Föräldraskap Genom Puberteten Är Inte För Svag I Hjärtat: En Guide För Mammor Pojkar

Varje dag efter skolan, min 14-åriga son kommer i av bussen som ett skott. Han slår dörren, tappar sin ryggsäck, och uppför trappan innan huset har slutat genljöd.

"Hej!" Jag ringer efter honom.

"Hi, Mom!" han ringer tillbaka och slår sin sovrumsdörren.

Man, tror jag, är att han pent upp? Puberteten har kommit till vårt hus som en björn som vaknat till våren. Jag kände igen varningssignaler år sedan. Det är inte svårt. Hans hår smörjas upp, armhålorna stank, och hans ansikte bröt ut. Så jag slutade gå in i hans rum utan att knacka. Jag vill inte veta vad jag behöver inte veta.

De fysiska förändringar som puberteten ger är mer imponerande än skrämmande. Jag säger till min son att han går regelbundet upp till sängen ser ut som en kille och kommer ner i morgon ser ut som en helt annan man. En dag kom han ner med låren där han en gång hade kvistar. Nästa, han växte biceps. Nyligen kom han ner med sin fars fötter och upptäckte att han hade vuxit ur sina skor över natten. Ja, över natten. Det är som att en människa magisk show, och alla min make och jag har att göra är att mata barnet tillräckligt för att hålla det igång.

Den känslomässiga förändringar, men det är där min mamma oroa dig har sparkat upp ett snäpp. Jag kan vara kvinnlig, men jag kommer väl ihåg den okända sociala och emotionella terräng som puberteten kräver en att kämpa. Förra helgen, vår son kom till oss med en berättelse om drama på hans lunch bordet, och jag blev omedelbart transporteras tillbaka till de dagar när något så litet som logotyp på en skjorta kan leda till grym viskar, passerade anteckningar, och även exil.

Mer oroande, jag fann mig själv vansinnigt glad att höra att han hade haft en sådan rutten dag. Jag var tvungen att berätta för mig själv, "Sluta att le!" Jag var inte glad över att han var illa, förstås. Jag var bara så gudskelov lättad över att han valt att prata med oss om det. Jag kan inte veta vad som händer i hans rum efter skolan, men jag vet att hans känslomässiga instinkt just nu berättar för honom att dra sig bort från sin far och mig. Jag kan se att det som händer i realtid. Han har inte längre fyller bilen med chatter. Han texter så mycket som han talar. Våra konversationer är allt affärsbeslut: "Vi måste lämna i 15 minuter ." "Jag ska plocka dig upp på 6:30 ." "Ställ den på bordet innan du försvinner."

Utan fördelen av våra mellanmänskliga eller även icke-verbal kommunikation mönster att lita på, jag är kvar för att titta på för passiv tecken på hans välbefinnande. Är hans kvaliteter alla rätt? Ja. Han har vänner, och jag gillar dem? Ja och ja. Är han typ när jag inte tittar på? Tack och lov, ja.

Puberteten Jag vet, det är bara en fas . Varar det inte för evigt. Men precis som alla andra utvecklingsstadier, att det ger viktiga ledtrådar till barnets inre liv. Jag är rädd för att jag missar eller misstolka dem. För nu, säger jag till mig själv att så länge min son inte helt stänga sig ner eller hans far och jag ut, han ska vara okej. Åtminstone jag kommer att tro att tills jag har data som visar något annat.

Jag hoppas bara att våra gångjärn kan stå emot de närmaste åren. Hans två bröder är inte långt efter på den evolutionära tidslinje.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar