Inte Andra Antar att Mitt Val Att Vara EN SAHD

Jag är en stay-at-home pappa.

Aldrig kunde jag föreställa mig själv att skriva den meningen, i något sammanhang. Först av allt — jag har ett barn?! Och — som jag inte arbetar? Vad fan gör jag med min tid?

För att fånga upp dig, min fru och jag flög till Dominikanska Republiken för en kort semester för 13 månader sedan. Många caipirinhas och en Zika skrämma senare, vi är utmattade föräldrar en glad och frisk 4-månader gamla flicka.

Har sett många vänner traverse föräldraskap under de senaste 20 eller så åren, kände jag ganska väl insatt i vad som var i antågande. För att komplettera denna villfarelse, vi tog leverans klasser, HLR klasser, grundläggande vård av barn som klasser. Jag kan oavsiktligt stunt mitt barns känslomässiga och intellektuella utveckling, men att hon kommer att vara hämmad med ett friskt syre och en ren blöja.

Med förfallodag januari 2, den sista trimestern var perfekt tajming för att förstärka kaos av semesterperioden. Livet fast i ett oroligt sorl av förväntan och ångest. Känslan av närhet var orubblig — ingen återbetalning, ingen time-out, ingen mulligans. Barnet passerat 6-kilos mark i livmodern, och presenterade sitt ständigt växande kinder med varje passerande ultraljud.

Och det är då min arbetsgivare erbjöd min avdelning en buyout. Volontär att gå ifrån jobbet för att trimma bolagets bemanning budget och kompenseras enligt längden av din tid. Tidpunkten var surrealistiskt, och från en existentiell synvinkel, tillfällighet. Mina år av att vara för lat för att leta efter ett annat jobb var på väg att betala sig vackert, precis som mitt första barn föddes. Jag var tvungen att ta det. Jag skulle i huvudsak vara betalt för att vara en stay-at-home pappa under de första månaderna av min dotters liv.

Fyra månader senare, dock, jag kan inte tänka mig nu att lämna bort henne till någon annan. Jag har turen att ha gift sig ovanför min plats i livet. Min fru är smartare än mig, och ersätts därför i sin karriär. Kunde jag faktiskt övergången till att bli en obetald vistelse-at-home pappa?

Ekonomi är inte i centrum av den frågan, åtminstone inte ännu. Frågan är uppfattningen. Jag vill tro att jag har utvecklats sedan high school, som de tankar och åsikter som andra män inte är av intresse för mig. I själva verket, jag trodde att jag hade utvecklats förbi det. Men dragningskraft kön förväntningar är alltid hotande över livets förfaranden. Som en man, att verkligheten var inte den dagliga minfält att kvinnor måste navigera. Nu är det i mitt ansikte. Män arbetar. Män ger.

Som sagt, detta är 2017, och detta kön stigma är till stor del självförvållad. Min far och min hustrus far — throwbacks och män är män, för att vara säker på — båda verkar vara ombord. Mina manliga vänner verkar oberörd, medan visserligen inte försitter chansen att fråga var min manlighet eller om de ska betala för min längre semester med sina skatter (det är de inte).

Jag bor i Brooklyn, trots allt. Bara den här veckan, jag klarade av tre andra vistelse-at-home pappor med barnvagnar i en CVS. Vi erkände varandra med lugn, mirthless nickar, bistert commiserating med våra stigmatiserade och stereotypa manliga kamrater.

Så varför stör det mig när en gammal affärsinnehavaren frågar mig om det är min dag ut? Eller när någon ber om ursäkt när jag berättar för dem att jag är inte på mitt jobb längre (det var frivilligt!)? Eller helt enkelt när någon ger mig vad jag uppfattar vara "the look" när jag bara säga att jag är en stay-at-home pappa? Få fåraktig eller defensiv om det kan vara 1 och 1a i min handbok för osäker för att leva, men vad är poängen?

Efter en dag med ömma över och ta hand om min dotter, efter en dag av att ifrågasätta mina val och projicera tankar i huvudet på oskyldiga åskådare, min fru går genom dörren efter en lång dag på kontoret. Jag äntligen andas ut, välkommen hem henne med en kyss, pop öppnar en öl, och inte mitt förkläde för att göra middag (jag gillar att laga mat också, okej?). Jag tittar på min fru återknyta kontakten med min dotter, min hund taggning glatt, och min värld är det fullt begripligt.

Detta är det viktigaste jag någonsin har gjort, eller någonsin kommer att göra. Jag antar att jag alltid visste att på någon nivå, men när min dotter vaknar upp på morgonen och ger mig hennes storögda tandlösa grin välkomna, det är ingen tvekan. Jag har flyttat utanför P&L uttalanden och budget initiativ. Jag är skyldig henne en väg in i den värld som inte blockeras med någon av mitt eget bagage. Hur gör jag för att uppmuntra henne att vara orädd? Att vara snäll? För att inte ge ett skit om vad andra tycker, i minst assholish möjliga sätt?

Hon är 50% för mig, trots att hon har den relativa olycka som härrör ca 85% av mitt utseende. En dag, hon kommer vara allt som finns kvar av mig. Jag kommer att skicka världen till en medkännande icke-serial killer hjälpa till att föra saker och ting framåt.

Och för alla som vill fortsätta att andra gissa mina val eller undrar vad jag gör med min tid, oavsett om dessa röster vara verklig eller inbillad: fuck off. Jag är upptagen.

ADVERT

Lägg till din kommentar