Ibland är Allt Så Svårt, Ibland är Det Inte

"Livet är hårt ibland, ja?" min vän skrev i ett sms förra veckan.

"Mycket svårt", skrev jag tillbaka.

Vi hade utbyte av texter, försöker lista ut om vi skulle kunna få ihop nästa helg. Men tyvärr, barnens aktiviteter, resor scheman och andra skyldigheter som är i vägen.

Jag saknar min vän. Hon saknar mig också. Vi är både besviken. Livet är hårt ibland.

I morse vaknade jag till en läckande badrum handfat. Duschkabinen kommit rubbad. En hund hade kissade i hela Jacksons piano bok. Den andra hunden (eller kanske det var samma hund?) hade blivit sjuka i hela vardagsrummet, matsal, kök och allrum. Vår morgon var rusade med en rasande school drop-off och skyndade mig farväl. Jag har känt mig på gränsen till tårar mest hela dagen. För vilken anledning, jag är inte riktigt säker. Vissa dagar är svåra.

Idag var en hård dag.

"Föräldraskap är svårt," en vän texted mig denna eftermiddag. "Jag känner att jag har klivit in i ett föräldraskap klippa med ingen plan och ingen aning om vad de ska göra härnäst."

"Jag tycker att de flesta dagar," jag textade tillbaka.

Ibland är det frågor och tvivel är obeveklig. Finns de att få tillräckligt med sömn? Är vi läste ihop tillräckligt? Hur gamla är för gammal för en filt och sugande på tummen? Ska jag låta min son spelar fotboll? Bör de vara i mer fritidsaktiviteter? Eller mindre? Med varje ny fas, för varje ny fråga, jag känner att jag kliva av en klippa. Jag har ingen aning om vad jag gör, och de flesta dagar, jag är ganska säker på att jag faller kort på ett eller annat sätt. Föräldraskap är svårt ibland.

Föräldraskap är svårt. Vänskap är svårt. Relationer är svåra. Arbetet är hårt. Livet är hårt. Ibland är det hårt.

Jag förstår att genom att helt enkelt göra detta uttalande genom att säga högt (eller i skrift, som fallet kan vara att livet är hårt—jag kliva in i grumliga vatten. Det är inte en populär sak att säga. Vi vill att saker ska vara bra och fina och OK . Det är lättare att tala om svåra i förfluten tid. Vi talar om kamp efter vi har genomsökt vår väg ut ur mörkret. Saker var svårt, nu är allt bra.

Denna tendens att tala om kampen från en "efter" - perspektiv är en gemensam frustration för mig, speciellt när det kommer till att skriva kreativa facklitteratur. Vi skriver om kamp efter vi har att övervinna. Vi talar om den korsar vi hade björn efter vi har lagt ner dem. Vi sjunger ut hyllningar av "Halleluja!" eftersom vi var förlorade men nu—tack gode Gud nu— vi hittade.

Men hur är det när vi är mitt i den kampen? Vad händer när vi är buckling under tyngden av vårt kors, när vi ändå förlorade, när vi kliver ut från en klippa i okänd terräng? Vad sägs om den tiden när vi fumlar runt i mörkret? Hur är det när det känns allt så jävla svårt? Vad då? Där är "me too" - historier då?

Eftersom vad jag har funnit är att när saker är svåra, när jag är fast i en nedåtgående spiral av tvivel och rädsla och ilska, när jag kliver av klippan eller krypa runt i mörkret, jag har en tendens att tala om för mig själv den största lögnen av alla: Det är bara du. Du är ensam. Ingen annan skulle kunna förstå.

Några av de mest meningsfulla saker i livet är hårt. Föräldraskap är jävligt svårt. Att vårda ett äktenskap kan vara utmanande och knepiga ibland, speciellt när du höjer unga barn. Att hitta tid och energi för att upprätthålla vänskap kan vara besvärligt och obekvämt, speciellt när du bor tusentals mil ifrån varandra. Fan, bara att vara en vuxen kan vara brutalt hårt ibland.

Några av de vackraste sakerna i livet—föräldraskap, äktenskap, vänskap—har en mindre vackra sida och bär på en viss grynighet till dem. Det gör ingen något bra att låtsas som om de inte gör det. Vi vill inte förminska deras betydelse eller skönhet genom att prata om de svåra och tråkiga och mindre vackra delar. Och vi behöver inte göra livet vackrare genom att säga högt att det ibland är allt så svårt.

Varje dag, jag är mycket medveten om hur rikt och vackert liv är, även om den skit dagar. Jag tackar Gud varje dag för mina barn, även om föräldraskap känns som ett minfält. Och jag är djupt tacksam för min man och min familj och mina vänner även om vi ibland motarbetas av vardagliga förpliktelser och upptagenhet av våra liv, även om det sätt vi uttrycker vår kärlek och respekt ibland går förlorat i översättning.

I kväll min vän och jag fick sms om att få ihop. Bor ca 1 000 mil ifrån varandra, för att inte nämna den allmänna upptagenhet av livet, få tid tillsammans svårare än vi skulle vilja. Vi enades om att, ja, livet är svårt ibland. Och om vi inte alltid vill erkänna att det är svårt när vi är i tjock av det. Vi talade om en annan flickor helg någon gång snart.

"Nudel sallad!" Jag textade tillbaka, med hänvisning till citat från Så Bra som Det Blir. I filmen, Jack nicholsons karaktär säger: "Några av oss har stora berättelser, vackra berättelser som äger rum i sjöar med båtar och vänner och nudel sallad. Bara ingen i denna bil. Men, en hel del människor, som är deras berättelse. Bra tider, nudel sallad. Vad är det som gör det så svårt är det inte att du hade det dåligt, men att du som förbannad att så många andra hade det bra."

Vi hade sett filmen för första gången för nästan 20 år sedan medan spendera helgen på mina morföräldrars lake house. Det var båtar. Och vänner. Och nudel sallad. Det var goda tider och nudel sallad.

Den enkla sanningen är att det är svårt. Ibland allt känns svårt. Ibland är livet hårt. Och ibland är det inte. Ibland är det ganska berättelser och soliga dagar med sjöar och båtar. Ibland är det goda tider och nudel sallad. De flesta av den tid det är både och. Eftersom de flesta saker som är värt någonting är svårt och bra.

Kanske är tricket är att räkna ut ett sätt att skapa goda tider även när vi känner att vi kliver ut från en klippa eller går genom öknen. Kanske är tricket är att äta nudel sallad även om det är tungt på de mayo och nudlar är överkokt och barnen skriker, "Men jag gillar inte nudel sallad! Jag vill ha pizza!" Och med "nudel sallad," jag tror att ni vet att vad jag egentligen menar är att äta nävar av cookie dough och dricka vin och sms: a en vän om hur det är så jäkla svårt ibland.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar