Detta Är Den Post-Cancer Elefanten I Rummet

Jag skulle ljuga om jag sade att 5 år senare, jag känner mig inte det. Det är något som jag bara tala om med en mycket utvald grupp av människor. Min sociala medier-inlägg ofta speglar den positiva sidan av allt — min lycka att fortfarande vara i remission, min tacksamhet att jag är här för min familj, och min strävan att leva under mycket lång tid.

Det som ofta fortsätter att vara en närvaro som plågar mig. Närvaron kommer och går och kan slå till när som helst. Det är ofta utlöses av berättelser av andra som är närvarande genomgår behandling eller har inte haft samma framgång med sin cancer prognos att jag hade tur att ha. Det kan hålla mig på natten, eller i hög grad att distrahera mig under dagen. Det kan förvandla en vanlig förkylning eller några vanliga ryggsmärtor, i en orealistisk svår situation. Att närvaro kan förvisso vara den största mind fuck.

Semestern kan ta denna känslan till ytan. Bokning av flygbiljetter, du som bor i mitt hus, flyga med barn, matlagning en obefläckad måltid, och köpa presenter kan alla orsaka precis rätt mängd av stress som kan säkerligen styra mina tankar i en annan riktning. Det bråkar med dig eftersom sättet att ditt sinne klarar ovanstående faktorer, som manifesterar sig i de värsta demon ett inlägg cancer person kan stöta på: ångest.

När jag pratar om ångest, det kommer ofta i vågor och förändras beroende på stress. För fem år sedan var det lite mer konsekvent som sår var lite fräschare, men nu verkar det lite mer skrämmande som jag ibland kan hantera stress utan post-cancer ångest och ibland kan jag inte. Jag bara vet aldrig när mitt sinne kommer att börja med att gå en väg fylld med tankar på återfall, mer cellgifter, strålning eller till och med dödsfall.

Den värsta tiden av post-cancer ångest kan få mig att tänka på mina barn och antingen inte kunna se dem växa upp, eller att föreställa sig en annan mamma som kommer att få se dem växa upp. Jag tänker på min söta man som jag skulle bokstavligen dö för, men inser att jag kan inte vara långt borta från verkligheten. Jag tycker om att dö innan mina föräldrar och den sorg man kan känna sig när de inser att de har överlevt sina egna barn. Jag tänker på hur mycket jag älskar och uppskattar mina jobb och allt jag gjorde för att få det liv som jag leder. Jag tycker om mina vänner och hur mycket jag njuter av deras närvaro i mitt liv. Jag tycker om tid. Inte tillräckligt med tid...

Tick, tock, tick tock.

Jag tänker på hur vacker den minsta saker nu och situationer som används för att irritera mig, inte längre. Jag tycker om att behöva mer tid för att resa runt i världen för att jag vill se olika kulturer och uppleva olika sätt i livet. Jag vill lära mig nya saker, eftersom du är aldrig för gammal för rätt?

Tick tack, tick tack.

Det finns många sätt att hantera post-cancer ångest. För mig är det att prata igenom det — att hitta den person som du kan lita på och låta dina känslor lös utan ånger. Det handlar om att inte må dåligt för att vara rädd för, i all verklighet, din oro är inte obefogad när du har upplevt cancer. Det kommer att vara en pågående hälsa problemet med de flesta obefläckade övervakning och alltid på ditt sinne beroende på triggers. Coping innefattar också att göra saker för dig som kommer att skapa fred i sinnet. Om jag har en värk som jag orealistiskt vet är förmodligen ingenting, jag hittar ingen skam i att ringa till min läkare och få garantier för att de kommer hjälpa mig att gå vidare med min dag. Jag kör en kvinnlig cancer group och även om jag är en grupp handledare, jag har nytta av de diskussioner och gästtalare. Det är helande.

Post-cancer ångest är vanligt och något som är närvarande, till viss del, i de flesta post-cancer patienter. Om du har gått igenom en cancer process eller vet någon som har, är mitt bästa råd är att vara öppen om verkligheten av den ångest som mer än sannolikt finns och hjälpa dig själv eller någon annan klara av genom att helt enkelt ge ett öra.

Elefanten i rummet kommer att fortsätta att försöka plåga mig, men jag kommer inte att låta det få det bästa av mig. Jag har för många saker att se och göra.

Tick, tock, tick, tock.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar