mig nu.

ADVERT

Lägg till din kommentar