För Föräldrar Till Barn Med Särskilda Behov, Jämförelse Är Verkligen Tjuven Av Glädje

Intill den faktiska diagnos av min dotters kromosom radering, att jämföra henne med andra barn är kanske min största kamp. Och jag vet att den här kampen är inte isolerat till föräldrar som har barn med särskilda behov.

Många mom vän har nämnt för mig att de är ständigt jämföra sina barn till andra i sin ålder. Är de att uppnå på samma nivå? Är de växande, gå, prata, äta lika mycket som barnet bredvid? I själva verket, år innan jag blev gravid, en av mina bästa vänner beskrev för mig hur man som förälder, du alltid vill att dina barn att vara det bästa: bäst klädda, snyggaste, bästa i klassen.

Med ett barn med särskilda behov tar det till en annan nivå. Skillnaderna är större, och förseningar i utvecklingen är smärtsamt tydligt, även till främlingar. Ofta när vi är ute i det offentliga med min dotter, någon kommer att närma oss för att beundra henne och frågar hur gammal hon är.

"17 månader," svarar jag.

Och nästa fråga är alltid: "Är hon gå ännu?"

"Inte riktigt än" är mitt standardsvar. Sanningen är, hon är inte ens krypa ännu.

Och sedan kommer den frågande blick, och ibland domen . De verkar vara beräkningen mot andra barn i samma ålder (dvs, min kusins barn som är 12 månader, och han är redan på gång). Detta är särskilt tydligt när frågan kommer från en förälder till små barn. Vanligtvis är jag inte ge en förklaring (det är ingen av deras verksamhet), men det finns alltid en liten del av mig som vill försvara henne — och mig själv, som jag är livrädd för att inte arbeta tillräckligt hårt som förälder.

Dag-och sjukvård är en annan plats som jämförelse bugg träffar mig. Inte bara gör jag när jag ser barn i hennes ålder överträffar henne på milstolpar, men nu är vi också på en punkt som barn flera månader yngre än henne är att utveckla kunskaper som hon ännu inte har. Och vi är snabbt närmar sig den 18-månaders mark när barnen på hennes skola vanligtvis övergången upp till nästa klass. Problemet är att i småbarn " klassrum barn behöver för att vara stark vandrare så att de inte blir trampad av andra barn. Spelet plan är för henne att bo i baby klassrummet lite längre. Och då klyftan mellan henne och andra barn kommer att öka.

Det som skrämmer mig mest är inte skillnaden mellan min dotter och andra barn, men frågan är om hon kommer någonsin behärska dessa färdigheter. Jag kan släppa min tävling gen, men okänd här verkligen skrämmer mig.

Innan du börjar undra om du ska gömma mig på Facebook eller undvika mig på nästa fest, du vet att det här betyder inte att jag inte älskar att se ditt barn och fira deras prestationer. Tänk att dela!

Plus, jag har lärt mig att tygla min jämföra olika sätt. Som de säger, "Om gräset är grönare på andra sidan, vatten din egen gräsmatta." Mitt nya mål är att börja fira vår egen mini-milstolpar. Det är dessa saker som annars kan tas för givet, men det är en spännande utveckling i vår dag till dag. Till exempel:

– Även om min dotter är inte krypa, hon balansera sig själv så väl i mitt knä!

– Även om hon inte gå med mig i butiken, nu kan hon sitta själv i kundvagnen!

– Även om hon inte mata sig själv, hon börjar att experimentera med smaker och har hittat en kärlek till clementiner!

Du får bilden: Alla först är värt att fira.

Och det slutar inte med att fira "första gången." Jag firar som min dotter är. Tid. Hon är ren glädje, hennes skratt är en showstopper, och hennes leende kan lysa upp hela rummet. Hon älskar sin familj och sina vänner i skolan. Hennes fokus och engagemang att lära sig en ny leksak rivaler i fokus för detta projekt-hantering av mama. Hennes kärlek till bilturer och musik gör mig veta att hon alltid kommer att älska att umgås med sin pappa.

Min dotter är helt hennes egen person, och hon står ensam utan jämförelse. Och desto mer tid spenderar vi firar och gläds i vem hon är jämfört med vad hon kan göra mer glädje det är att vara hade.

ADVERT

Lägg till din kommentar