Sluta Smutskasta Föräldrar För Hur De Förälder Sitt Barn Med ADHD

Efter att ha avslutat sin stavning och matematik läxor, min dotter frågade mig om hon kunde spela på sin iPad. Jag sa till henne att hon kunde och sedan sa hon: "Vänta! Vad sägs om att läsa?" Vi hade båda glömt bort henne läsa läxor, vilket är i stort sett henne läsa ett fjärde klass nivå bok av henne val för 30 minuter. Jag svarade, "Oh yeah! Först, du måste läsa den."

Cue fasansfulla härdsmälta. Min dotter började gråta, eftersom hon inte vill läsa. Hon sa att kapitlet böcker som hon har att läsa är tråkigt. Hon sade också att hon önskade att hon aldrig påminde mig om att läsa läxor och att hon var arg på sig själv för att påminna mig. Jag berättade för henne att jag var faktiskt riktigt stolt över henne för att påminna mig och att jag skulle belöna henne med extra skärm tid senare på grund av det. Jag har också berättat för henne att även om hon inte påminna mig, att jag skulle ha kommit ihåg så småningom och så är hon ändå skulle ha haft för att läsa.

Det gick inte att göra något bättre. Hon fortsatte att gråta, skrika och kasta sig på golvet. Hon arbetade sig upp så mycket, hon fick även en blodig näsa. Jag försökte att vara så lugn och samlad som jag kunde vara lugn i min dotters storm. Jag berättade för henne att jag skulle prata med henne om det när hon lugnat ner sig och då jag fortsatte att hjälpa min yngre dotter med hennes läxor.

Vi har en hel lugna ner området i vårt hem bara för barnen. Den är fylld med svårt att vara stilla, lugna ner burkar, squishies, musikinstrument, och interaktiva böcker. Vid denna punkt i min dotters härdsmälta men hon var på toppen av sin känslomässiga berg-och dalbana och det var ingenting i det lugna ner området som kunde ha hjälpt henne. Jag sa till min dotter att jag ville att hon skulle ta en paus och gå spela på sin iPad för att lugna ner sig och då kunde hon göra sin läsning efter sin paus, men hon vägrade. Hon var en känslomässig oreda.

Lugnt, men bestämt, jag berättade för henne att jag är hennes mamma och hon måste lyssna på mig. Jag berättade för henne igen för att gå och leka på hennes iPad i 15 minuter och att jag skulle komma och hämta henne efteråt och vi skulle turas om att läsa sidorna av en bok som hon tyckte om. Jag kände mig som jag var mer än rättvist, men hon var fortfarande inte glad över min plan. Men hon gjorde som jag sa i alla fall.

Under dessa 15 minuter, jag trodde en hel del om vad som hänt och hur jag hanterade situationen. Jag tvivlade på mitt föräldraskap och disciplin. Hade jag gjort fel beslut? Hon använder mig för att få hennes sätt? Jag tänkte på det lite mer och veta vad vet jag om mitt barn, jag har gjort upp mitt sinne. Jag tog definitivt rätt beslut.

Jag vet att för utomstående, det skulle ha sett ut min stora grabb kastade en temper tantrum alla eftersom hon inte vill läsa. Jag vet att det såg ut som att jag gav upp och gav mina barn exakt vad hon ville – att gå på hennes iPad. Jag vet att det ser ut som mitt barn är en bortskämd brat och att jag inte disciplinera henne. Jag vet allt det där.

Men det är inte sant. Om du visste vad var det egentligen som händer, skulle du ha känt att min dotter har ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) och kämpar mycket med känslomässig reglering. De flesta barn med ADHD att känna känslor mycket mer intensivt än neurotypiska barn. Min dotter ser en beteendeterapeut regelbundet och förfaranden för att kontrollera sina känslor med biofeedback spel som Mäktigare – men hon är bara nio år gammal och fortfarande har sina stunder. Om du visste vad var det egentligen som händer, skulle du ha känt det tidigare på dagen, min dotter tog en svår vetenskap testet och hade en kamp med hennes syster, så att du skulle ha känt till och som fullskalig härdsmälta hon hade om att behandlingen inte var bara om läsning.

När den 15-minuters timer gick ut, jag gick in i hennes rum och fann henne tyst spela Minecraft på hennes iPad – i en helt annan hållning än från förra gången jag såg henne. Hon var inte gråter eller skriker längre. Hon var lugn och avslappnad, och det var målet. Jag försiktigt berättade för henne att timern gick och det var dags att läsa. Jag bad henne att välja ut en bok, och det gjorde hon. Jag bad henne att börja läsa med mig, och det gjorde hon. Efter 30 minuter, hon avslutade sin läser läxor, utan tårar och utan att klaga. Igen, det var målet.

Vad ska bara ha tagit min dotter 30 minuter hamnade med henne i över en timme, men jag är stolt över henne för att få igenom sin härdsmälta och sedan genom sitt läsa läxor utan tårar. Jag är inte glad att iPad är vad som hjälpte henne att lugna ner sig, men när det kommer till föräldraskap och disciplinera barn med ADHD, du har helt enkelt inte vad som fungerar bäst för ditt barn (och familjen).

Ja, hon fick ha 15 minuter tv-tid innan hon var färdig med sina läxor, men vad som 15 minuter var faktiskt gör undervisade henne om att hon behöver ta en paus när hennes starka känslor blivit så förhöjt att hon inte kan få något produktivt gjort. Hon lär sig att ta bort sig själv från stressiga situationer, att ta ett andetag och sedan när hon är lugn och hennes chef är tydlig, för att återgå till situationen och ta itu med det.

Föräldraskap och disciplinera barn med ADHD är mycket svårt, utmanande och rent ut sagt rörigt. Det finns många gånger när jag gör saker med mitt barn som är icke-konventionella och jag vet att det finns en ogillande av andra, men de är inte min familj och det är verkligen ingen av deras verksamhet hur som helst. Vi måste alla göra vad som fungerar bäst för våra egna barn, även om det ser ut som lata föräldraskap till andra. Vad föräldrar neurotypiska barn kommer aldrig att få veta är hur mycket arbete, ansträngning, tid, tålamod och kärlek vi häller i föräldraskap våra barn med ADHD, och det är bra. Alla som verkligen är viktigt att våra barn och även om du kanske inte tror det, du gör ett helt fantastiskt jobb med dem.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar