Jag är En Vit Mamma och En Svart Son, Och jag Kommer inte Sluta Prata Om Rasism

"Tror du att du skulle bry sig lika mycket om rasism eller prata om ras så mycket om jag var vit?"

Min son frågade mig här vid 7:45 am i bilen på väg till skolan förra veckan.

Jag blev stum för en sekund och sedan insåg att han letade efter ett svar.

"Nej."

"Tycker inte du det?"

"Jag vill desperat att tala om för dig att jag skulle, men jag tror inte det är sant. Jag skulle bry mig. Men att vara din mamma får mig att se världen på ett mycket annorlunda sätt. Jag skulle inte vara samma person."

Jag har inte kunnat sluta tänka på detta. Jag har tillbringat så mycket tid de senaste sju och ett halvt år att tänka på som jag behöver för att vara och bli i syfte att höja en glad, trygg, stark, stolt och bekväma svarta son som jag aldrig anses som jag skulle vara om han var vit.

Jag ser avgöranden, titta på nyheterna höra om skottlossning, och varje gång jag visualisera min sons ansikte. Människor säger och inlägg hemska saker, olämpligt stare och fråga och bete sig på ett sätt som är uppenbart skadas. Jag går in i rum och skanna publiken för människor i färg och krypa om alla är vita. Jag tror att om platser på skolor, semester, läger, sport, och även bostäder i avseende på hur olika de är.

Inget av detta skulle hända om min son var vit .

Och ändå känner jag tacksam. Jag har fått gåvan att se och erkänna min privilegium . Jag har en unik och sällsynt upplevelse som en vit kvinna för att navigera liv med lite olika objektiv. Jag känner mig mer empatiska, mer villig att lyssna, är mer öppna för ifrågasättande och mer motiverade att göra en förändring. Mer motiverade att ändra på mig själv.

Jag skulle få uppleva något av detta, om min son var vit.

Och ännu med det kommer en hel del ilska. En intolerans för de intoleranta. En otålighet med människor som jag vägrar att be om ursäkt för. Den levereras med en störning i den världen, det rådande klimatet, och detta land. Ett missnöje med hur saker och ting går inte framåt. En konstant rädsla som aldrig kommer att minska.

Jag vet att jag inte skulle känna något av detta så djupt om min son var vit.

Så vem skulle jag vara?

Jag försöker visualisera detta och inser att det egentligen inte spelar någon roll. Jag är exakt som jag är tänkt att vara. Jag är mamma till en son svart som pratar mycket om ras och rasism.

Lauren Jordanien

ADVERT

Lägg till din kommentar