Vad Vi Verkligen Menar När Vi Talar Om "Moderskap Påföljd"

Damer, sitta ner. Håll i er. Jag har nyheter som kommer att chockera dig: att Bli mamma påverkar din karriär.

Ursäkta min sarkasm, men jag är lite frustrerad av den senaste tidens uppsjö av artiklar i min Facebook-feed, förklarar en förment fantastisk uppenbarelse om löneklyftan mellan könen: Moderskap är att skylla. Ursäkta mig, fancy Ph. D. forskare, men detta är inte nyheter. Det är mitt liv. Det är hela vårt liv.

Ta detta stycke i Vox : En fantastisk diagram för skor den verkliga orsaken till löneskillnaderna mellan kvinnor och män: löneskillnaderna mellan kvinnor och män är verkligen ett barn vård straff . Den beskriver hur kvinnors löner och män är ungefär lika stora – tills en kvinna får sitt första barn. Författaren låter chockad över att i denna dag och ålder, även i de mest jämlika Skandinaviska samhällen, de flesta av vård av barn faller på mödrar. Detta, i sin tur, har ont i sina karriärer.

Jag ska pausa här för kvinnor över hela Amerika för att rulla sina ögon och säger, "Ingen skit. Berätta något vi inte vet."

"Det finns två möjliga förklaringar," författaren och hennes expert posit, "inte nödvändigtvis utesluter varandra. En är en miljömässig förklaring, där sociala normer att göra det svårare för mammor att stanna kvar i arbetslivet. Enligt denna förklaring, mammor kan tycka att de inte erbjuds vissa möjligheter – ett jobb som kräver betydande resor eller långa timmar, till exempel på grund av uppfattningen att de är den primära vårdgivaren till ett barn."

Sedan finns det "en biologisk förklaring: att kvinnor kan ha en starkare preferens för att spendera mer tid i aktiviteter som är relaterade till vård av barn."

Jag skulle inte kalla det en preferens precis – ingen tycker om att byta blöjor eller försöker att lugna ett kolik barn – men dina prioriteringar gör du ändra när du föder. När min man och jag bestämde oss för att ha ett barn, vi båda visste att min karriär skulle vara en för att ta ett baksätet. Jag kan ha haft en glänsande, nya master ' s degree, men han var vår primära försörjare, och någon skulle behöva vara jourhavande förälder.

Efter att jag höll min son i mina armar, men våra ekonomiska beslut blev en känslomässig ett. Min skrynkliga, skrålande spädbarn plötsligt var den viktigaste personen i världen, och ingenting och ingen skulle någonsin komma inför honom – verkligen inte mitt jobb. Jag allvarligt funderat på att sluta, men det gjorde vi behöver halv-lön jag skulle ha lämnat efter att betala för dag-och sjukvård .

Mitt hjärta bröt första dagen jag lämnade min bebis på 10 veckor. För att få mig att må bättre, jag svor att han aldrig skulle vara den sista att plockas upp, att jag skulle göra det till varje fest, varje viktig händelse.

Det är ett löfte jag har hållit. Jag vet att jag är lyckligt lottad. Jag har en stabil, familjevänliga jobb, en med en massa ledighet och bra förmåner. Jag kan ha råd med dagis. Jag har en make som handtag drop-offs och är lika engagerad som han kan vara. Det är fortfarande en jonglering agera. Varje dag. Jag spenderar en hel del pengar på att ta ut. Jag betalar en städhjälp för att hålla oss från att leva i smuts. Min son förmodligen klockor för mycket TV, och jag skämmer bort honom på grund av skuldkänslor.

Han verkar alltid veta när jag har ett datum som är satt i sten – det är när han blir sjuk. Jag har arbetat på hela uppdrag, från start till slut, hemma under naptime och på natten. Jag har tagit arbeta samtal i vår barnläkare parkeringsplats och medan du gör middag. Och min oförmåga att resa eller göra en lång pendla kraftigt begränsar min anställning.

Jag minns när min son var ungefär sex eller sju månader gammal, snyftande, eftersom en möjlig befordran hade öppnats upp. Jag ville ha det och det finns en god chans att jag skulle ha fått det, men jag visste inte ens sätta in för det. Det krävs alldeles för mycket resor. Visst, jag kunde ha spenderat fyrdubbla beloppet av höjningen av att anställa en barnflicka, men jag kunde inte magen det. Jag fysiskt inte kunde vara borta från mina barn så mycket. Jag var i hans värld, och han var min. Dagis var illa nog, men jag var fortfarande hemma varje kväll, varje helg. Jag visste inte att gå igenom nio månader av en svår graviditet för en annan kvinna att uppfostra mina barn.

Det var ett smärtsamt beslut, men det var lätt, och jag har aldrig ångrat det.

Rätt marknadsföring kom med ett par år senare. Det är ett jobb jag älskar, en som ger mig ännu mer flexibilitet än vad jag hade innan. Det är en bra sak också, eftersom jag "fastnat" för ett tag igen. Någon överordnad på jobbet berättade nyligen för mig om flera positioner som är på väg att bli tillgängliga, och föreslog att jag skulle tillämpas. Jag kan inte. Jag är gravid med son nummer två nu.

Jag praktiskt taget bryta ut i en kall svett när jag tänker på hur vilda liv kommer att bli nästa höst, med min äldre son som börjar förskolan och denna bebis börjar dagis. Två drop-offs. Två pick-ups. Fler sömnlösa månader. Dubbelt så sjuka dagar. Oy. Jag skulle tacksamt ta sex månader av obetalt föräldraledighet . Jag skulle gärna komma tillbaka till arbetet på deltid schema. Ärligt talat, det sista jag behöver eller vill ha är ett erbjudande, inte med den extra ansvar och stress som skulle komma med det.

Så det är mitt barn bryr straff. Men jag hatar det uttrycket. Att säga "straff" känns på något sätt nedlåtande. Straff innebär att det inte är något straff om att vara Mamma, något jag bör skämmas eller ogillar eller ångra. Jag beklagar att det inte är mer flexibla. Jag beklagar bristen på betald mammaledighet i vårt land. Jag beklagar upprörande kvalitet och kostnad dagvård. Jag beklagar djupt det faktum att många kvinnor inte har de val jag gör.

Men jag ångrar inte att välja mina barn. Och det är precis vad det är: ett urval. Det är ett val som görs av kärlek. Min viktigaste uppgift är inte att jag får betalt för. Det är kramar och göra chicken nuggets och läsa berättelser och torka näsor och gå på läkarbesök. Det är upp två små pojkar att bli anständiga, hårt arbetande män, män som bidrar till samhället och behandla kvinnor med respekt.

Det är moderskapet. Det är allt för mig.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar