Hur Humor Räddade Mig Efter En Livsförändrande Diagnos

Jag trodde alltid att jag skulle vara så här perfekt mamma. Jag föreställt mig att slappa i trädgården med min ljusa ögon lilla bebis, både av oss förnöjt leker med finger-färger för timmar innan du går in för ett hälsosamt mellanmål av frukt och grekisk yoghurt. Mitt barn skulle se på mig med underbara kärlek och jag skulle le tillbaka med en elegant släng av mitt huvud när jag läste igenom min idé boken för vår nästa praktisk verksamhet. Den sena eftermiddagssolen skulle filtrera på bara så, och att hela mitt liv skulle vara upplyst med att värma sepia skenet av en framgångsrik moderskap erfarenhet.

*Spela scratch*

*Stillbild*

Voice over speaker: "Ja, det är definitivt inte vad som hände!"

Jag hade min son, postpartum ångest och en värld av skuld för att inte vara den mamma jag trodde jag skulle vara. Jag ständigt kritiserar mig själv för varje val jag gjort, varje föräldraskap vägskäl, och varje gång min chunky baby snubblade över hans knubbiga wubby fötter (mest på grund av mig). Jag hatade att jag varken var elegant gungade mitt huvud, inte heller att uppfostra ett barn som åt bara ekologiska frukter (handplockad av änglar i första break of dawn). Jag ville vara nära perfekt, för helvete, och jag var skrattretande.....väl... inte . Jag hade den här söt-som-en-knappen barn, och jag var en het röra.

Flash fram till April 2012. Knappen var 20 månader gammal, som nyligen diagnostiserats med autism (bonuspoäng om du helt riktigt gissade att jag skylla mig själv för det) och jag stirrade på en ny värld av terapi och möten och specialpedagogik. Jag tittade på honom, fortfarande chunky och fortfarande vacker — gärna flaxa med händerna, omedvetna om att ren terror i mitt hjärta.

Det var när jag hade min första föräldraskap AHA ! ögonblick. Detta av mina barn är inte en statistik. Han kan vara autistisk och han kan behöva massor av hjälp i vardagen, men han är min, att mögel. Ingen autism bok någonsin kommer att helt beskriva honom, och ingen terapeut kommer att begränsa sin potential. Bara jag bestämmer hur hårt jag behöver för att arbeta för honom och att hans röst tills han finner sin egen. Bara jag (och hans fantastiska pappa) kan avgöra hur man som förälder honom. Att kunskap om den kraft som jag höll i mina darrande händer gav mig modet och kommer att starta de flesta dagar, redo att slåss.

Det är inte att säga att jag är supermom. Jag vaknar inte upp alla glowy och perfekt justerat. De flesta dagar, jag är en dreglande zombie tills mitt kaffe har kickat in och jag har haft 10 tysta minuter för mig själv. Men vad jag har i spader är en kick ass humor. Jag svär rikligt och generöst, och jag är inte snål med min snark.

Varje gång jag känner att känna fruktan bosätta sig i mina ben, jag drar ut som trogna roliga ben (se vad jag gjorde där) och världen slutar snurra tillfälligt. Det finns ingen situation som ett skämt inte diffusa (kanske med undantag förlossningen — att bad boy verkligen kan skaka om dig). Och så länge jag har det, jag är a-okej.

Min pojke tack och lov har samma goofiness i honom. Han lär sig genom att vara dum, och om kittlar var dollar... gosh han skulle vara den 10: e rikaste killen i världen. Han har denna smittsamma fniss som stiger från magen, och snart är vi alla kacklande med honom. Jag hoppas att han mognar, att han aldrig förlorar denna förmåga att se humor i allt omkring honom. Han skrattar åt pruttar och faller, på radiobilar och bubblor dyker komiskt på hans näsa. Och ärligt talat, mitt hjärta — det växer ett par storlekar, varje gång jag ser hans ansikte om att bryta sig in i detta stora, oblyga leende.

Den andra dagen, jag pratade med denna mamma till en liten flicka. Visar sig att de precis hade fått en diagnos av autism och förståeligt att de var livrädd och förlorade. "Vad gör hon gillar att göra? Hon gillar att leka med klossar eller pussel? Kanske Play-Doh?"

"Åh, inte riktigt, Pavi," mamma svarade. "Hon är fortfarande inte i leksaker. Men hon älskar att studsa på vår soffa och skratta."

"Jo, det går, då! Studsa bredvid henne och fnissa med henne. Håller hennes händer och snurrar henne runt och se henne lysa upp! Använda hennes magiska förmåga att skratta och forma det till en supermakt! Prova det och se hur glad det gör både dig!"

Jag kan inte vara undervisa min son på fem språk eller hur perfekt hans bordsskick, men det är okej. Jag är inte massproducera en idealisk barn som kommer att glädja alla runt omkring honom. Istället finner jag mig själv att ta upp denna dumma, ljusa ögon goofball, som älskar att leka och hitta glädje inom och omkring sig.

Oavsett vad toppar och dalar vår dag , en av de roliga grejer för att ha en känsla för humor — vi går alltid att sova med ett leende på läpparna.

ADVERT

Lägg till din kommentar