PMDD Kan Göra Livet till Ett Helvete För Hela Familjen

Jag vaknade upp i en foul-ass humör den andra dagen. Inte bara grinig, men rent växande. Jag var förbannad över att mina barn är elaka strumpor över golvet i vardagsrummet. Jag plockade en kamp med min man om vem som fan spillt mitt smink i badrummet (tips: det var jag). Jag tjatade på mina barn att "Vara tyst!" och "Plocka upp din skit!" och annars bara sluta vara... kids. Jag var irriterad på allt å alla och stressa varje medlem i min familj.

Jag ärligt talat inte ens kunde stå ut med att vara runt mig själv och ville bara gömma sig under täcket för ett par dagar.

Vad fan är det för fel med mig? Tänkte jag.

Och sedan tittade jag i kalendern, och jag visste. Min tid skulle komma veckan efter. Det förklarar så mycket .

För ett par år sedan, började jag upplever nya och förvärrade symptom på PMS . Jag fick så uppsvälld att jag inte kunde ta bort mina ringar och så småningom slutat bära min förlovningsring helt och hållet. Jag fick en konstig smärta i min sida om 10 dagar före min tid. Och om en vecka före min tid, jag blev helt rubbad.

Om jag inte plockar slagsmål med min man eller skriker på mina barn, jag grät så mina ögon ut över Kleenex reklam eller gå under ett moln av sorg. Jag har alltid varit lite, ska vi säga, dramatisk, men mina hormoner blev outhärdlig skitstövlar. Min före-perioden humörsvängningar, depression, och ångest började påverkar mina relationer, hindrade mig från att träffa mina vänner, och i allmänhet var anställer stor förödelse på mitt liv.

Visar sig, jag är inte ensam. Långt därifrån.

Och som jag började titta in i dessa nya hormon förändringar, jag började undra om det bara var åldern uppfödning sitt fula huvud eller om det faktiskt kan vara något mer än run-of-the-mill PMS.

Enligt US Department of Health ca 85% av kvinnor upplever PMS och ytterligare 5% drabbas av premenstruell dysforisk störning, eller PMDD. Även om både PMS och PMDD har fysiska och känslomässiga symptom, enligt Mayo Clinic , PMDD orsakar extrema humörsvängningar som kan skada relationer och störa ditt liv.

Det var verkligen fallet för mig.

Symtom av både PMS och PMDD börjar vanligtvis sju till tio dagar före din menstruation och kan orsaka uppsvälldhet, bröst ömhet, trötthet och förändringar i sömn-och matvanor, men PMDD har också känslomässiga och beteendemässiga symtom som nedstämdhet, ångest, extrema humörsvängningar, eller ilska.

Va. Som kan förklara de mörka moln som faller över mig en vecka före min tid, och stabby ilska jag känner dig vid minsta olägenheter. Vissa dagar, jag är en sådan röra av emotionell instabilitet att jag kör mig bonkers.

Efter ett särskilt "explosiva" helg förra året, bestämde jag mig för att se min läkare om mitt tillstånd. Som jag berättade mina symptom, min gynekolog nickade tillsammans i samförstånd och föreslog ett antidepressivt läkemedel eller gå tillbaka på p-piller för att stabilisera min mycket instabila känslor. Jag bestämde mig för att först prova p-piller alternativ för att reglera de feisty little fuckers.

P-piller arbetat för en liten stund. Det kontrolleras humörsvängningar lite, och jag förlorade min skit lite mindre ofta, men det var långt ifrån en patentmedicin. Jag kände fortfarande den mörka moln av depression falla över mig om en vecka före min tid, och jag var också spotting 2-3 veckor till en månad, vilket gjorde mig sur för en helt annan anledning. Nej, tack.

Så för nu, jag får en liten lättnad från min PMDD (eller extrem PMS, som fallet kan vara med tillfällig användning av Xanax att behandla min out-of-control humörsvängningar och ångest, ett tillägg för att hjälpa till med uppblåsthet och kramper, och en hel del av nåden (för mig själv, och min familj).

Ärligt talat, bara för att veta när och hur dessa störningar humör manifest (dvs. Jag förlorar min jävla skit hjälper mig att förbereda mig för och ta itu med de hormonella tornado som tårar genom min kropp och min själ. Och om tillståndet förvärras, och jag har fortfarande ett recept för ett antidepressivt läkemedel redo och väntar. Och jag kommer inte att tveka att använda det.

Om du har ett fall av extrem PMS eller har fått diagnosen PMDD, är du inte ensam. Du behöver inte lida i det tysta. Hormoner är elaka tikar som inte är att leka. Kampen är riktiga. Ta hand om dig själv.

Nu om ni ursäktar mig, jag är pms-besvär, det finns en pint Ben & Jerry 's, några Reese' s Peanut Butter Cups, och en tallrik nachos ropa mitt namn.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar