Till Mamma-Till-Vara Som Kämpar För Att Hålla Ihop

Som jag stirrade på det footprint som min toffel hade kvar på sovrumsväggen månader tidigare, sedan ner på min dotter, jag visste att det var dags att be om hjälp.

Det fotavtryck som hade dykt upp efter en olycklig incident med en stockpot full av sås och köttbullar, som hade kryddats med en generös portion av glas skärvor från en krossad locket. När locket krossat en timme innan familjen julfest jag hade erbjudit sig att vara värd för sex veckor efter förlossningen, jag började flyga genom mitt hem som en madwoman. Jag kastade mina tofflor i ett blint raseri som jag tog tag i min väska och nycklar bil för att köra till butiken. Min man stod storögda hålla vår dotter som jag lämnade huset, slängde förbannelse ord i en bitter tirad som bara kunde beskrivas som "sailor-esque."

De Komplikationer Börja

Känslor hade börjat några månader in på min graviditet. Utmattad från att kasta upp och växer en människa, jag började inse hur mycket Jag inte njuta av att vara gravid . Jag hatade den tanklösa kommentarer och oönskad uppmärksamhet. Jag missade att vakna upp utan att känna sig sjuk och sitta ner utan att somna. Jag hatade människor säger till mig att jag behövde vara försiktig, om jag kunde ta hunden för en promenad eller står på ett steg avföring. Jag kände mig oerhört ensam och skäms för att jag inte vill fira min graviditet med resten av världen. Istället ville jag krypa i ett hål tills min dotter var född.

På den tiden hade jag hört talas om postpartum depression men eftersom jag fortfarande var gravid trodde jag att något var fel med mig — att jag bara var självisk och självcentrerad. Jag har vänner som har missfall och för dem som blir gravida tog år av läkarbesök, pengar och känslomässig utmattning. Andra har haft att möta smärtan av att få reda på att de inte kommer att kunna föda barn. Hur kunde jag någonsin klaga?

Jag hade ingen aning om att det fanns något som kallas prenatal depression, som sker under graviditet och delar många av samma symptom som är förknippade med postpartum depression. Istället, jag fejkade leenden i det offentliga, medan du är hemma jag snyftade ofta och hade daglig ångest attacker till den punkt där jag kände att jag inte kunde andas. Jag var så stressad att jag utvecklade bältros. Jag kunde inte föreställa mig att min dotter kommit till världen med en sämre ursäkt för en mor.

Däri ligger den dikotomi av graviditeten — för de av oss som inte upplever den legendariska "graviditet glöd," vi känner att vi måste sätta på lite metaforiska bronzer och lyster precis samma.

Greppa för Hjälp

Efter förlossningen, min känslomässiga tillstånd blev allt mer sårbar, men jag chalkat det upp till normal post-baby liv. Det var inte förrän en tidig morgon i Mars när, som omfattas av barnet kräks, hålla en gråtande barn, och försöker svara på arbete e-post, jag kände den känslomässiga botten faller ur mig. Jag satt på mitt rum och golvet och grät, stirrade på avtryck på väggen. Jag tittade ner på min dotter, och då har jag gjort det bästa valet jag kunde ha gjort.

Jag ringde min läkare.

Som jag försökte hålla tillbaka tårarna, hon försiktigt frågade mig hur snart jag kunde komma in. När jag kom på min tid nästa dag, förklarade jag hur jag mådde. Jag berättade för henne att jag kände att något behövde förändras, men jag visste inte om medicinering var rätt för mig. Hennes svar fick mig omedelbart önskar att jag hade sökt hjälp månader tidigare.

"Du är så stark. Jag vet att eftersom du har gjort det här långt utan att ge upp. Men vad är din kvalitet av liv ut just nu?"

Hon uppmuntrade mig att gå till en terapeut och satte mig på en låg dos av anti-ångest medicinering, med löfte om att jag inte behöver ta det för evigt. Långsamt, under flera månader, började jag att krypa ur mitt hål. Jag började förstå att som en ny mamma, en av de bästa beslut jag kunde göra var att ta hand om mig själv. Att offra mitt eget välbefinnande i ett försök att försöka framstå som "normala" var att skada mig, och det var skada min familj.

Du Har Hört, Sett och Förstått

Så till mammor som känner att du behöver för att vara tyst om din kamp för att göra på annat sätt innebär att du är otacksam — jag hör dig. Du är inte ett monster, eftersom graviditet är svårt för dig, även om du inte har synliga komplikationer. Du är fortfarande värd att ha ett barn och du kommer fortfarande vara en underbar, kärleksfull förälder, men du behöver inte "tufft ut" och låtsas vara glad.

Be om hjälp. Hitta en terapeut. Tala med din läkare om vad du behöver göra för att ta hand om dig själv mentalt och känslomässigt under graviditeten, inte bara om vad du ska göra fysiskt. Att sätta ord på sina känslor och dela dem med dina nära vänner och familj. Du behöver inte gå igenom detta ensam.

Om du tror att du kanske lider av PPD eller behöver lite extra stöd, besök www.postpartumprogress.com .

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar