Sluta skämma ut Mig För Min ADHD Medicin

Jag tar den högsta möjliga FDA-tillåten dos metamfetamin-baserade läkemedel som kallas Mydayis. Det är i princip slow-release, hårdporr Adderall. Jag började med det efter min psykiater hittade mig åka snålskjuts Vyvanse, en annan Adderall derivat, med raka Adderall piller efter Vyvanse släppte av mig på min röv på 2 pm varje dag. Jag blev bitchig, seg och utmattad. Jag glömde saker. Jag skrek åt mina barn. Jag skulle få utspridda, spacey. Så vi började på Mydayis.

Min medicin regimen höjer många på ögonbrynen. "Det spelar inte så att du tappar i vikt?" en kvinna hade otrolig brist på takt för att fråga mig. Hon betraktade mig upp och ner, som om att försöka se om det fungerade eller inte. Ja, kanske det gör att du förlorar vikt. Vid första. Men då din aptit kommer tillbaka.

Vissa är lite mer subtil, men inte mindre oförskämd. "Jag har hört att det hjälper dig att gå ner i vikt," andra kvinnor har sagt trevande, sedan väntade för mig att svara. Som om jag kommer att erkänna att nej, jag visste faktiskt inte har ADHD, jag var scamming min läkare för viktminskning medicin.

Vilket är lite extra skit, för även om jag kan ha fått diagnosen sent i livet, jag har en allvarlig fall av ADHD. Jag var flickan på baksidan av klass att göra henne unicorn suddgummin prata med varandra under lektionen. Jag åkte tills graduate school, när jag upptäckte att du kunde faktiskt inte skumma Heideggers Att vara i Tid och ändå förvänta sig att passera. Halva tiden i klassen, jag skulle höja min hand och säga något helt orelaterade till diskussion, för att sedan dra sig tillbaka in i min egen värld. Jag har inte många vänner eftersom jag hade svårigheter att läsa av sociala signaler, ett vanligt problem hos barn med ADHD (och vuxna: jag har samma problem idag). Detta ledde till att massor av teenage angst och depression.

När jag fick barn, mina frågor fick allvarliga snabbt. Försök att packa en skötväska när du inte kan komma ihåg allt som behöver vara inne (som faktiska blöjor). Försök att komma ihåg förra gången du gett ditt barn. Försök att hålla ditt hus rent, din bil ren, och kom ihåg alla dina möten, när du inte kunde klara av att göra samma saker sans kids. Jag kunde upprätthålla en grundläggande nivå av funktion, inget mer. Jag kunde inte ha hobbies. Jag spenderade alldeles för mycket på Målet eftersom jag gick nästan varje dag var jag alltid glömmer något jag behövde för att köpa, varenda gång.

Min ADHD diagnos var både en lättnad och en välsignelse. Jag visste vad som var fel med mig. Jag var inte spacey eller lat eller moraliskt bristfälliga. Jag var inte typiska. Medicineringen min läkare gav mig gjorde det möjligt att organisera mitt hus och mitt liv. Jag skulle ha en karriär. Jag kunde ha hobbies. Att jag inte alltid känner mig som om jag var spinning utom kontroll.

Så kommentarer verkligen, verkligen pissa mig av.

"ADHD är inte riktigt" jag har hört. "Människor som bara behöver komma ut mer." Lyssna, jag tillbringa mycket tid utomhus. Jag trädgård. Jag äter hälsosam mat. Jag tar promenader. Jag är ute och vandrar. Säger att jag behöver dike min medicin och gå en promenad är den typ av skit som kommer från människor som aldrig har provat på att förhandla om en värld gjord för neurotypiska människor som en icke-typiska kvinna. Saker från sociala signaler för att städa min bil gäcka mig.

Sedan finns det de "Åh, jag tror att alla har lite ADHD, tror du att jag behöver medicin?" frågor. Vad är jag då din jävla läkare nu? Och nej, vi inte alla har "en liten bit av ADHD." Du har antingen ADHD eller om du inte har ADHD. Som en person med ganska allvarliga fall av sjukdomen, jag är djupt förolämpad på antydningar om att någon kanske behöver den typen av high-power medicin jag behöver bara för att de glömmer sina nycklar några dagar.

Jag kör även i de Berörda Cathys. "Vill du inte oroa dig för vad som gör att ditt hjärta på lång sikt?" kommer de att säga. Tik, jag oroar mig mer om att komma ihåg att mata mitt barn lunch, hålla koll på bibliotekets böcker, och hindrar tvätten från att efterträda mig. Dessutom, hjärtat frågor inte ens en bieffekt av medicinen jag tar . Och du behöver faktiskt inte give a fuck om mitt hjärta i första hand. Du bara letar efter en ursäkt för att vara dömande om min medicin. Inte projektet ditt skitsnack.

Andra människor rynka sina bryn. "Öh, inte ADHD liten sak?" kommer de att säga. "Om du bara justera din kost och ta kosttillskott och skär ut röda livsmedel färgämne ..."

Om det är du, bara sluta prata nu.

Du har tur du har aldrig behandlat skick. Barn med ADHD ofta växa upp och bli vuxna med ADHD. Och som mamma till tre söner med ADHD (det är genetiska, min man har det också), alla dieter i världen kommer inte att rädda dem. Red mat färga verkar påverka deras beteende, så att vi kan undvika det. Men det mest hälsosamma livsmedel i världen kommer inte att ersätta deras Focalin, en stimulerande ordineras av sin läkare.

Jag brukade tro att dessa saker när jag var tonåring. Det var en punk sång i synnerhet minns jag lyssnar på av Tio Fot Pol, där en mamma tar Ritalin:

Alla andra mammor ta dem Jag tror att det inte bara är min Jag vet inte om hon är smartare nu Men åtminstone hon mår bra.

Vi såg det som ett skämt. En viktminskning drog. En con-jobb på läkare: ett sätt att snabba (heh) upp din ämnesomsättning och få mer gjort. Du kan rensa hela ditt hus om du dök några Adderall. Ritalin var den nya mother ' s little helper. De göra ett skämt på ett av mina favoritprogram: "Adderall. Gör du skriver som Tolstoj." Varför sluta nu när du har barn och en hög med tvätt som stirrar på dig? Klart, du bara con några doc i halka du vad som Mick Jagger kallar "en liten gul p-piller."

Jag växte ur det tänkandet. Många kvinnor har inte. Och när de sida-eye mig för min drog regim, jag vet att det är ett symptom av privilegium och dumhet och en brist på medkänsla. De har aldrig behandlat mitt tillstånd. De har aldrig försökt att förstå det. Och de bryr sig inte till. De vill inte lära sig om vad det faktiskt är att leva med — och ja, ibland lider av — ADHD. De vill döma mig för att jag får det bra läkemedel.

Newsflash, gott folk. De är inte de "bra droger." De är nödvändigt kära. De är inte ett vikt förlust piller eller mother ' s little helper. De gör inte mig skriva som Tolstoj. De håller på och mitt liv tillsammans.

Du skulle inte fråga min läkare insulin recept. Inte ifrågasätta sin dom över min ADHD medicin.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar