Det Kanske Låter Dumt, Men jag kan Verkligen inte Förvänta Moderskap Vara så Svårt

Jag var i telefon med min pappa en dag talar om den livliga förehavanden i livet med tre barn. Efter att jag beskrivit kaos för att hålla med alla scheman, emotionell hälsa, beteende-stadier — på toppen av att vårda mitt äktenskap, räkna ut finanser, och att hålla upp med mitt professionella liv mitt i mamma — pappa skrattade gott vänskapligt. "Ja, älskling", sade han, " Du visste att jobbet var tufft när du tog den. "

Min pappa är ganska förtjust i att-sats, och samtidigt som det är sagt alltid med god avsikt, det är inte riktigt sant. Jag menar, jag gjorde vet att moderskapet skulle vara svårt. Jag har bara inte förvänta sig att det ska vara detta hårt.

Jag menar, ärligt talat, sömnbrist ensamt skulle vara tillräckligt, eller hur? Vår yngsta är 7, så vi är väl förbi stadiet av vanlig kväll wakings, men jag känner att jag fortfarande komma ikapp på år av avbruten sömn. Och nu när barnen är äldre och inte gå till sängs så tidigt, jag tenderar att stanna upp för sent i ett försök att få några kid-fri vind-ner tid på kvällen.

Och det är det — de försöker hitta en balans mellan att aktivt mothering mina barn och aktiv egenvård. Jag vet inte en enda mamma som inte kämpar med känslan sträckte sig i flera riktningar på en gång. Vi har alla hört talesättet att man inte kan fylla någon annans kopp om din är tom, men ibland barnen behöver du innan du får en chans att fylla på. Mammor är otroligt påhittig och på något sätt finna reserver som vi inte ens visste vi hade. Men vi betalar ett pris för det.

Vänligen missförstå mig inte — att vara mamma är underbart. Jag älskar mina barn, jag älskar familjen, min man och jag har byggt, och jag skulle inte byta det för världen. Men det betyder inte att det inte är riktigt jäkla hårt. När du blivit mamma, du handla i ett liv för en annan. Du väljer att offra din fysiska energi, din känslomässiga energi, din tid, och även en del av din identitet för att uppfostra barn. Och medan du sortera vet liksom att gå in på det, det är inte klart tills du är djupt inne i skyttegravarna vad det egentligen innebär.

En sak som jag tror att jag var som minst beredd på är hur obeveklig föräldraskap egentligen är. När du är förälder, det är ingen paus. Jag menar, du kan liksom ta en paus genom att gå bort från dina barn ett tag, men även när du är borta från dem, du är fortfarande deras förälder. Du tycker om dem. Du oroa dig för dem. En liten del av dig finns alltid tänker, "Vad händer om..." Du kan gå ut ur ditt hus, men det finns inget sätt att kliva ur den rollen, även tillfälligt.

I det ögonblick du blir mamma, du börjar handlöst ned i en berg-och dalbana som inte slutar. Ibland är det spännande och ibland är det kul, men det kan också vara kväljande och skrämmande. Ibland får du till kusten längs ett tag, men även då kommer du att känna av effekterna av resan. Det finns tider som du vill skrika, "Någon få mig av den här saken!" Men det skulle inte göra någon nytta. Och du egentligen inte vill ha av — om du bara vill att det ska sluta för ett par minuter så att du kan få dina lager och hämta andan. Men som aldrig händer.

Och den verkliga kicker är att det inte bara moderskapet som är svårt. Det är resten av livet kombinerat med moderskap. Eftersom jag är inte bara mamma, jag är också en fru, en vän, en syster, en dotter, en professionell, en medlem i gemenskapen, och en individ med mina egna förhoppningar, drömmar, önskningar och planer som är oberoende av min roll som Mamma. Men du inser snabbt när man har barn att ingenting är verkligt oberoende av moderskap. Moderskap påverkar allt . Det finns ingen aspekt av livet oberörd av det. Det är inte en dålig sak, men det är en sak. Och det är något som jag inte till fullo förstår pre-kids.

Hur ska vi hitta tid och energi att ge till alla dessa olika delar av oss själva? Hur gör vi för att hålla från att sprida oss själva så tunn att vi gör allt arbete men inte göra något riktigt bra? Är detta helt enkelt en produkt av det moderna moderskapet/kvinnlighet som vi vill göra allt och känna sig som vi bör kunna? Eller är det bara jag?

Jag har varit mamma i 16 år, så man skulle kunna tro att jag skulle ha några svar eller att jag skulle ha räknat ut det lite bättre nu. På vissa sätt, föräldraskap inte bli lättare när barnen blir äldre, men på andra sätt, det blir svårare . Jag antar att jag inte räkna med det heller.

Jag menar inte att låta så som jag klagar. Jag älskar att vara mamma. Jag ångrar inte att ha barn. Jag inte ogillar med barn. Men jag önskar jag hade ett bättre grepp om hur utmanande moderskapet var verkligen kommer att bli innan dykning i det, alla storögt och idealistisk. Jag önskar att jag hade förstått tidigare att det är viktigt att mejsla ut tid för egenvård och att göra så kommer att kännas som att du offra saker du inte ska göra avkall på. Jag önskar att jag hade börjat ge mig själv mer nåd tidigare på nåd att vara ofullkomliga, nåd för att låta saker och ting gå utan skuld, nåd, för att inte åstadkomma allt jag vill åstadkomma.

Moderskapet är hårt — hårdare än de flesta tror. Vi ska inte vältra sig i svårigheter, men vi behöver inte borsta bort dem heller. Om det känns galet hårt några dagar, det beror på att det är. Visst, vi visste att jobbet var tufft när vi tog det, men ingen kan förbereda sig för en helhet av vad det innebär.

Så ha tålamod med er själva, mamas. Att vara bra för er själva. Bekräfta hårt och ge dig nåd för att hantera det.

Du gör mer än du vet.

ADVERT

Lägg till din kommentar