Jag Har Ingen Lust Att Bryta Den Anda Av Min Vilda Barn

Båda mina barn är födda med en viss vildhet om dem.

Det är något vilda och nästan primal om allt från deras fysiska rörelser, brist på intresse för personlig hygien, och högt — nästan skrikande — ljud. Även deras känslor är vilda och oblyga. De känner sig stora, stora kärlek, lever stort.

Och ibland är det som driver mig helt galen. De flesta av tiden, jag stirrar på dem och undrar, vem fan är du varelser, och var kom du ifrån?

Som den gången jag tittade ut genom fönstret och hittade min yngre son 20-meter hög tall träd i vår trädgård. Eller de gånger han gör sin röst nå en decibel nivå jag tidigare trodde bara hundar kan höra.

Min äldre son har inte kunnat sitta still sedan han uppstått från moderlivet, och han agerar ofta impulsivt (till min stora förfäran). I själva verket är hans dramatiska känslor är det enda jag kan ens tillnärmelsevis förstå, med tanke på att jag också har en benägenhet för stora känslor och vilt-dramatiska känslor .

Jag är inte säker på om det är testosteron som for genom deras ådror (jag vet att tjejer kan vara vilda barn också), eller om de kanske har faktiskt härstammar från Mowgli-esque man-varg, men allt om dem är högljudda, bråkiga och impulsiv. Det är en otämjd kvalitet för dem som gör dem verka som utlänningar från en annan planet eller vilda, vilda djur från skogen.

Det är en kamp för att förstå deras upptåg, men det är ännu svårare att gå den fina linjen mellan att lära dem hur man beter sig som civiliserade människor och tämja dem till någon som de inte är avsedda att vara. Jag är rädd att världen kommer att försöka slå vild ut av dem. Jag är rädd att lärare och tränare, vänner och samhället kommer att göra dem att känna att något är "fel" med dem eftersom de inte passar i deras mögel.

Men för det mesta, jag är livrädd för att i ett försök att lära dem hur man ska vara "skötsamma," jag, deras mamma, kommer att bryta deras ohämmade gratis sprit. Eftersom så mycket som jag skulle vilja att tämja vilda ut av dem ibland, så mycket som jag vill ha dem för att bara sitta still och vara tyst nu och då, en del av mig är också i försjunken vördnad för dem.

Det är något fängslande, ge, och nästan magiskt hur de agerar. Att de inte overthink saker eller låta rädslan förlamar dem. De bara gå med sin magkänsla. Visst, det får dem i problem ibland, men det är också det som hjälper dem att få nya vänner, prova för ett idrottslag, eller bokstavligen klättra till nya höjder. Deras beteende är lika delar irriterande och inspirerande.

Jag beundrar det sätt de känner sig stora känslor, och då visa dessa känslor i stor sätt, med långa, hårda kramar och slarvig kyssar. Jag älskar det sätt de är villiga att prova nya saker och våga lita på sin magkänsla. Jag älskar hur de lever sitt bästa liv varje minut av varje dag utan att oroa dig för saker som "bör"s eller förväntningar på andra.

För att vara ärlig, jag önskar jag var lite mer som dem. Jag önskar att jag kunde säga vad som är på mitt sinne, och visa mina känslor mer ofta. Jag önskar att jag oroade mig mindre om vad andra människor tycker och tänker. Jag önskar att jag kunde ta mer risker utan att oroa dig för att falla eller inte. Jag önskar att jag litade på min magkänsla lite mer istället för att luta sig mot praktiska, smarta," socialt accepterat beslut.

Jag vill att de ska vara goda, vänliga människor (och de är), men jag vill inte att tämja vilda ut för dem heller. Man behöver inte förneka den andra. Så jag går den linjen, och försöker lära dem hur man ska vara artig utan att dämpa deras andar. Jag bita min tunga när det jag egentligen vill säga är: "Kan inte du bara vara tyst!" och "Vad i helvete är fel med dig?!" Jag försöker att förbise de mässar — i vårt hus, på deras kläder, på deras ansikten.

Vi använder vårt hem som en säker plats för sina otämjda beteende, att veta att ute i världen de parametrar som "acceptabla" beteende är mer stela. Vi låt våra barn få högt och svär här (ja, de släpper ett par F-bomber och dammits nu och då, och vi tror inte att det är slutet av världen). De kan kasta bollar i vardagsrummet, åka skoter ner i korridoren, och ha kuddkrig. Med andra ord, de kan vara sig själva i alla sina vilda ära. Och jag håller andan och ber mycket för att de inte får skadas eller anställa för mycket förödelse.

Men för det mesta, jag håller mina andetag, håller tummarna och be för att de inte förlorar den vilda gnista. Eftersom jag verkligen tror att vilda spark — deras orädda, passionerad, modig — kommer att förändra världen...även om det är det som driver mig bonkers i tiden.

ADVERT

Lägg till din kommentar