Att Höja Tonåringar Är Att Låta Gå

Jag har två nästan 15-åringar. När de var små jag minns att jag hört människor säga, "Små barn, små problem. Stora barn, stora problem." Jag trodde att de var galna. Jag föreställde mig en tid när jag kunde springa till affären utan en bilstolen i varje hand. När de skulle skära sin egen mat och skulle egentligen äta det så jag kunde äta min middag.

Jag trodde sitcom-som utbyten mellan dem och deras vänner i mitt fläckfria kök efter skolan. I mitt huvud skulle de vara helt självförsörjande unga människor, som klarar av att göra rätt val i rätt tid.

Jag kunde knappt vänta. Det verkade så lätt.

Jag är beredd att erkänna att jag hade fel. Det är inte lätt. Att vara förälder till en tonåring får dig att ifrågasätta allt du trodde du visste om att uppfostra barn. Det gör du undrar om du gick fel när de var små och varför på jorden som du valt att ha dem i första hand.

Du kommer även att spendera massor av tid undrar hur en pojke som en gång var så söt och söt kan lukta så illa. Eller hur en flicka som en gång älskade bara du kan se på dig med den typ av förakt du boka endast för smala kvinnor med perfekta skor.

Det finns inga tydliga riktlinjer för att höja tonåringar. De är individer, som kämpar för att räkna ut i världen och deras plats i den. Som förälder, ditt jobb är att finnas där när de vill att du ska vara det.

Vara det, när DE vill att du ska vara det.

Min kompis Jan, som fick sex döttrar, berättade för mig att du har att vara sig runt hela tiden för tonåringar. På det sättet, när de är redo att prata, de kommer att prata med dig, om de inte ska prata med någon annan. Jag skulle ändra så att säga att de ska prata med sina vänner och alla deras vänner är dumma.

Seriöst, varenda en av dem. Mina barn har vänner som jag älskar. Vänner som är välkommen i mitt hem varje dag, någon gång. Men de är tonåringar och de är dumma.

Mina tonåringar är dum också.

När man har tonåringar, den svåraste men viktigaste du kommer att göra är att släppa taget. När de vill gå på bio med sina vänner, någon gång kommer du att ge dem. Om de vill gå upp till fotbollsplan av sig själva, eller ännu värre, i en bil med en annan tonåring på hjulet, du måste låta dem.

De kan agera som dårar i en biograf. De kan använda språket som du tycker är skrämmande. De kan köra fortare än nödvändigt, utan att bära bilbälte.

Sedan igen, kan de inte.

Allt du kan göra är att hoppas. Hoppas att du har älskat dem tillräckligt och lärde nog att vara modig i ansiktet av grupptryck. Smarta. Typ.

Du kommer inte alltid att vara säker på att du har lyckats. Om du är någonting som jag du kommer att spendera timmar oroande, gråter, läsa föräldraskap bloggar och böcker. Hoppas på lite tecken på att du gjorde det rätt.

Så en morgon din son kommer att gå till kyrkan med dig och du kommer inse att han är klädd i kläder som du skulle ha plockat ut. Men inte du. Du kommer att förbise det faktum att byxorna hänger lite låg. Han kommer att fråga om han kan tända ett ljus för din sjuka hund. Du kommer att märka att de vuxna på din kyrka leende när de ser honom och din dotter. Att de vill prata med dem.

Du inser att ditt barn har bra sätt. Att även om de ger dig stank öga 23 timmar en dag, de gör faktiskt vet hur de ska agera i den verkliga världen.

Försök att inte gråta. Det bara kommer att genera dem.

ADVERT

Lägg till din kommentar