För Vår Familj, Okunnighet Är Verkligen Lycka

För ett par dagar sedan jag och barnen har haft mest underbara morgon på den lokala offentliga poolen. Det är en gigantisk anläggning komplett med flera pooler, splash pad, vattenrutschbanor, river pool och mycket mer. Vi mötte upp med några vänner och ett par hundra främlingar gick med oss också. Typiskt, jag kör i motsatt riktning från det livliga platser, men när det kommer till simning upplevelse som denna, jag var bara tvungen att prova det.

Pooler är ökända för att utsätta våra osäkerheter och skillnader. Och det är roligt, men att detta inte falla mig tills vi kom hem. Det var vi i mitten av ett par hundra människor, och jag tyckte inte om min son Ryan är skillnaden, eller vad andra får eller inte får tänka. Såvitt jag såg, fanns det inte någon stirrar. Fingrarna var inte pekat åt vårt håll. Jag kunde inte höra snickers eller utskällning. Allt jag såg var min son, hans syster och deras vänner har skitkul tillsammans. Och allt jag hörde var barnens lekfulla skämten och mig själv att komma ikapp med vänner. Och ändå, denna bild-perfekt upplevelse kanske inte har hänt alls. Jag antar att det är sanna —

Okunskap är bliss .

Det är en fras som jag har hört i hela mitt liv. De flesta säger det i förbigående. Men för mig, jag har kommit att tro att det är anledningen till min lycka. Ryan har dvärgväxt. Och det betyder att han ser helt annorlunda från sina jämnåriga. För de senaste fem åren har skillnaden inte varit dramatiskt uppenbart. Men nu när han är långt ut från baby scenen, han sticker ut mer och mer.

När jag tittar på Ryan, jag kan inte se något olika. Jag bara se min lilla pojke. Jag ser Ryan . Kanske är det en del av min okunskap . Efter alla, Ryan är så liten att det är vårt normala. Jag glömmer ofta bort att han är en liten person. Vår normala är en lycklig plats. Ryan är älskad för vem han är. Och han älskar sig själv för vem han är — precis som vanligt att många familjer upplever. Vi står för vilka vi är och vågar sig utanför vårt hem med massor av kärlek och stöd bakom oss.

Men utanför våra hem, det går inte att förneka att Ryan är olika. Att vår normala är inte typiskt för de flesta. Och på grund av sin ovanliga sjukdom, det kan vara blickar, name-calling -, finger-och pekar, skrattar, allt jag har fruktat från det ögonblick han fick diagnosen.

Men vad jag inte räkna på var min okunskap . Vem skulle ha trott jag skulle bli så glad för att vara helt och fullständigt omedvetna? Men det är jag. Den stora betyder världen har ingen inverkan på mig. Eller Ryan. Och det är inte på grund av blickar och kommentarer inte kommer i vår riktning. Det beror på att vi inte har märkt. Vi gör vår grej. För nu, våra glada skyddande normal resor med oss. Vi oroa dig inte om vad andra tänker. Så att vi inte ser något som helst att bli upprörd över.

Visst, ibland ser jag ser och blickar åt vårt håll. Men min okunskap bara glorifierar dessa händelser. Jag ser den ser ut att förvandlas till leenden, och jag tar dem som komplimanger. Efter alla, de kan vara att titta på oss för att de gillar vad de ser. Och jag vägrar att låta mig själv tro något annat. Vad är poängen? Jag kommer att njuta av det "inte veta." Gör någons blick in en förolämpning orsakar skada och smärta för oss. Och det kanske inte ens är korrekt. Jag väljer okunskap över ilska och tårar.

Ryan och hans kollegor är att växa upp, jag börjar höra mer och mer hjärtskärande historier från våra kolleger "Lilla Stora" vänner. Det är grymt att peka och namn ringer direkt till ett barns ansikte. Det angers och frustrerar mig hur vissa barn och vuxna kan vara när det kommer till en person med funktionshinder. Jag är säker på att min okunskap är bara tillfälligt och att vi snart kommer att få uppleva vad våra kära vänner har. Men eftersom jag har haft min okunnig bliss för så länge nu, jag är fast besluten att lära av det, att använda det för att göra dessa erfarenheter mer uthärdlig, och för att göra dem obetydlig.

Som min okunskap bleknar och världen tillåter oss inte att missa den grymhet och hurtfulness, jag måste titta tillbaka på min okunnig bliss som en påminnelse. När sårande ord och gester är direkt i ansiktet, jag måste välja bliss över sorg. Jag måste komma ihåg att det finns elaka människor i världen som, oavsett anledning, känner ett behov av att sänka andra med deras ord.

Men orden kommer inte att skära djupt om vi inte låter dem. Jag måste komma ihåg att jag har ett val. Jag kan välja det som är ont, eller jag kan välja bliss . Om jag kan göra den kraftiga arga ord obetydlig, då de inte kan skada oss så mycket. Dessa erfarenheter kommer alltid att dra till sig en del blod och tårar. Det är omöjligt att gå därifrån oskadd från sådana hemska upplevelser, men det är möjligt att flytta på och att välja glädje — för att välja okunnig bliss .

Erin Parsons

Du kan oroa dig för att välja okunskap kan resultera i förlorade chanser att utbilda eller för att uttrycka det otäcka i deras ställe. Men trots bristen av dramatisk effekt, okunskap gör fortfarande ganska ett uttalande. Handlingar talar högre än ord. Genom att välja bliss , sårande människor inte spelar någon roll. Den grymma ord är förlorat, och vi fortsätter med tillförsikt. Ryan är liten, men han är inte ett skämt. Och även om han är liten i storlek, han är större än livet när det kommer till allt som är viktigt. Bara titta på — blick i vår riktning. Stirra på oss. Det är okej. Vi har något att visa dig.

ADVERT

Lägg till din kommentar