Varför jag inte Ihåg När Min Tonåriga Dotter Texter Mig Från Skolan

Förmiddag i mitt hus kan vara grov. Med tre flickor i åldrarna från förskolebarn till tonåring, det finns alltid en galen rush tjäna upp och sluka frukost, göra lunch, hitta strumpor, samla läxor, och eke ut ett "god morgon" utan att morra. Kasta i den emotionella turbulensen på en dålig hår dag, ångesten kring ett kommande prov, eller hormon-inducerad knarrighet och mest oskyldiga ord från mig kan vända min redan försiktig teen dotter i en fullt utvecklad röra.

"Din tur kommer vara här i ungefär fem minuter", ropar jag från köket. Jag försöker att hålla min ton så neutral som möjligt trots att den tid kritan börjar stress mig ut.

"Tror du inte jag vet vilken tid det är?" min dotter svar kraftigt från hennes dörr. Jag står vid disken skivar äpplen, skramlade och rykande. Hon framträder tre minuter senare, kastar ihop hennes lunch, gungor hennes tunga ryggsäck över axeln, och griper bagel och cream cheese som jag har gjort henne att gå. Inget "Tack, Mamma." Ingen ögonkontakt. Ingen puss adjö.

Jag kväver min irritation och sårade känslor och ropa stiffly att hennes reträtt tillbaka, "OK, hej då." Hon vänder sitt huvud och ger mig ett "vad" flinar. Detta är inte hur jag vill börja dagen.

Som det visar sig, inte heller min dotter. Kl 10:37 (förmiddag i mitten av tredje perioden får jag ett sms:

sry mamma

Jag är tacksam över att min dotter nått ut till mig efter vår fylld börja denna morgon. Den enda haken är att hon inte är tänkt att vara textning på skolan, särskilt under en klass. För ett ögonblick undrar jag hur hon är att få bort med det— Är hennes telefon dolda under skrivbordet? Är hon skicka sms från hennes dämpade bärbar dator?— men jag snabbt, låt gå för det. Jag är sällan inleda samtal med henne under skoltid om det inte är akut, men jag kommer inte ignorera hennes texter till mig. Trots skolans regler, jag kommer inte att missa detta tillfälle att få kontakt med min tjej.

Jag sms: a henne tillbaka:

Mig också. Något på gång?

Sekunderna tickar medan små prickar markerar min skärmen talar om för mig att hon är på att skriva. En stund senare är jag läsa om vad som verkligen stör henne förutom mig att hålla henne på schemat. Jag snabbt svara, erkänner hennes känslor och erbjuder den förståelse jag kunde inte uppbåda tidigare i hetta. Jag berättar för henne att vi ska prata mer när hon kommer hem. Vi loggar ut, mig med en kissy ansikte emoji, och henne med hennes Bitmoji sporting två tummar upp. Problemet är inte helt löst, men åtminstone samtalet har börjat.

I neutralt territorium för att skicka sms, dörren mellan oss öppnar och vi ansluter.

I stället för att fungera som en barriär, som det gör när vi är digitalt insnärjd medan du sitter bredvid varandra , skärmen är mer som en luddig filt som ger den trygghet vi behöver för att släppa vårt försvar och vara mer sårbara än vad vi är i person. Det ger oss båda en chans att säga vad vi vill och behöver säga utan avbrott eller störande kroppsspråk som tyst talar volymer om vår irritation, irritation och förväntningar.

För de av oss i vår 40-talet, digital kommunikation är både ett fantastiskt verktyg och en gnagande distraktion. Vi har ofta lång tid att koppla ur, även när vi går närmare och närmare den totala digitala integrationen av våra liv. Våra barn har inte det problemet. För dem, deras liv är digital—textning, Snapchat, Google Hangout, Instagram—dessa är de platser där de umgås göra upp planer, göra läxor, och plaska med identiteter till det bättre eller sämre.

Som förälder till en tonåring, ignorerar teknik som en kanal för kommunikation känns som en missad möjlighet. Ansluta med min tonåring i de gamla sätten som kom naturligt i barndomen ofta inte fungerar längre. Medan vi fortfarande har sit-down eller krypa upp gab sessioner, de blir mindre vanliga—som det ska vara. Som min tonåring dotter separerar från mig och träder in i vuxenlivet, hennes jämnåriga är allt mer viktigt, intressant, och helt enkelt coolare än att umgås med sin mamma. Jag har blivit mer av en galge-om än en bestie, men det betyder inte att jag är OK med radio tystnad mellan min flicka och jag. Det betyder bara att jag är ute efter nya poäng av anslutning och sms: a med henne—även under skoltid—är en av dem.

Jag menade min påminnelse om tid att bli bra den här morgonen. Genom våra texter, hon lät mig veta att mina ord fick henne att känna sig som om jag inte litar på hennes förmåga att hantera sig själv. I sin tur låter jag henne veta att hennes svar till min hjälp var elak och såra mina känslor. Textning gav oss varje tid och utrymme att lyssna eftertänksamt och höras, att sätta scenen för en positiv face-to-face-samtal senare. För mig, att vårda en stark, ärlig samband med min dotter under hennes tonår är en viktig föräldraskap mål, även om det innebär att bryta mot reglerna en gång i ett tag.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar