Potträning Regression Suger, Men Vi Kommer Att Få Igenom Det

När det är dags att pott träna, du tror att du är beredd. Kanske har du läst några böcker, eller om du har tillräckligt med vänner som har gjort det med sina egna barn att det inte verkar som en så stor affär som människor gör det för att vara. Och så händer det, och det är svårt för en stund — kanske ett par veckor, kanske några månader. Det är olyckor, det finns vissa som agerar ut, det finns en shitload (bokstavligen) av tvätt, och då är det i princip klar. Din baby är en liten pojke eller flicka nu! Och medan vägen till ditt barns autonomi är inte helt enkel, det är ganska klart.

Det finns en annan sida till potträning att vi inte pratar om tillräckligt om — regressioner. Inte den lilla regressioner det hända att din 2-åring efter att ha dem tränade på 22 månader. Nej, jag talar om de regressioner som händer när ditt barn har gått in i skolan. De regressioner som händer när du listat ditt barn var för gammal för det här .

Jag lever drömmen (okej, mardröm) just nu med min dotter, och det har med mig att upptäcka delar av mig själv jag inte visste fanns. Mörka, mörka delar av mig själv som bara kommer ut när det för femte gången denna vecka, hon reser sig upp från soffan med en blöt rygg slutet, och jag frågar om hon vet vad som hänt och hon berättar för mig att hon hade en olycka. Och när jag frågar henne hur länge hon är känd, hon rycker på.

Min man och jag har alltid gjort det klart att vår dotter som om hon har en olycka, det är bra. Vi kommer inte att bli arg. Olyckor händer, och ibland har vi inte känner behov av det förrän det är för sent, eller att vi inte är uppmärksamma. Jag har alltid varit väldigt tydlig med att jag inte vill att min dotter ska känna någon skam om olyckor hon har, eftersom jag växte upp med en ganska sällsynt, och för en lång tid odiagnostiserade, urinblåsan sjukdom. Det var inte förrän jag var 10 år att jag slutade till sist med en pediatrisk urolog som kunde förklara vad det var som hände och ordinera mig medicin för att förhindra olyckor från att hända.

Den skam som jag upplevt på grund av denna sjukdom var överväldigande. Det plågar mig att denna dag, och fram tills nyligen, var det som vägleder mig i hur jag förhandlade utmanande terräng av potträning. Jag ville desperat att se till att min dotter inte skämmas om och när hon hade olyckor. Tack och lov, vi var framgångsrika på den fronten — hon verkar aldrig generad eller orolig för vad människor kommer att tänka när hon råkar ut för en olycka, oavsett var hon är. En poäng för mig, eller hur?

Om historien slutade här, skulle jag definitivt ta den punkten, men mot slutet av sitt första år i skolan — vad som är känt som "junior dagis" i Toronto, och pre-K i Usa — vi flyttade ut ur staden. Hennes rutin var helt stört och vänner hon hade gjort alla år men försvann ur hennes liv. Vi levde ut en av rutorna för veckor på slutet, bredbent mellan två hem som vi försökt att låta henne avsluta läsåret, även om vi hade redan gått 45 minuter utanför staden.

Plötsligt, hennes enstaka olyckor ökat dramatiskt. Det var fortfarande dagar när hon inte har några olyckor, men det fanns även dagar då hon hade uppemot fem. Hon skulle komma hem från skolan bära någon annans byxor och inga underkläder, eftersom hon hade gått igenom sina tre byten av kläder. Och då hon skulle komma hem och har ytterligare några olyckor innan läggdags.

Vi försökte vara positiv, eller åtminstone neutral, när hon hade dem — alltid med att förklara att vi inte var arg på henne, bara förvirrad om varför hon kunde inte säga när hon var tvungen att gå. Jag påminde henne om att oftare gå och kissa (hon har aldrig haft problem med att lyssna på sin kropp när hon tvungen att bajsa, konstigt nog), och oftare, hon kom tillbaka från badrummet och sa att hon var oförmögen att gå, bara för att ha en olycka en kort stund senare.

Då hon erkände att hon ibland höll henne kissa i när jag bad henne att gå, eftersom hon inte gillar att bli tillsagda vad de ska göra. Då hon erkände att hon hatade att tvätta sina händer, och det är därför hon inte vill gå och kissa. Då sa hon att hon inte kunde känna när hon var tvungen att gå, som jag trodde för en bra tid, tills jag mindes att hon hade aldrig haft en olycka när vi hade varit ute på en restaurang, utan att hon alltid bad för att gå till badrummet. Intressant.

Min dotter har precis fyllt 5, och jag är medveten om att hon är sannolikt lider av massiv FOMO och bara ignorera hennes kropp uppmanar förrän det är för sent. Det är inte ovanligt, eller hur? Jag har pratat med vår läkare, och hon tror att det är beteendemässiga. De maktkamper som vi går igenom varje dag, men är upprörande. Hon väljer att inte dricka vatten på skolan eftersom hon inte vill ha för att kissa. Jag kommer be henne att gå på toaletten innan skolan i morgon, och hon kommer att göra en sådan stor affär av att vi riskerar att bli försenade. Jag skriker, jag vädjar, jag hotar (och sedan följer upp genom att ta bort saker), jag fynd, jag gör belöning diagram. Ingenting har arbetat i mer än en vecka eller två.

Varje dag är en pärs för oss just nu. Hon är helt klart upprörd för att kunna göra något som är en naturlig del av livet, och jag är inte säker på hur att hjälpa henne igenom det. Ingen mängd av resonemang har hjälpt till, och ingen mängd av att prata igenom det med henne har förändrat saker.

För nu, jag hoppas att när folk säger till mig att inte oroa att hon inte kommer att ha fem olyckor en dag när hon är 16, att de har rätt. För hennes skull.

ADVERT

Lägg till din kommentar