Jag lär mig Att Njuta av De Stunder Mellan De "Stora" Milstolpar

Jag ser alltid framåt. När mina barn var hjälplös, tandlös, sömnig nyfödda, jag kunde inte vänta för dem att le och för att interagera. Jag kunde inte vänta för dem att börja fasta livsmedel. Och när de äntligen fick tillräckligt gammal för att gum genom mosig munfullar av ris flingor, jag kunde inte vänta med att kunna bara lämna dem ett snack från min väska medan vi var på språng.

När de gick, jag kunde inte vänta för dem att köra. När de sprang, jag kunde inte vänta för dem att hoppa. Hela deras liv, verkar det, jag har varit inväntar nästa stora prestation . Att rida toppar av varje milstolpe för de nå. Knappt har de åstadkommit en sak, och jag har ställt in siktet på nästa.

Det är bara för att jag älskar mina barn, och jag älskar att se dem uppleva nya saker, lär sig att behärska nya färdigheter, erövra nya utmaningar. Det är inte för att jag inte kan vänta med att rusa rakt igenom deras barndom år — även om jag är rädd att det är precis vad jag gör, även om det inte är med flit.

Det är bara det att ibland är jag så ivrig att ta reda på vem som mina barn kommer att bli så att jag misslyckas med att uppskatta och njuta av som de är. Jag lägger så mycket materiel i större saker som jag inte ens märker de små sakerna. Men den andra dagen blev jag påmind om hur mycket jag missar när jag är upptagen med att uppmärksamma de "stora saker".

Det var en dag i snön, och min 7-åriga ville gå ut direkt efter frukost. Jag kunde se honom i den främre gården från fönstret på mitt kontor, där jag kämpar för att möta en deadline. Skrivkramp är en fruktansvärd sak, och istället för att picka på mitt tangentbord, min blick flyttades från skärmen till min son.

Jag borde ha varit, men istället har jag sett honom spela. Han avgränsas genom snön som en upphetsad valp, floppa i fluffig yta av vit, fanning hans armar och ben fram och tillbaka för att göra snö änglar, huffing och blåsa så att varje andetag hängde i luften som en drake rök. Då han hörde snöplogen kommer ner på gatan och kodade för hans fötter för att titta på. Som det gick, han vinkade, och föraren honked en glad hälsning i retur.

Min son är glada ansikte var själva definitionen av glädje. Hans kalla, rosiga kinder verkade glöda inifrån, och hans ögon gnistrade mer ljust än snöflingor som han flinade från öra till öra. En enkel tuta från en snöplog hade tydligt gjort hans dag och förmodligen resten av hans vecka från det ser ut.

Mitt hjärta kändes som det skulle explodera: Att gushy ström av kärlek som varje förälder vet. Jag kom ihåg att jag i hans ålder och tittar ut baksätet fönstret i vår bil på att försöka få åkarna att tuta på motorvägen och hur glad jag var när de gjorde det. Det gick upp för mig hur lätt det är att göra ett barn glad. Och jag undrade hur många av dessa små (oviktiga men ändå underbara stunder) jag har missat medan lyftjobb min hals för att se vad som kommer härnäst.

Vi har alla hört det gamla ordspråket "Du kan inte se skogen för bara träd" — en varning mot att fokusera så mycket på detaljer, detaljer, att du misslyckas med att se den stora bilden. Men i mina barns fall, jag tror jag är att göra det motsatta. Jag är så sugen på att bevittna varje framgångsrik steg mot vuxen ålder som jag ibland missar skönheten av dem att bara vara barn. Barn som fortfarande klarar av att vara överväldigad och överlycklig av vardagliga saker som vi vuxna ignorera, som snowplows och spindelnät. De fokuserar på träden — ibland bokstavligen — och ta in den fantastiska världen runt omkring dem varje liten, till synes obetydlig erfarenhet är lika spännande och bra i sin uppfattning som den monumentala händelser som vi skriver i sitt minne böcker.

Jag kommer inte att sluta leta fram emot att den stora grejer, men jag kommer att göra det en punkt att sakta ner och njuta av de stunder mellan milstolpar — eftersom det känns som jag har redan förbises alltför mycket av dag-till-dag medan jag drömmer om vad som kommer att hända i morgon.

ADVERT

Lägg till din kommentar