Läser F-ing Rainbow: Rätt Sätt att Använda Svordomar och Barndom för att samla in Pengar

Två ideella kampanjer denna vecka använt chock-sandwich barndom och fula ord för att få uppmärksamhet på vad de gör—men var och en hade en helt annan utgång.

För det första, LeVar Burton, stjärniga av Gen-X-älskade tv-show, Reading Rainbow . Han läste live löjligt bästsäljande, nu klassiska, "Go the F*** för att Sova" under en välgörenhetsorganisation video marathon av Extra Liv. Skulle du bättre tror att jag ska visa upp för det, och tusentals gjorde. Mannen som blev en hörnsten i min familj efter skolan PBS, pre-läxor marathon, innan "3-2-1 Kontakt"? Och han läser en parodi-barnens bok full av svär att samla in pengar till ett barnsjukhus? What a hoot! Hur många av oss skulle ha gjort det dags att klicka på, titta på och skänka pengar om han skulle läsa "Sammy Dinosaurie"?

För det andra, det var en mer NFSW video av bedårande tween (och yngre) flickor tutus släppa arg "F-Bomber för Feminism." (Jag kommer inte att länka till videon här eftersom det är frågor om affärsmetoder för gruppen bakom videon.) Jag erkänner, sammanställning av glitter, rosa satin, och lila prosa fick mig att klicka och titta. Men är det uppriktigt gnuggade mig på fel sätt, och jag är en flagga, flygande feministiska redo att stödja orsaken. Ja, jag svär. Jag använder svordomar för att jag är en vuxen som skriver och älskar ord och deras makt. Pennan är mäktigare, etc., och så är en väl placerad obscenitet. Men jag behöver inte kasta vulgära ord ut som konfetti, och att du aldrig kommer fånga mig att släppa bomber i en professionell miljö. Ganska mycket.

Men eftersom dessa flickor i rosa tutus svor och svor och svor lite mer i videon, jag förlorade hela budskapet i pjäsen. Varje "F" kändes som stryk i en spik. Jämför det med de fnittrar jag får efter varje F-bomb som fälldes av vår gåva-från-den-universum, Herr Burton. Han är en vuxen. Och det är relatable. Det är en krass men av hög kvalitet boka byggd av frustrerande stanza många av oss, som föräldrar, har haft som löper genom våra huvuden vid en viss tidpunkt. Tänk dig, en barndom ikon, gör något han gör på sin show för barn ( kommer tillbaka snart !), men gör det för vuxna och svordomar upp en storm. Flickorna i feminism video, dock släppa 20 mer "F"s än vad som behövs för att upphöja de dygder av jämställdhet för kvinnor? (Förresten, Burton inte vinna helt enkelt för att han är en vuxen man. Vänd honom med Amy Poehler, Uzo Aduba eller ungen som spelar på Farkle Flicka Möter Världen och jag skulle fortfarande vara det.)

Som för "F" tutu flickor (och deras tillverkarna), jag skulle berätta för dem vad jag säger till min dotter—som, förresten, trots sin mors kärlek och färgglada använda krass språket utanför hennes hörhåll (för det mesta), inte svär på allt: Ord är mäktiga. Att använda dessa befogenheter endast när produktiva och lämpliga, eller om du är f***ed.

Foto: Flickr/Gage Skidmore

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar