Att återuppleva högstadiet i medelåldern

Är det normalt att känna som om jag är i middle school igen—på 43?

Jag skrev nyligen om att vilja skydda min sjätte klass dotter från getingbo av middle school, och för att veta att jag var tvungen att ta ett steg tillbaka till förmån för hennes känslomässiga utveckling. Den naturliga följden, som jag undvek att skriva eller tänka på tills nu, är hur orolig jag känner mig om min egen sociala identitet i dessa dagar. Om jag projicerar mina barns upplevelse på min egen eller vice versa, jag är inte säker. Men på sistone, jag känner mig så osäker på om jag passar i, som jag gjorde när jag var 12.

Efter en typiskt olycklig middle school upplevelse präglad av ensamhet, otrygghet och vantrivsel, jag hade tur att komma in på gymnasiet mer eller mindre oskadda. På min all-girls' school, arbetade vi fram den värsta sidan av våra sociala aggressioner genom årskurs 9. Även många av de mest missnöjda decamped för andra skolor genom high school, som lämnar större lugn i deras turbulenta vakna. Jag hade verkligen några vänskap kamp i high school, men jag lyckades hålla ut i det värsta av den. Mina få nära vänner och jag hade varandras ryggar.

College var en glad överraskning, en vänskap fiesta. Kastas bland så många likasinnade kamrater, jag har aldrig varit lyckligare. Min sånggrupp, min musikaliska teater vänner, mina rumskamrater, mina New York-bor—jag var så lycklig i min college vänner, och jag blommade med deras kärlek och stöd. Mitt romantiska liv kanske har genomgående varit katastrofala, men min college vänner var de fyrar som höll mig från att gå. Mitt liv är fortfarande rikare för att ha träffat dem.

Ack, post-grad år sände mina närmaste och käraste spridning från sea to shining sea. Först till forskarskolor och jobb, sedan till äktenskap och hemstäder, college vänner som är alltför snabbt, och i alltför många fall, spridda över tusentals kilometer. Även om avståndet inte konspirerar mot oss dessa dagar, vardagliga detaljer i livet göra. Barn och ekonomi hämmar vår förmåga att möta upp, och medan Facebook håller några vänskap med en känsla av friskhet, det har ingenting på den föryngrande glädje av face-to-face-samtal och skratt. De helger som vi har stulit bort tillsammans, de luncher vi smyga in upptagen arbetsdagar, college återseenden när vi dansar och stanna upp så sent som vi gjorde när vi var 19: Dessa är några av mina ljusaste minnen av de senaste två decennierna.

Vissa människor värderar pengar och ägodelar, över allt annat, vissa längtar efter världslig framgång och gillande, och vissa, som jag, att hitta sin djupaste tillfredsställelse i relationer och vänskap de form och vårda under åren. Min främsta och mest omhuldade relationer med min familj. Men jag skulle inte sätta min vänskap långt nedanför. En del människor föredrar att ha en liten kader av lojala vänner; jag känner mig rikare och mer komplett med en stor krets av goda vänner. Jag gillar att träffa nya vänner, ofta men bra.

Det är säkert en narcissistisk element till det värde jag sätter på vänskap, eller en otrygghet. Kanske jag behöver se mig själv återspeglas i ögonen som värde och beundra mig för jag är inte alltid säker på hur mycket jag värdesätter eller beundra mig själv. Särskilt som en stay-at-home förälder och författare, som saknar medarbetare eller kunder, mina vänner—som ofta ger mig med bara en vuxen interaktioner har jag varje dag mellan klockan 8 och 7 p.m., att känna sig mer viktigt än någonsin i fyrtioårsåldern. Så det är en obehaglig överraskning att erkänna den långa vilande känslor av osäkerhet som har dykt upp under de senaste åren.

När ditt barn går in middle school, obligationer du har bildats med kolleger skolan föräldrar börjar sträcka och ibland striden. Din vänskap med andra föräldrar är ställföreträdande föremål för samma påfrestningar ditt barns vänskap uthärda. Digital kommunikation förstärker den effekten: När din dotter texter du från skolan som så-och-så som menar att hennes, det påverkar din relation med barnets föräldrar. Det är mycket svårare att ta bort skadliga interaktioner som inte längre känner så impulsiv och tanklös som de gjorde när barnen var yngre.

Det finns också ett avståndstagande effekt som du blir mindre engagerade i den dagliga logistiken för ditt barns vänskap. Om det finns en tillströmning av nya elever till sin skola, eller om han går in i en ny skola själv, är du mindre ansluten till andra familjer än i lägre skolan. Intimiteten i playdates och grannskap klasskamrater kommer till ett slut, och för en vistelse-at-home förälder i synnerhet, även en som kan ha längtat efter den dagen, det är oroande. I två år gick jag från att känna till varje familj i betyget, några så länge som åtta år, för att aldrig ha träffat två tredjedelar av de familjer som skickar sina barn till skolan med mina. Inte undra på att jag känner unmoored.

Jag har haft osedvanlig smågräl med nära vänner under de senaste månaderna som lämnade mig skakad långt bortom den relativa obetydlighet vad vi faktiskt har diskuterat. Jag har hittat mig själv dumt svartsjuk på vänskap och händelser som visas på Facebook ("Vilken fantastisk natt på X födelsedags middag!"). Jag ibland känner vänster ut—riktigt lämnade ut—på ett sätt som jag inte sedan, ja, sedan högstadiet. Och det är vad jag hålla kommer tillbaka för att: jag omedvetet att återuppleva de där hemska åren?

Jag försöker att marken mig själv i den vänskap jag vet är rock solid, att nå ut över tid och utrymme om det behövs, för att ge näring åt sådana obligationer och försäkra mig själv om sin styrka. Jag fokuserar på nya vänner utanför parametrar skolan: Hur befriande att njuta av en vänskap utan bagage av att vara föräldrar tillsammans! Det är motsatsen till vad jag kände mig som en ny mamma, när andra föräldrar var ofta det enda som höll mig från att bli galen. Nu är det en frisk fläkt att inte tala om våra barn, deras känslomässiga liv få messier, jag längtar efter att få hålla min egen vänskap ren och ren.

Mest av allt hoppas jag att vad jag säger till min dotter också kommer att vara sant för mig, så jag håller mitt huvud ner och försäkra mig om att detta kommer att gå i tid. Gillar henne, jag hoppas att jag kommer att hitta min fot igen snart. Är jag verkligen redo att bli klar med högstadiet, igen.

ADVERT

Lägg till din kommentar