Soundtrack Till En 90-talet High School Upplösning

"Jag tror att vi behöver kyla för en stund," sade han. Och ja, det var hans exakta ord. Efter de döda tystnaden som följde medan min hjärna försökte att bearbeta det faktum att han bröt upp med mig, och efter en tafatt, trevande konversation, fick jag av telefonen, tog fram min dagbok och skrev ner de fördömande ord.

Och sedan grät jag. Och grät. Jag var så upprörd att jag inte kunde äta hela dagen, och jag kräktes upp min middag. Jag var 14 år gammal, han var min första pojkvän, min första kyss, och jag hade fallit för honom. Hårt. Jag var en enda röra.

Jag tillbringade vintern kröp upp i mitt rum, avluftning till mina vänner på telefon, skriva som en galning i min dagbok, och lyssna på musik. Ser tillbaka, musik räddat mig mer än jag visste. Det fanns andra kvinnor (ja, tänkte jag för mig själv helt och hållet som en kvinna, även då), som var lika förkrossad av kärlek som jag var. Och texterna av låtarna skulle bidra till min journaling—och så småningom, poesi började jag att skriva (som var skit då, men i efterhand är markerade början av min karriär som författare).

Det var många fenomenala kvinnliga singer-songwriters populärt i början av 90-talet, men fyra i synnerhet stal mitt hjärta: Tori, Sara, Sophie och Sinéad (ja, jag var på ett förnamn med var och en av dem). Till denna dag, jag kan inte lyssna på dessa damer utan att transporteras tillbaka till den tiden. Jag kan till och med känna lukten av Nag Champa jag brände rökelse, och den lila scrunchie som bodde på min handled som min hand bled ord in sidorna i min dagbok.

För det första, det var Tori.

Jag vet att många av oss lyssnade till Tori Amos Små Jordbävningar som vi navigera i en värld av kärlek och sorg. Åh, men hon gjorde det med zap-liknande intensitet, varje låt som en kniv i hjärtat. "Riv I Din Hand" var den ikoniska breakup song, med precis rätt blandning av ilska, sarkasm, sårbarhet och längtan. Jag är fortfarande chockad på precis rätt sätt, när jag hör henne stöna, "jag tror inte du lämnar / 'Cause mig och Charles Manson-som samma glass / jag tror att det är som flicka / Och jag tror att det är bitar av mig / du aldrig sett." Döda mig nu varför inte du, Tori?

Sedan var det Sarah.

I början av 90-talet, Sarah McLachlan inte var ett känt namn ännu, men jag snubblade på hennes CD, Tröst på record store (när de fortfarande heter det så). Med hennes rika, eteriska röst och stark, fantastiska texter, hennes musik resonans med mig direkt. Jag lyssnade på skivan på repeat efter upplösningen, kramar mina knän, gunga fram och tillbaka och—ja—snyftande. Jag ska erkänna det.

Jag nästan skäms över hur tagen jag var med Sophie B. Hawkins .

Hennes singel, "Fan, jag Önskar att jag Var Din Älskare," blev en Topp 40 hit, men jag tyckte att den var skriven för mig. Det hade precis rätt blandning av sexuella anspelningar och längtan. Plus att jag kunde dansa ogenerat att det (i avskildhet i mitt eget rum, naturligtvis). Och som crescendo på slutet där hon bryter ut med, "och jag återvände som fjättrad och bunden att du" fortfarande får mig rätt i magen.

Och slutligen, Sinéad. Åh, Sinéad.

En sådan konstig, gåtfulla själ Ms O ' Connor var (och är). "Nothing Compares 2 U" är den ultimata sörjande sång. Från hennes urtvättade hud, rakat huvud och begravning klädsel, du visste Sinéad fick hur nära döden breakups känsla. Sinéad gav röst åt en känsla jag hade, men inte har modet att uttrycka. Efter att ha lyssnat på den låten, jag tog pennan till papperet och skrev en egen version av det (som jag hoppas aldrig att avslöja).

Att säga att dessa låtar räddade mig är inte ens en överdrift. Låt oss inse det: De tonåriga kärlekskrank känslor kan vara ganska extrema. De kan känna sig ful och ensam—fruktansvärt ensam. Jag kunde inte riktigt berätta för mina vänner eller familj bara hur trasig jag kände, hur besatt jag var fortfarande, även efter många månader. Det var alltför pinsamt och utsatta för någon så ung och oerfaren som jag var. Men för någon annan att spilla ut dessa känslor för för mig var det verkligen en gåva. Jag fick tillstånd att sörja, att känna sig—och det allra viktigaste, för att uttrycka.

På den tiden, lika mycket som jag hoppas mot hopp, jag räknar inte med en happy ending till min berättelse. Jag menar, ingen av låtarna hade de få pojken tillbaka. Men min pojke menade när han sade att vi behövde bara "låt det svalna en stund." Från nästa höst, han var tillbaka i mina armar. Tydligen, han kinda visste att det vi hade var speciellt och riktigt intensiv. Det var lite mycket för honom att hantera vid späd ålder av 14. Av hösten, han var 15, och så var I. Mycket äldre du vet?

Jag förlät honom sorg och ser tillbaka på dessa månader med en viss tacksamhet. Jag blev utsatt för känslor som jag behövde för att känna och arbeta igenom. Jag hittade kick-ass kvinnliga singer-songwriters att kommunicera med och började upptäcka min egen författarens röst.

Åh, och jag behövde ha minst en upplösningen under mitt bälte för att betraktas som en del av den mänskliga rasen. Som barn och jag bröt aldrig upp igen. Den här hösten kommer att vara 22 år sedan vi blev tillsammans igen. Och nästa månad, vi kommer att fira vår 14-åriga bröllopsdag.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar