Vad Trycket Av Föräldraskap Ser Verkligen Ut Som Om Ett Äktenskap

Jag kom hem från jobbet vid 6-tiden och jag var utmattad. Jag visste inte riktigt vill göra något annat än ligga i blöt i badkaret en stund, och ta en stund för att rensa mitt huvud. Jag gick ut genom dörren, och Mel, min fru, lossas. Hon berättade för mig om hur Tristan, vår 7-åring, hade inte klarat bord för middag eller började sin hemläxa. Hon berättade för mig hur Aspen, vår 4 månader gamla, hade blåst ut hennes blöja två gånger den dagen och vägrade att ta en tupplur, och hur Norah, vår 5-år gamla, hade gjort lite men kasta en passform efter en annan.

Detta var ungefär två år sedan, och på den tiden Mel var en stay-at-home-mom och en del tid student. Hon var i blå jeans och en randig T-shirt, hennes bruna hår drog sig tillbaka. Hon var omrörning något på spisen, och på hennes höft var Aspen, som gråter och bära ingenting annat än en blöja. Huset var en storm av leksaker och ovikt tvätt. Påsar under ögonen, hennes smink-mindre ansikte, hennes hängande höger höft, hennes rasade ekolod, allt om Mel sagt trött.

Hon hade haft en lång dag.

Men så hade I.

På den tiden arbetade jag på ett universitet som akademisk rådgivare i ett program som serveras under-representerade studenter. En vän beskrev en gång mitt jobb som "socialt arbete av högre utbildning" och jag tror att det var en bra bedömning. En av mina elever hade gripits kvällen innan. Han stod inför grova anklagelser, så jag tillbringat en bra tid att chatta med universitetets juridiska tjänster försöker hjälpa vettigt av situationen. Försöker att se till att han fick en rättvis skaka.

Jag hade inte den typ av kropp-värk trötthet min far kände nog efter en lång dag av installation av värme-och luftkonditioneringsapparater, och jag hade inte den typ av frazzled trötthet Mel hade från en lång dag med barnen, men mer av en känslomässig och mental trötthet. Jag kunde känna att det bakom mina ögon och i magen.

Ögonblick efter att ha vandrat i, Mel höll ut en gråtande, dregling, arg bebis för mig att ta, som om det var en tickande bomb.

"Ta henne," sade hon. "Hon är som driver mig galen. Och få Tristan och Norah att rengöra bordet och börja sina läxor, middag är nästan klar. Jag är på väg att spricka. Efter middagen tar jag en paus."

Det sista jag ville göra när jag kom hem var krångel barn för att få sina läxor och städa vardagsrummet. Vad jag ville göra var att ligga i badkaret och inte tänka. Och alla Mel ville göra var att dumpa barnen av sig på mig så hon kunde få en stund av frid.

"Vänta ett ögonblick", sade jag. "Låt mig lägga ner min väska. Jag har haft en lång dag." Jag fortsatte med att säga mer, men innan jag kunde, Mel skära mig.

"Du har haft en lång dag?" hon hånskrattade. "Du måste få ut ur huset. Att du inte har att göra med barnen agerar som små galningar och rensa upp en massa bebis bajs."

"Nej", sa jag. "Det gjorde jag inte." Sedan gick jag på, berätta för henne om min student som var inför fängelse tid, och hur stressigt det var.

"Jag är säker på att du fick en lunch paus", sade hon. "Jag visste inte ens få det."

"Nej, faktum är att jag inte", sade jag. "Ärligt talat, jag är förvånad att jag gjorde det hem för middag."

Ingen av oss var på vårt bästa.

Vi gick fram och tillbaka, både av oss försöker att argumentera för att vår dag hade varit den värsta och, därför, att var och en av oss, som var och en berättigade i att ta en paus. När jag tänker tillbaka på denna situation framstår det som klart att både våra dagar var lika illa, och i själva verket, vi var både på grund av en paus, men bara en kunde ta det.

Ingen av oss hade gjort något fel. I själva verket, vi hade gjort allt rätt. Vi hade båda avslutat vårt ansvar, arbetat hårt för att en dag, men problemet var att ungdomar inte ta pauser. De slutar aldrig att behöva och gnälla och be och ta och pissar och skiter.

Ibland känns det som att universum är ur balans när du är förälder . Det bör finnas tid att umgås, ta en paus, ta ett andetag, men det fungerar inte på det sättet, så har du suga upp det. Men vill du inte, utan du vill bara sitta i ett mörkt rum eller i blöt i badkaret, och inte tänka. Bara stänga ute världen, din familj, ditt jobb, dina läxor, för en timme eller två så att du kan fånga dina andetag. Men det finns ingen tid, och du kan inte skylla på barnen för att de är oskyldiga, så hamnar du skyller på din partner. De bör känna dig bättre än någon annan, så varför skulle de inte förstår hur trött du är? Hur svår din dag var?

Rätt?

Vi båda ville stund av frid, vi båda hade förtjänat det, men ingen av oss ville ge det till andra.

Så jag gjorde vad som är ibland så väldigt svårt att göra.

Jag suger upp den, och gled in i min roll som till en far som det var en vinter jacka på en sommar dag.

Jag satte ner min väska, tog Aspen, studsade henne, och fick henne att lugna sig. Jag fick de två äldre barnen rengöring av bordet och gör läxor, medan Mel klar med matlagning middag. Och när allt var sagt och gjort. En gång var vi alla vid bordet, äter middag med familjen, det verkade som att vi var både lugnare och redo att fördela arbete. Mel sa att jag kunde njuta i bubbelbad efter middagen, och då skulle jag sätta barnen till sängs medan hon slutade på några läxor.

Men om jag inte hade fattat att andas, skulle vi aldrig ha nått ett ögonblick av kompromiss.

Ibland Mel tar andan. Ibland gör inte det, så vi argumenterar för i kväll.

Men ärligt talat, det kan vara det svåraste att göra som förälder. För att ta det andetag. För att suga upp även om du inte vill, låt nu bosätta sig, och sedan tala om raster. På så många sätt, föräldraskap gör dig till en dålig make. Det skiftar dina prioriteringar, dina känslor, dina önskningar, från att vara där för den man älskar mest, den person du började allt detta med, och får dig att ställa mot varandra för en paus. För ett ögonblick av förnuft som är långt mer värdefull än vad du någonsin trott innan att ha barn. Och det är inte så att du verkligen hatar varandra, eller för att du gjorde något fel, det är bara komplicerat bakslag av vad det innebär att arbeta som ett team för att öka och stödja barn.

Om du gillade den här artikeln, huvud på över till att gilla vår nya Facebook Sida, Det är Personligt en all-inclusive utrymme för att diskutera äktenskap, skilsmässor, sex, dejting, och vänskap.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar