Jag är En Låg Inkomst, Ensamstående Mamma, Och jag Förtjänar egenvård För

När man är en ensamstående mamma, det är sällsynt att du har tid för dig själv. Du måste ta tag i stunder av lugn där du kan hitta dem.

För vissa som innebär att stanna upp när du är död trött bara eftersom det är första gången man faktiskt får sitta ner och njuta av tystnaden för första gången den dagen. För andra kan det betyda att stiga upp en timme tidigare för att ta en kaffe i tystnaden innan dagen börjar.

Alla mödrar är osjälviska, men ensamstående mödrar tar att osjälviskhet till en annan nivå. För när du är en alla beror på, det finns sällan tid att ta hand om dig själv. Som ensamstående mamma, att hitta tid och pengar för egen hand är svårt, men det är viktigt att vårt välbefinnande och vi ska inte skämmas över det.

Egenvård har blivit lite av ett modeord de senaste åren. Även om det kanske låter trendiga kärnan i begreppet är viktigt. Mödrar har att ta hand om sig själva för att kunna ta hand om sina familjer. Ensamstående mammor har så många saker på sina tallrikar att de ofta lägger sig på botten av listan. Det är om de ens gör den lista på alla. Detta innebär att vi ofta att hälla från en tom kopp, och det är inte hälsosamt.

Som ensamstående mamma, jag kan inte säga hur många gånger jag glömmer att ta hand om mig själv, bara för att jag inte tänker på det. Men under det senaste året eller så, jag har försökt att hitta dessa stunder för egenvård, eftersom jag inser att det gör mig till en bättre mamma när jag tar hand om mig själv. Jag känner mig mer mentalt och känslomässigt sunda och fysiskt känner jag mig mer utvilad och full av energi. Det är verkligen en win-win.

Jag tror att vi har förutfattade meningar om vad som egenvård, med tanke på vad vi ser och läser. Egenvård är inte något som har att vara extravagant — i själva verket, det behöver inte ens kosta pengar alls. Efter att alla räkningar är betalda och att se till att min son har allt han behöver, det är aldrig en hel del pengar kvar för mig själv, men det jag har börjat göra är att ta del av det överblivna pengar och använda det om små saker som gör mig glad.

Så ofta, samhället straffar mödrar för att ta hand om sig själva. Detta är ännu mer sant för låginkomsttagare och ensamstående mödrar. Det är som om vi på något sätt inte förtjänar att behandla oss som människor. Och det är främst på grund av vår brist på partner eller mindre än idealisk finansiella situation. Men vi är redan ger så mycket av oss själva — vi kan inte fortsätta att hänga oss ut för att torka och förvänta sig att leva upp till vilken typ av mödrar (eller anställda) som vi vill vara.

De flesta av tiden, jag behöver inte mycket för att göra mig glad. Att köpa en halvliter glass eller en god ost i affären är tillräckligt ibland. Det är egentligen inte om vad jag köper. Det handlar om det faktum att jag tog mig tid att tänka om mig själv, men kortfattat.

Egenvård är bara det att — ta hand om dig själv. När jag blir äldre, inser jag hur viktigt det är att ta hand om mig själv är. Jag är i mitt 30-tal nu. Jag måste lägga ut lite mer ansträngning för att hålla upp min hälsa och utseende. Vilket gör att jag äta lunch är en form av egenvård jag blir mer medvetna om. Och även om den är lite dyr, en regelbunden rutin hudvård är en annan form av egenvård som förbättrar min livskvalité.

När jag tar hand om mig själv, jag är en lyckligare människa, och när jag är glad, min son är lycklig. Bränna ljuset i båda ändar, vilket är vad jag gör för det mesta, lämnar mig trött och gnällig och känslomässigt utmattad. Och när jag är i den sinnesstämningen jag är inte är den mamma jag vill vara. Jag är inte som mor min son förtjänar. Inte för att det är regnbågar och solsken hela tiden, men att han inte förtjänar mig blåser upp på honom över lite saker eftersom jag är så trött och stressad.

Ensamstående mammor är alltid offra sig för sina barn. Men jag tror att vi överkompensera för att offra en hel del också. Eftersom vi inte ge dem ett hus med två föräldrar, många av oss att känna oss som vi inte redan har gjort det. Om vi inte skulle erkänna det, det är ofta en tanke på baksidan av våra sinnen. Så kastar vi oss ännu längre in i att vara förälder våra barn förtjänar, eftersom vi inte vill att de ska känna som om de inte miste om någonting. Och att offra kostar oss vår välfärd mer ofta än inte.

Förra året, jag splurged på en biljett till en konsert jag verkligen ville gå till. Det gjorde inte ont för oss ekonomiskt på att jag hade sparat upp och tog på sig extra arbete, och jag insåg inte hur mycket jag behövde den kvällen. För ett par timmar, jag fick se mina vänner och tillfälligt glömma att de flesta av min identitet är knuten till att vara någons mamma. Jag var bara en kvinna som har en bra tid på en konsert. Givetvis mitt ansvar innebar att jag var tvungen att rusa hem efter showen och inte gå ut för att karaoke och cocktails med mina vänner, men återigen, det är offret av moderskap. Fortfarande, trots att jag inte får spendera mer tid ute, de få reparativ timmar förde mig i veckor. Alla märkte hur mycket bättre humör jag var på.

Jag behövde den tiden för bort, och jag platta ut förtjänade det. Jag kunde ha använt pengarna till något annat, eller spara den för en regnig dag, men mitt välbefinnande och mänskligheten är värdefulla för. Så, jag kände ingen skuld.

Som en ensamstående mamma som inte har en massa pengar, jag har inte många möjligheter att ta hand om mig själv så som jag borde. Jag kommer alltid att ta hand om min son i första hand och att det ofta innebär att jag göra utan. Men det betyder inte att när jag kan, jag ska inte ta hand om mig själv också. Vare sig det gäller något så enkelt som att köpa mig en latte från Starbucks, eller något större som att ta en helg med mina vänner. Om jag vill vara en närvarande mamma till mina barn, jag måste vara närvarande för mig själv. Jag kommer att fortsätta att öva själv-och sjukvården i vilken form det än är som är tillgänglig för mig, och jag kommer inte att känna sig nertryckt av samhällets förväntningar och normer för ensamstående, låginkomsttagare moms längre.

ADVERT

Lägg till din kommentar