6 Ord Som Kommer Att Sluta Äta Kräsen

När min äldre son var 18 månader gammal, han slutade att äta vad jag lägger framför honom. Han tjafsade oändligt vid måltider, som pekar till skåpet där vi hade kex och bröd. Han vägrade frukter och grönsaker. Han skulle bara äta kött, ost och bröd. Jag kände mig som jag var att mata en Viking—allt han behövde var ett krus av ale och ett fall av skörbjugg. I desperation, jag gömde grönsaker, äggröra och smoothies och jagade honom runt huset med skedar av ärter. Varje middagstid kändes som att repa en kalv, en kalv som skulle skaka på huvudet inga och skratt som jag missade ännu en gång.

Jag klagade vår måltid kamper till en vän med en 6-årig dotter, och hon sade, "jag vet vad du menar! Sista natten Ava sa att hon ville ha nudlar till middag, så jag gjorde nudlar, och hon ville inte röra dem. Då sa hon att hon ville edamame, så jag gjorde att och hon ville inte röra det. Då sa hon att hon ville ha en bagel, så jag gjorde att och fortfarande är hon inte äta en bit. Kan du tro det?"

Det var som att de kommande 10 åren sträckte sig framför mina ögon. Tre jävla mat hon gjort? Även jag, med min trick och smickrade, kunde se att det var batshit. Jag som redan hatade middagstid, den ständiga vädjande och förhandling med min då 2-åriga, lirka honom att äta bara en bit och sedan belöna honom med efterrätt. Jag som redan kände mig nötter. Jag ville inte fortsätta på den vägen med en 6-åring eller en 10-årig eller, Gud förbjude, en tonåring.

På något sätt snubblade jag över Ellyn Satter ' s banbrytande 2000 boka Av Mina barn: Utfodring Med Omsorg och Bra Känsla och det var bokstavligen en fråga om liv-ändra läsa. Satter, en registrerad dietist dietist och familjeterapeut, främjar en "fördelning av ansvar" för måltider: moderbolagets beslutar när att äta, vad att tjäna, och där för att tjäna det, och barnet bestämmer om och hur mycket att äta. Det är alltid något på bordet som du vet att barnet kommer att äta, som ris eller frukt eller bröd, så alla nya, experimentella livsmedel är ihopkopplad med vanliga livsmedel. Det är inte pressa barnet att det "bara" smaka på" något eller att insistera på ett antal myggbett. Dessert är inte bunden till om eller hur mycket barnet äter. Satter främjar familj middag, så att vuxna äter med barnen, och barn ser sina föräldrar att njuta av en hälsosam mängd mat.

Detta har fungerat som en charm—allt drama gick ut ur middagsdags som luften ur en ballong. Jag gör en måltid och ställa den framför honom (Satter råder föräldrar att låta barnen serverar sig själva från serveringsfat, men vi vill inte göra som serverar rätter här—det är direkt från pannan till plattan), och han kan äta vad han gillar med ingen kommentar från mig. Han kan få sekunder på något, om det är tillräckligt. Det finns inga andra alternativ för middag, och två år in i detta program han vet bättre än att fråga.

Min son är nästan 5 nu, och han är ännu mer förtjust i kött och bröd än han är av frukt och grönsaker, men eftersom vi har slutat påtryckningar och förhandlingar med honom, han försökte fler gröna saker frivilligt än jag skulle ha trott. (Det är också ett incitament för mig att göra gröna så lockande som möjligt, vilket har ökat mina egna grönsaker.) Han gillar saker som jag inte skulle ha förväntat: linssoppa och brunt ris, zuccini och basilika soppa, gröna bönor och rostad broccoli.

Han inte gillar saker som jag skulle ha trott att han skulle vilja, så som lasagne. (Jag ber dig, vem gillar inte lasagne?) Och ja, ibland middag är "barn mat"—chicken nuggets eller pizza, eftersom de är hans favoriter. Ibland är det Pad Thai, min favorit, eftersom Satter konstaterar att det är bra för barn att veta att alla, barn och föräldrar ingår, får sin favoritmat gång på ett tag.

Dessert är inte kopplat till hur mycket han äter. Vi äter sällan efterrätt, hur som helst, i allmänhet med våra behandlar på eftermiddagen. Om vi gör det, jag följer Satter instruktion för att låta honom äta upp sin efterrätt med sin middag, vilket fungerar bättre än man skulle kunna tro att det skulle det. (Han generellt äter efterrätt och sedan en del av middagen.)

Så vad är de sex magiska ord? "Du behöver inte äta det." Vår nya systemet betyder inte att han aldrig uttrycker ogillande eller säger "usch" eller påståenden om att han inte kommer att äta något. I själva verket, andra dagen såg han på sin tallrik och säger irriterat, "Hej, jag ville ha en bra middag," som, efter en timme vid spisen, gjorde mig vill sopa hela bordet av mat till golvet i ett utstuderat, skriker, Melissa McCarthy-liknande uppdelning.

Men varje gång han säger usch eller Jag vill inte att Jag säger lugnt, "Du behöver inte äta det," och stoppa in i min egen måltid.

Men den största uppenbarelse var att det gav mig tillåtelse att sluta jaga min son att äta—till och med, verkligen, sluta övervaka vad han äter. Eftersom de måltider som jag gör är någorlunda frisk och något varierande, jag kan njuta av min måltid och låt honom äta, eller inte äta, utan att någon Sturm und Drang. Att jag inte har en (mycket begränsad) lista i mitt huvud "vad mina barn kommer att äta."

Det är också stoppades, kort-för-laga sak i dess spår. Jag laga vad jag vill äta, och om min son inte vill prova på, säg, squash och korv gryta en natt, det är upp till honom—det är vitlöksbröd på sidan, och morötter från sallad, och jag har nog sätta ett par äppelskivor på allas tallrik. Han får prova en bit kanske 20: e gången jag tjänar på det, men under tiden Jag är njuter av grytan, min yngre son att plocka ut korv och äta squash, och det kommer inte att gå till spillo. Detta system tar helt bort den maktkamp som går längs med "att få barnen att äta." Det gör det också möjligt för barnen att uppmärksamma sin kropp mättnads-signaler—det visar sig att min son inte äta mycket middag alls, någonsin, oavsett vad jag tjänar. Han är bara inte hungrig på kvällen. Så jag försöker att göra det tidigare måltider, så näringsrika som möjligt och oroa dig inte för middag.

Visst, det är inte perfekt. En hel del av de måltider jag gör är typ av lama och inte fresta någon. Jag önskar att vi alla var lite mer äventyrlig med nya livsmedel. Och familjen middag händer inte varje natt—ibland är det bara en förälder eller någon förälder, eftersom jag ofta bara inte hungrig när det är barn middagstid. Men systemet har fungerat ganska bra generellt. Det hindrar oss från att göra mat en belöning eller en bestraffning, som jag tycker sätter upp en livstid av oordnade bra/dålig mat" tänkande. Han har inte strypa ned en del av bok choy för att få en skål med glass, och att vi inte tvinga honom att ignorera sin kropps signaler att äta något han inte vill.

"Du behöver inte äta det," det talas i en mild ton, utan fiendskap, har helt förändrat mitt liv. Jag använder den på vår andra son, ett barn nu, med stor framgång. Ibland är han för inte äta ännu en bit av middag, och jag är frestad att peta i ett par matskedar medan han tittar på en TV-show. Men jag hejdade mig själv. Jag menar, han behöver inte äta det...de är 6 ord som kommer att sluta kräsen äter.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar