En Nalle, En Nyfiken Främling Och Oväntat Beröm

Så jävla nalle nästan förstört min morgon. Sitter front och center innanför dörrarna på Old Navy, det stolt prunkade med blå halsduk och vinkade att bli kliad. Det var minst lika stor som min 2-åriga son så, naturligt, han bara hade att ha det.

"Älskling, vi är inte att få en nalle i dag," jag kraftlöst svarade på hans böner. "Vi är bara här för att få dig nya vantar."

Men min son var obeveklig, som de flesta 3-åringar är, och jag var trött. Jag var så väldigt trött. Inte bara ben-trött, men själen trött. Det var hösten 2008, och som alla andra Amerikanska, vår familj var känslan den förkrossande tyngd av finansiell stress och jobb osäkerheter. Jag hade tröttnat från det konstanta dagliga påfrestningar av det hela.

Jag var trött, jag var trött, och jag var brutet—ande-trasiga och förtvivlad. Att bara ha lidit mitt tredje missfall i sex månader, jag var arg på, bara om alla och allt—arg på otur, arg på den hemska omständigheter, arg på min kropp, arg på Gud och vad eller vem som var ansvarig för detta elände.

Jag var trött, jag var trasig, och jag var svag.

Så jag gav efter.

"OK, bra", sade jag, resonemang som jag skulle bara låta honom bära bära runt i butiken ett par minuter, medan jag sökte efter det ovannämnda vantar, och då vi skulle lägga tillbaka den på hyllan. Med noggrann planering och smart psykologisk manövrering, jag ursäktade mig med att jag kunde spara utbrott för våra exit från butiken och inte vår uppgift.

Min son tog en av björnarna och vi begav oss till baksidan av butiken, där jag snabbt hittade ett gulligt par röda fleece vantar i precis rätt storlek tillsammans med en matchande hatt. Vi gjorde vårt sätt att framsidan av butiken för att betala för våra inköp, allt medan min son stolt och glatt redovisade jävligt vit nalle bakom honom.

Jag stegade självsäkert fram till kassan gången, klappa mig själv på ryggen för vår snabba utbrott-free shopping utflykt. Jag vantar och mössa på disken och försiktigt bändas björnen från min sons små händer så att jag kan ge den till expediten, artigt berätta för henne att vi hade ändrat vår uppfattning om björnen. Men när jag plockade upp det, jag insåg att dess rund botten var nu en jolle svart.

Jag släppte ut ett hörbart stön och ödmjukt frågade expediten hur mycket bära kostnaden, att veta att eftersom vi hade förstört det, som vi nu skulle köpa den.

"Tjugo dollar," svarade den unga kvinnan.

Jag släppte ut en annan, högre stön. Helvete ! Jag vill inte spendera $20. Jag ville inte att min son tror att han kan få vad han ville, och jag ville inte denna djuriska nalle tar upp mer utrymme i våra redan trånga hem.

"Okej", jag suckade. "Jag antar att vi kommer att köpa det också."

Den typ kassan expediten sa att jag inte behöver köpa björnen, men jag insisterade. Bryter du det, du köper det. Eller i det här fallet, du smutsiga det, du köper det. Så jag drog ut min plånbok och försöker hålla min girig-händer son från att göra något mer oavsiktliga inköp, hörde jag en röst i närheten banna, "Det är vad du får."

Jag såg mig omkring och insåg snabbt att acerbic röst kom från en kvinna bakom mig. Och hon var inte stanna. Hon fortsatte att berätta för honom hur jag borde ha vetat bättre, hur jag borde ha gjort bättre, hur jag borde ha varit bättre. Hennes litania av känslokallt råd gick på och på.

Rage—ren, oförfalskad rage—kokade upp inom mig. Fighter i mig direkt kom till liv. Jag ville skrika. Jag ville slå henne. Och jag ville bara krypa ihop i en boll och snyfta.

Jag tog ett andetag, kallas varje uns av lugn styrka jag kunde hitta, och vände sig till denna silver-haired beskär av en kvinna.

"Är du en mamma?" Frågade jag.

"Ja, naturligtvis är jag."

"Då kanske du kan förstå hur svårt det är," jag pep i en mus-liknande röst.

"Jag skulle aldrig låta mina barn dra en nalle runt i butiken," hon svarade. "Du behöver för att sätta gränser."

Vad hade jag gjort för att förtjäna denna dom och hård kritik? Vad hade jag gjort för att förtjäna att bli läxade av en främling när jag var bara ett försök att köpa ett par vantar?

Vad hade jag gjort för att förtjäna något av detta—kritiken, missfall, infertilitet problem, ekonomiska bakslag, ensamhet, grymhet av främlingar?

Varför valde universum verkar vara så mot mig? Varför var allt så jäkla svårt?

Jag var trött och trasig och svag. Jag hade ingen kamp kvar i mig.

"Tack," svarade jag, överlämna mig åt något utanför mig själv, något som är större än min egen ömtåliga känslor. "Jag uppskattar ditt råd. Tack så mycket."

Jag vände tillbaka till expediten och gav henne mitt kreditkort. Efter signera mottagandet, jag tog tag i mina inköp, tog min sons hand när han grep den gigantiska vita (ja, vit-ish) nalle och blandas ut i butiken.

Mer trött, mer trasig och svagare än någonsin, jag försökte att knuffa min son till vår bil så att jag kunde ha min känslomässiga uppdelning i privat, men när du arbetar med ett litet barn, allt tar längre tid än du skulle vilja. Vi var inte mer än ett par steg ut ur butiken när en röd sedan dras upp och dess passagerare fönstret gick ner. En omgång möter man, som såg ut att vara i min tidiga 40-talet, lutade sig över hela sätet.

"Ursäkta mig", sa mannen som jag gjorde mig redo för en annan konfrontation. "Jag ville bara berätta att jag såg vad som hände i butiken. Jag var ödmjuk och förvånad. Du hanterade den situationen vackert, och jag är inspirerad. Du har inspirerat mig. Jag kommer att bära med mig resten av dagen så jag försöker vara en bättre människa. Tack."

Och precis som att de red sedan körde iväg. Jag stod där på trottoaren för en stund, chockad och förundras över den djupgående inverkan som denna udda grupp av främlingar som alla hade på varandra. Efteråt satte jag mig i bilen efter vad som kändes som timmar, men det var nog bara ett par minuter. Samtidigt som jag grep jävligt vit nalle, ett par tårar rullade ner för mina kinder, och då log jag, att veta att allt skulle bli bra.

Jag behöver inte ha undrat om fientlighet av universum eller grymhet av mänskligheten. Allt som jag hade tvivlat blev tydligare nu än någonsin tidigare—eftersom den kall höst dag, Vänlighet (med stort K) dök upp i ett Old Navy parkeringsplats klädd som en omgång möter man kör en röd sedan.

Detta stycke är ett utdrag ur författarens bok, Öppna Lådor: Gåvor av att Leva ett fullvärdigt och Ansluten Liv som är en samling av berättelser om paradoxer av föräldraskap och livets fullhet.

ADVERT

Lägg till din kommentar