Vad Jag Förstod Om Varför Min Son Smälter Ner Hemma Men Inte I Skolan

Igår kväll, min son gick ut genom dörren från skolan, och genast visste jag. Han behövde inte säga eller göra något. Jag bara visste.

Kalla det mammas intuition, eller kalla det för år och år av träning, men jag visste att något var fel. Det var fördröjd effekt. Min son har haft en svår dag i skolan. Han har haft det tillsammans för nästan sju timmar. Då han går in genom ytterdörren, och bam!

Han är någonstans trygga och bekanta, och han kan inte innehålla trycket längre.

Det kryper in i varje fiber av sin varelse. Hans ansikte är spänt, och han har röda kinder. Hans kropp är stel och tafatt. Hans ord är snabbt och högt, och han är upprörd. Han är hungrig, han är inte hungrig. Han vill ha ett mellanmål, men inte vad som finns i skåpet. Så han blir arg och svär eftersom han inte har kontroll över sin kropp längre. Han vill bara säga hej till hundar, men deras overexcitement är för mycket för honom, så han är alltför grov med dem och han får korsa sig med sig själv.

Jag frågar honom hur han mår, och det är som att det är en röd dimma runt honom. Han kan inte bearbeta vad jag säger. Hans systrar promenad i pratande och skrattande. De låter som en skara människor till honom, och han ropar till dem att vara tysta. De kopplar tillbaka på honom som bara systrar gör, och wham — vulkanen exploderar. Vi har liftoff.

Härdsmälta. Det finns ingen återvändo nu. Det hela har att komma ut.

Då gäller konsumtion — för honom och för mig. Han kan inte reflektera över det eftersom det är allt bara för mycket. Han behöver bara ladda om nu, så gör jag Det så svårt för oss alla, men jag kan inte ens börja föreställa mig hur det måste kännas för min son.

Som hans mamma, jag vet att det skulle ha varit kontrollampa tecken under hela dagen. Men de är små ledtrådar som kan vara lätt att missa, som han skulle ha varit i stort sett kompatibel, så därför skulle ingen ha insåg att det inte var några problem. Men jag vet att när den dagen kommit, hans hy hade blivit blekare när energin tog ut honom med varje timme.

Han kan ha haft svårt att äta sin lunch på grund av höga ångest . Ett nervöst fniss skulle ha pep ut när hans lärare försökte att tala till honom. Han skulle ha lagt ner huvudet på bordet under lektioner eller möjligen gungade fram och tillbaka på sin stol för att lugna sig. Och när trycket monterad och klockan tickade mot hem tid, kan det har även varit vissa finger picking och ärm tugga.

Min son visar dessa tecken på stress genom sitt kroppsspråk och gester. Han kan inte alltid kommunicera sina behov verbalt, så att de kan få missat.

Det kan vara en gemensam utmaning för många barn på autism spectrum . Vissa barn kan för att hålla sina känslor hela dagen i skolan, med lärare lyckligt omedveten om att det finns ett problem. Men stress hormoner är långsamt bygga och bygga in. Detta skapar en situation som kan sätta otrolig press på familjer — e speciellt om lärarna inte förstår eller tror på det som föräldrar är att berätta för dem. Så låt oss tänka på det här sättet för en minut...

Föreställ dig själv som en flaska av pop. Dina ingredienser ingår autism sensorisk bearbetning svårigheter, ADHD och en dold tal och språk dröjsmål . Världen är en förvirrande plats, och dina svårigheter är till stor del dold för omvärlden, så det är inte många människor förstår saker ur ditt perspektiv.

Detta är din dag:

Att gå i skolan är bara en stor oro för dig... så ge flaskan en shake!

Du kommer till skolan och läraren säger, "Låt oss börja med ett nytt ämne." Vad innebär det? ... Ge det en shake!

Du förstår inte vad du har att göra... shake it up!

Du gör ett misstag... skaka, skaka, skaka!

Lampor i klassen surrar, och det är irriterande och smärtsam... skaka den lite mer!

Det är församlingen. Du måste sitta still medan ditt inre är vickar och jiggling runt... shake it up!

De ändringar i tidtabellen och det är inte matten som det ska vara, det är nu musik... och skaka igen!

Bilen blir fast i trafiken, och fel radiokanal är på i bilen... det är ett par shakes!

Du kommer hem och locket blåser bort med trycket!

Det är fördröjd effekt. Det är en riktig sak. De gånger under de år jag har känt mig så förvirrad och isolerade när lärare har sagt till mig, "ja, det är en överraskning. Vi ser inte något av det här i skolan." Eller jag har hört, "Ja, han kan bete sig för mig, så du kanske kommer att vara för mjuk mot honom."

Jag tillbringade många en sömnlös natt undrade om det var mig. Var det mitt föräldraskap? Men jag är hans mamma, och min magkänsla är alltid rätt. Jag visste att det var något som mina barn kämpar med, och allt jag behövde göra var att förstå vad hans beteende var att berätta för mig. Mitt barn exploderar hemma med mig eftersom jag är hans trygga plats. Jag är förutsägbar och lugn, och han kan verkligen vara sig själv hemma. Han är helt accepterad hemma.

Så här säger mig att det finns många saker som kan göras för att minska denna uppbyggnad av stresshormoner för barn som min son få dem att känna sig mer trygga och accepterade för den de är. Och det betyder verkligen anammar deras individuella behov. Inte bara för att försöka passa in en rund kloss i ett fyrkantigt hål.

Tidigare publicerad på Den Mäktiga .

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar