Vikten Av Egenvård När Du Är En Vårdgivare

Jag kommer sannolikt aldrig att glömma det ögonblick då jag kysste min man adjö innan sin operation. Jag log och såg till att inte gråta.

Gör min väg till väntrummet efteråt och omgiven av vänner, jag blev plötsligt väldigt förvirrad. Var var jag? Vad var det som händer? Där var min man? Jag kunde höra dem tala till mig, ber mig att se dem i ögonen, men jag kunde inte. Jag var på en annan plats. Jag har äntligen låst ögon med min bästa vän, och jag förlorade det. Tårar kunde jag inte sluta, urljud jag visste inte ens hur jag skulle göra — min kropp var att släppa all rädsla, oro, ångest och stress jag hade uthärdat som leder upp till min mans hjärnkirurgi. Och det var att göra så i grand mode.

I tiden mellan att lära av omfattande tumör i min man John i hjärnan och kirurgi för att ta bort det, att jag hade tagit hand om många saker för att förbereda för vad vi var på väg att uthärda. Men vad jag inte hade tagit mycket väl hand om mina egna känslor, och min kropp höll på att skicka mig ett högt budskapet på grund av det.

Egenvård när du är en vaktmästare för andra är inte valfritt. Det är nödvändigt om du ska ha en chans i helvete att upprätthålla uthållighet, tålamod, och positivitet som krävs för att ta hand om en annan människa som är allvarligt sjuka — det kan vara din förälder, maka / make, barn eller vän.

Och här är hur du gör det.

Steg 1: Identifiera Dina Behov

För mig, som består av tre saker: spin klass, manikyr, och att träffa mina vänner. Om jag avsätta en tid varje vecka för åtminstone en av dessa, jag känner att förnyas. De kan låta oseriöst, men jag svär att du om mina naglar ser bra ut, jag vet att jag kan erövra något. Så jag inte längre känna skuld om att spendera pengar på dem. De är en investering i min mentala hälsa. Din kan vara ensam tid på Mål, eller läser en bok eller tar en promenad. Vad de än är, när du är i den vårdgivare roll, dessa saker gå från "jag vill" till kategorin "jag behöver" - kategorin. Du måste göra dem, så att inte be om ursäkt för det.

Steg 2: Be om Hjälp När det Behövs, Och ta Emot Hjälp När den Erbjuds

Med andra ord, inte vara en martyr. Du kan inte göra detta ensamma. Låt mig omformulera det: Du kan göra detta själv, men du kommer att ha ett skal av ditt forna jag när det är över. Vård av sjuk anhörig, är ett maratonlopp, och till och med marathon löpare behöver stöd av människor som hejar på dem på från åskådarplats eller överlåta dem vatten som de kryssning. En del av self-care är att inse att du behöver andra för att göra det.

Steg 3: Bara (inte) Göra Det

Jag är en mästare multitasker. Ju mer jag har på min tallrik, mer produktiva jag är. Som sådan, jag hatar att säga nej. Om du behöver hjälp på mitt barns skola, jag känner behov av att registrera dig. Om en vän ber mig att ge feedback på ett projekt, jag vill släppa allt och ta en titt. Jag har lärt mig det senaste året om att du inte kan ge vad du inte har. Och när du en vårdgivare din tallrik är ständigt full, överfyllda i själva verket. Så jag tog beslutet att inte vara med på min sons dagis i år så som jag normalt skulle göra. Jag kommer att skriva checkar när jag kan och beställa room levererar när det behövs, men jag kan inte ge mer än att tills behandlingar är gjort, och jag har haft tid att anpassa sig tillbaka till det "normala livet".

Ska jag känna skuld om detta, ja? Jag vill inte att ta ansvar för skolans auktion och verkligen göra mitt varumärke som en mamma som kan "göra det"? Ja. Men jag tänker inte offra min förmåga att ta hand om mig själv helt enkelt för att bevisa en punkt. Jag kommer att ha många år för att få delta, men detta är inte en av dem. Och det är okej. Det är nödvändigt att säga nej ibland.

Steg 4: Att Falla Isär

Jag har kommit att inse att egenvård inte alltid innebär att self-control. När jag var i ett väntrum, min kropp på golvet spasming, gunga och skaka, Jag hade turen att ha en vän vem är också en klinisk psykolog och vägleda mig genom det. Hon har senare förklarat för mig att våra kroppar verkligen vet vad vi behöver. Så ofta vi säger till folk att "lugna ner sig" eller "ta djupa andetag" för att centrera sig själva när de är upprörd, men i det ögonblicket det enda sättet jag kan verkligen ta hand om mig själv var att helt förlora kontrollen. Eftersom när jag kom ut av det, kände jag mig bättre — en tyngd hade lyfts. Genom att tillåta mig själv att falla isär, jag kunde då flytta framåt under de mest skrämmande dagen i mitt liv. Ibland måste du ge dig själv tillåtelse att gråta, skrika, takten i golvet, eller stämpla din kudde. Det är den utgåvan som din kropp behöver.

Många timmar senare, när jag fick veta att operationen var lyckad och hörde min man säga, en del av mig visste att min resa som vårdare hade bara börjat. Det har varit en lång och mycket krokig väg, men jag vet att om jag inte tar tid för mig själv, det finns inget sätt att vi fortfarande skulle vara kvar på kursen.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar