Ska Du Tvinga Ett Barn Att Studera Musik?

Min 5-åriga son började violin lektioner förra veckan, och han verkar vara lite, ja, meh på det hela. Både min man och jag spelar gitarr och sjunger runt huset, så han har utsatts för massor av musik från linda. Han gillar att sjunga och begärt musik lektioner när en vän gav oss en hand-me-down fiol. Men under själva lektionen, han clammed upp och bara motvilligt sjöng tillbaka melodier instruktören lärde honom. Det återstår att se om han kommer att vilja fortsätta, och om han kommer att sätta in tillräckligt med träningstid för att göra lektioner som är "värt" det.

Min man och jag är oense om huruvida att tvinga honom att fortsätta på lektionerna eller inte, även om han inte vill. Jag känner för att lära sig att spela ett instrument, läsa noter och träna ett öra från en tidig ålder är en enorm gåva att ge ett barn, även om han tänker i det ögonblick som inte han vill det. Jag tror att det veckovisa lektioner och daglig praxis bör vara obligatorisk—helt enkelt en del av sin barndom, oavsett om han vill det eller inte. Min man anser att musik ska vara en glädje och att barn (och vuxna) bör endast fortsätta om de vill och endast i en takt som de känner sig bekväma.

Både av oss, naturligtvis, är att rita på våra egna barndomsupplevelser av musik: Vi hade både fiol och piano lektioner, men vi var inte tvungna att öva och fick sluta när vi ville. Vi båda plockade upp gitarren som vuxna, han blev snabbt ganska expert på det, att förbanna honom, och jag fortsätter att kämpa tillsammans som en evig nybörjare. Han är nöjd med sitt musikaliska liv och inte ångra att stoppa barndom lektioner, men jag önskar att min mamma hade tvingat mig till att fortsätta och tvingade mig att öva. (Även som jag skriver detta, kan jag höra min mamma säga, " Du att försöka tvinga en arg 10-åring att gå igenom sina skalor.") Så ja, det kan vara lite av ett önsketänkande från min sida—det kan faktiskt inte vara helt lätt att göra ett barn sätter i de timmar det tar att bli riktigt bra. Om min son verkligen skjuter tillbaka mot öva och lektioner, kan jag kasta upp mina händer också.

För nu, vi försöker att hålla musiken kul—något som vi som en familj, sjunga fåniga sånger vi göra upp. Han har en kuslig radar för oss som försöker "lura" honom i en lektion, som när jag sjunger skalor till honom och kallar det för "nummer sång." Bara låtar om tåg kommer att göra för nu. Och en sak som vi inte förstår, åtminstone lite, är psykologi en 5-årig pojke: Han är tillåtet att stanna upp 20 minuter senare än hans 2-åriga bror, men bara om han vill spela eller sjunga en låt med oss. Också, fiol är hans "speciella"—hans bror är inte tillåtet att röra vid det.

Men det finns inte någon anledning till varför musik borde inte fortsätta att vara roligt. Jag är inte säker på varför jag inte tycker är musiken njutbar som ett barn och nu gör jag. (Min man hjälpsamt påpekar att det är för att, som vuxen, har jag kontroll över min tid nu, kontroll över vem läraren är, kontroll över vilka låtar jag lär mig, kontroll över hur mycket jag tränar. Barn oftast inte har den typen av byrån.) Även om han inte vill fortsätta med fiol, han kan testa andra instrument eller bara njuta av att sjunga med oss. Även om han chuckar musik lektionerna helt och hållet, jag hoppas att han kommer fortfarande att vara en aktiv lyssnare, att låta musiken vara en del av sitt liv för resten av sitt liv. Bara det skulle göra det hela värt det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar