Varför Jag Vägrade Att Låta Min Tonåring Gå Till Skjutbanan

För några veckor sedan, vi tillbringade en rolig kväll med några vänner och deras barn. Sent på kvällen, en av de föräldrar som nämns med hans söner och några andra pojkar, ut till det fria skjutbana nästa dag.

Naturligtvis, min son frågade om han kunde gå, alltför.

Han är 17. Han får bra betyg, som är ansvarig och gör bra val. Han är en ledare, idrottsutövare, och en stor grabb runt. Hans vänner falla i linje med allt ovan, inklusive barn vars pappa var arrangör av gun-relaterade resan.

Jag har aldrig skjutit en gun eller hålls även en för den delen. Min make, sin fader, är passionerat anti-gun, och vi behöver inte ha dem i huset. Så, naturligtvis, min son har också aldrig hållit i ett vapen eller skott med en pistol.

"INGEN CHANS PÅ JORDEN att HAN GÅR", sade jag i mitt huvud, innan han ens hade chansen att be. Då, frågade han. Det första han frågade sin pappa. Vem har sagt nej, entydigt. Även med den typiska "Men jag ska vara försiktig!" och "(Denna pappa) går hela tiden, han vet vad han gör, och vi kommer att vara säkra" kommentarer, min man hade alla rätt rebuttals. "Nej" är aldrig tillräckligt bra för en tonåring.

Senare, när vi kom hem, min son frågade mig om han kunde gå. Han gjorde det inte i den vanliga lömska sätt som barn gör, när de första att fråga en förälder om tillstånd; sedan, när de inte gilla/acceptera det första svaret, de flyttar vidare till nästa förälder, hoppas på ett annorlunda svar. Nope. Mina barn frågade mig precis framför hans pappa. Pappa, som redan hade sagt nej.

Min första reaktion, som någon bra förälder, var "Visste du inte redan be pappa, och han sa nej?" Som min son svarade: "Ja." Så jag stod där, förvirrad, tittar på honom och undrar varför han trodde att jag kanske har ett annat svar. Visserligen är jag ofta mjukare på mina barn, och de vet att jag också kan vara en mer rimlig när de försöker tänja på gränserna lite. Men, i det här fallet, jag hade hört min man svar, och hans förklaring, och jag hade inte med alls.

Så, jag omsorgsfullt utformad mitt svar. Eftersom vi älskar sina vänner, och bara för att de kan välja att skjuta vapen, det gör inte dem till dåliga människor.

Både min man och jag försökte förklara att dessa är tonåriga pojkar, de är sorglös och slarvig, och med hjälp av vapen kräver fokus och mognad. Vi vet inte (som pappa) erfarenhet med vapen, vi har ingen aning om hur han hanterar det kaos som kan komma med 4+ tonåringar clamoring för "deras tur" eller hur man ska garantera allas säkerhet.

Men den springande punkten för de argument som ligger till med detta, vilket är vad jag sade till min son: "jag kan leva med att du är arg för att vi sa nej. Jag kan inte leva med konsekvenserna av det" vad händer om "om det skulle hända i den här situationen. Jag kan inte tänka mig att leva med smärtan och våndan av att "vi borde inte ha låtit honom gå" eller skuld av "det var en olycka," om du var en skadelidande eller den som gjorde ett fruktansvärt misstag, orsakar skada för någon annan. Så, nej."

Föräldraskap innebär att vi låter våra barn att växa och lära sig, att göra val, att föräldern genom dessa svåra tider och att ge dem möjlighet att både utvecklas och att misslyckas. Men dessa stunder, dessa mycket kritiska stunder som kan få konsekvenser som vi inte kan leva med — det är då den svåraste delen av föräldraskap som händer.

Han ville inte argumentera mer. Han kan ha varit frustrerad, men han var inte arg. Jag är överbeskyddande på många sätt, och det har fungerat för mig hittills. Han får det. För oss var det vapen; för dig, kan det vara något annat. Välj vad du kan leva med.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar