Ensamstående Mammor: Du Är Hardcore Dåligt*sses. Glöm inte Det.

Jag tittade på min far gå ut på min mor. Jag var 9. När de talade om sin affär, Mamma gick in i garaget och satt i familjen Kavaj, gråter, händerna på ratten som om hon planerade att köra men visste inte var. Under tiden Pappa fullproppad Wrangler jeans och polyester tröjor i en duffle bag. Ljudet är vad jag minns mest: dörrar och hasande steg, Morsan är böljande, slarvig flämtar, roll och pop av glidande garderoben dörrar, Pappa motor, så att den välter. Det blev tyst efter att den typ av sumpig tystnad som följer krasch av krossat glas eller en svår och bemöta frågan.

Ibland tänker jag på att min mamma vilar sitt huvud på ratten, gråter, som min pappa packade hans saker, och jag inser att det är det ögonblick hon blev ensamstående mamma. Min far ville inte betala underhållsbidrag. Han kom inte runt så mycket. Plötsligt var hon både en mor och en far. Hon var min enda källa av disciplin, hjälp med läxläsning och känslomässigt och finansiellt stöd. Hon var den enda som var där för att hjälpa mig när jag var som retade i skolan. Hon vaknade med oss hela natten, och höll oss när vi var sjuka. Hon var början och slutet av alla argument mellan mina två syskon.

Jag minns fortfarande hennes ansikte som en blandning av medlidande, styrka och beslutsamhet. Jag minns att jag hörde henne gråta i vardagsrummet efter att hon stoppade om mig på natten. Och på den tiden, jag förstod inte varför hon grät, men nu inser jag att det var den enda gången hon hade en stund att sitta, tänker och känner.

Morsan arbetade dagar vid den lokala kraftverk, och kvällarna rengöring hus. Vid Jultid, hon arbetade lördagar på en musikaffär. Sent på kvällen, hon kom hem att bära färg-målat svett byxor och en T-shirt. En plasthink fylld med gula gummihandskar, tandborstar, Lysol, och en skrubb borste hade hon i sin högra hand. Hon tappade hinken, fingertoppar skrynkliga från att skura toaletter. Då hon klev ut och återvände en stund senare med marinblå klänning som hon bar till hennes kontor jobb på kärnkraftverket slängd över hennes underarm. Det fanns tillfällen att hon fick mig upp till skolan en stund innan hon lämnade för hennes första jobb och kom hem sent på kvällen, precis i tid för att hålla mig till svars för mina läxor.

Varje gång jag handlat i skolan, vilket var mer ofta än jag skulle vilja erkänna, att hon skulle lämna arbete och liv till skolan för att diskutera situationen med min lärare, och varje gång hon gav mig en rak inför blick som tycktes säga: "Du vet att jag inte har tid för detta." Och på den tiden, jag tog sånt personligt eftersom jag var pissed-off för barn från ett trasigt hem. Jag kände mig kränkt, som om hon säger att hon inte har tid för mig. Men nu vet jag vad hon egentligen sa var, "jag behöver dig att hjälpa mig hjälpa dig." Och i det ljuset, inser jag bara hur mycket hon var uppe mot.

För faktum är, hon ville ha de långa och direkt mamma och son pratar som du ser på TV, men att hon inte har tid. Det var hårda fakta om sin situation. Men verkligheten var att jag lärde mig så mycket från att titta på hennes offra allt för att vända mig till något.

Det tog mig lång tid att starta för att förverkliga alla de uppoffringar som min mamma gjort för att hålla familjen flytande. Men det är verkligheten för ensamstående mödrar. De är fighters. De är verkligen engagerade. De är de människor i världen tuggas upp och spotta ut, och de fortsätter. De hålla sig i rörelse framåt. De ger inte upp på sina barn eftersom de förstår förpliktelse och engagemang. De arbetar outtröttligt, gör arbetet i två, varje dag, kämpar med varje uns av styrka, tills de kan känna sig trygga med att deras barn blir rätt med eller utan en aktiv pappa.

Och även om jag vet att det har varit en hel del samtal nyligen om nackdelarna med att vara uppvuxen med en ensamstående mamma, kan jag säga, ärligt talat, att hårt arbete och passion för ensamstående mödrar är en av de mest beundransvärda saker jag någonsin har bevittnat. Och vore det inte för min mammas engagemang, skulle jag inte ha gått med på att avsluta en examen, mark på heltid och fasta jobb på ett universitet, och vara en lyckligt gift och engagerad pappa till tre.

Jag lärde mig hur man uppoffring från min ensamstående mamma. Jag lärde mig att arbeta hårt och vara hängiven, och jag lärde mig hur mycket av en effekt pappa har på sin familj genom att titta på min mamma outtröttligt arbete i min faders frånvaro. Jag lärde mig hur man ser på min fru och fråga hur engagerad är hon för sina barn. Och jag ofta att tänka på min mamma gråter på natten och inser hur viktigt det är för mig att arbeta hårt på mitt äktenskap, för att min familj behöver mig, och jag kommer aldrig att göra till min fru och mina barn vad min far gjorde till sin.

Så att du, den ensamstående mammor arbetar din asses off, hängiven och passionerad, och ge ditt allt för att ditt barn i avsaknad av en andra förälder, du är hardcore. Du är badass. Du är den verkliga fett av denna värld. Jag beundrar dig, för utan min ensamstående mamma, jag skulle inte vara hälften fadern jag är idag. Jag ser dig. Jag respekterar dig. Och jag vet att dina barn också.

ADVERT

Lägg till din kommentar