Striderna Är Värt Att Kämpa

Deuelpics / iStock

Min son har sovit på golvet sedan januari...

Nu är det December.

Jag ska låta det sjunka in.

Varför har han sovit på golvet, frågar du? Jag önskar att jag kunde berätta för dig, med en rak ansikte, att det finns någon form av medicinsk eller psykologisk orsak. Kanske det finns en, och vi har inte räknat ut det ännu. Jag kan inte vara alltför säker.

Du ser, det började med potträning.

(Gör allt börjar med potträning?)

Någonstans i ett töcken av omvårdnad en 3-månaders bebis ett dussin gånger per dag och torka kissa utanför badrum golv i mellan matning, min då 2-½-år gammal började bojkotta hans säng. Konstigt, eller hur?

Men folk berätta för dig att alla typer av saker som kan hända när du potta tåg:

–Ditt barn kan bli förstoppad. –Ditt barn kan förvandlas till ett monster. –Ditt barn kan gå tillbaka känslomässigt och intellektuellt. –Ditt barn kan sluta sova. –Ditt barn kan vara mer hungrig/mindre hungrig/samma mängd hungriga.

Jag vet inte. Det verkade normalt att han började sova på golvet eftersom det var mittemot normala, vilket är vad folk har berättat för mig att räkna med under potträningen. Jag försökte att skära kid lite slack—helt plötsligt hade han en ny baby bror och var tvungen att kissa i en toalett. Livet är hårt.

Så, vi låter honom sova på golvet. Min man och jag antog att det var en fas, som mest konstiga saker, och att han skulle växa ur det efter ett par veckor. Men sedan ett par veckor blev till ett par månader och några månader förvandlas till 11½ månader, och ja, nu är vi här, nästan ett helt år senare.

Jag var inte alltid så kluven inför det här problemet. Vi provade en hel massa saker för att locka honom i hans säng. Vi mutade honom med belöningar, vi flyttade sin säng precis intill dörren, vi låter honom sova med sin twinkle lights på. Vi försökte ta bort ett privilegium och sa till honom att om han inte sover i sin säng, han kunde inte titta på någon TV-följande dag. Han gick två hela veckor utan att se en enda minut av tv (som, let ' s face it, var mer ett straff för mig ). Ingenting fungerade.

Oavsett vad vi säger eller vad vi försökte, det gjorde ingen skillnad. Varje natt vi stoppade honom i säng, och varje natt som han klev upp ur sängen för att sova på golvet istället. Alltid uppkrupen bredvid dörren, som alltid är på toppen av sin favorit blå filt som han hade lagt ut noggrant som världens plattaste, obefintlig madrass.

Efter ett tag, kanske sex månader kanske, stannade vi för att stoppa honom i säng helt och hållet, och i princip stoppade honom i golvet. Vi skulle gå ner på händer och knän och kyssa hans kind innan du stänger dörren bara centimeter från hans ansikte. (Min pre-baby själv skulle ha aldrig .)

Men det är föräldraskap, du vet? Ibland är det kullar vi är villiga att dö på, och andra gånger vi ligga ner precis bredvid vårt barn på golvet, noggrant hugg Elmo under sin arm.

Om du frågar min son varför han sover på golvet, han rycker på axlarna och säger, "jag gillar att sova på golvet."

Rättvist nog.

Det har varit ett par stadier av acceptans med detta beteende, men min man och jag är äntligen i en sund, trevlig plats med det. Och att platsen är: Detta är inte en kamp som är värt att kämpa .

Visst, vi kunde plocka upp honom och lägga honom i sängen 42 gånger per natt tills han ger upp. Vi kunde ta bort alla sina privilegier och göra hans liv eländigt tills han följer våra råd om bästa plats att sova på. (Och jag vill att du ska veta att eftersom vi är bra föräldrar som älskar honom innerligt, att vi faktiskt betraktas som alternativ för fem hela minuter.)

Men vi har bestämt mig för att låta det gå.

Så mycket av föräldraskap kommer ner till urskillning. Gör jag rätt? Gör jag det bästa? Är jag lat? Är jag paranoid?

Jag frågar mig själv dessa frågor regelbundet, som alla av oss gör. Men jag tror att en stor del av urskiljning också kokar ner till frågan: Är detta en strid värd att kämpa?

Här är vad jag vet. Min son har ett tak över huvudet. Han har varm pyjamas och matta på hans rum och våning. Han går till sängs varje kväll med mat i magen och relativt rena tänder. Han har mycket, mycket mer än många barn över hela världen.

Så om han vill sova på golvet istället för i sin säng, och om han inte såra någon genom att göra så, och han sover fortfarande (oftast) genom natten, vem bryr sig? Om min son insisterar på att äta granola barer och hallon varje kväll för middag istället för den läckra pasta) jag har förberett, det är slutet av världen? Han har mat i magen, och det är vi tacksamma för, och barnläkare har försäkrat mig gång på gång att hans växande vikt och längd visar att han är att få den näring han behöver.

Mitt barn är 3. Han sover på golvet varje natt och äter granola barer regelbundet. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag önskar att han sov i sin säng och åt en mängd olika grönsaker varje natt? Naturligtvis gör jag det. Jag har provat flera olika strategier att ändra på detta beteende? Du satsar jag har. Är jag villig att kämpa för honom med näbbar och klor för varje dag på dessa frågor? Inte riktigt.

Som lämnar frågan: Vilka strider som är värda att slåss?

I vårt hus har vi ett par. Vänlighet och respekt till att börja med. Vi är vänliga mot oss, och vi är vänliga mot andra. Vi respekterar människor som respekterar vi våra saker, och vi har respekt för jorden. Vi delar. Vi talar sanning. Vi hjälper. Vi är inte giriga, vi är inte självisk. Vi säger tack och tack. Vi ber om ursäkt; vi förlåta.

När vår son visar tecken på ovänlighet, som han ibland gör min man och jag står tryggt med rustning, redo för strid. Vi är inte backa. Att korståget är värt kampen, straff, ansträngning, tid. När det gäller vänlighet och respekt, vi är allt annat än likgiltig.

För dem av oss att uppfostra barn som är unga, vi ställs inför möjligheter varje dag att plocka och välja våra strider. Kanske ditt barn sover på golvet, kanske ditt barn bara äter kex till lunch, eller kanske ditt barn hade en prinsessklänning sju dagar i rad. Kanske ditt barn är 3. Kanske din barn är konstiga .

Det är OK.

Mina barn är 3 och min grabb är konstig, men jag lovar att jag gör mitt allra bästa för att se till att han växer upp till att bli snäll. Och ärligt? Det är allt jag vill ha från din kille, alltför. Ditt barn kan komma när som helst i kostym, beväpnad med glasögon och en gigantisk väska av Guldfisk-kex. Får jag det, och jag kommer gärna omfamna alla deras påhitt .

Jag antar att min son kommer att börja sova i sin säng någon gång innan college. Under tiden kommer vi att köpa honom en sovsäck till Jul.

ADVERT

Lägg till din kommentar