Föräldrarna Till Den Tonåring Som Kämpar Med Ilska

Jag vill berätta något som jag inte talar om det, eftersom jag är rädd att folk kommer att bedöma mina barn innan de ger honom en chans.

Min son kämpar med att kontrollera sin ilska.

Och ärligt talat, ibland, det skrämmer skiten ur mig.

Jag är inte en arg person, inte heller har jag ett temperament som han gör, så samtidigt som jag var en gång förlorade i denna avdelning, han har tvingat mig att hitta sätt att hjälpa honom i stället för att avfärda hans vrede och hoppas på att det kommer att passera. Detta synsätt skulle inte hjälpa någon.

Han var en orolig barn. Han var alltid pratar en hel del, som behövs för att veta varje detalj, och var tvungen att vara front och center för talan i alla tider. Om han inte var, jag kunde se paniken spred sig över hans ansikte.

Efter det kom i puberteten, han blev tyst och tillbakadragen. Som de flesta unga barn, han var inte talar så mycket. Inte om hans vänner, hans skola dag, och definitivt inte om något som gjorde honom arg, ledsen eller upprörd.

Att ångesten förvandlats till ilska. Pojken som en gång sade till mig allt, och delade med sig av sina känslor, höll det hela knäppte upp, och det började komma ut på andra sätt. Det var skrämmande för mig.

Jag började känna mig som min son saknade kunskaper i kommunikation och inte vet hur man ska prata om saker som stör honom. Jag tittade på honom bubbla över med ilska istället. Ibland, även han verkade förvirrad av hans beteende. Jag ärligt talat inte tror att någon av oss visste vad det var som hände.

Efter munnen till mig en eftermiddag, jag tog hans mobiltelefon bort. Han var så arg att han slog ett stort hål i väggen. Han tittade på mig med tårar i sina ögon och sa, "jag har ingen aning om varför jag gjorde det. Jag visste inte ens att tänka."

I det ögonblicket var jag fick panik, chockad och upprörd. Jag tänkte, Min son inte agera på det viset! Jag tog upp honom bättre. Jag suger på att vara förälder, och se nu vad jag har gjort.

Men jag visste i det ögonblicket att jag var tvungen att inse det rakt på. Jag var tvungen att hjälpa honom att hitta hjälp för honom. Ilska är ett monster som sväljer allt det kommer i kontakt med.

Jag har läst varje artikel och bok jag kunde få mina händer på. Bokstavligt. Jag rekommenderar starkt Teenage Hjärnan om du har en tonåring som kämpar med ilska och impulsivitet eller inte. Det lärde mig så mycket. Jag slutade spela skylla på varandra och började lära sig tekniker och strategier för att hjälpa mitt barn.

Jag insåg också här: Ilska lika ont . Ofta gånger våra barn, oavsett ålder, skada eller rädda, och oavsett skäl, dessa känslor är svårt för dem att uttrycka. Små saker, stora saker. De vill bara bli hörd och känna sig validerade, men ofta inte vet hur man kommunicerar på ett effektivt sätt eller att de känner sig obekväma med att uttrycka sina känslor om något.

Det är en lång väg, men efter att ha levt med en arg tonåring i ett par år nu, jag har insett att det är inte mitt fel. Det är mitt ansvar som hans föräldrar för att vägleda honom på bästa sätt för jag vet hur och att se till att han får hjälp, stöd och kärlek som han behöver, men det är inte mitt fel. Skylla mig själv att inte hjälpa honom, och bara hindrar vår tillväxt.

Och om du har en arg tonåring, om du kämpar hemma räkna ut nästa steg, jag vill bara att du ska veta att du är inte ensam. Detta är en av de saker som vi inte prata om, av rädsla för att stämplas, utstött, eller bedömas. Av rädsla för våra barn att vara missförstådd och utfrusen. Men du måste veta att skulden inte faller på dina axlar. Goda, vänliga, kärleksfulla föräldrar kan få en arg, kort-smält tonåringar.

Det finns hjälp där ute för oss. Så, snälla, be för det.

Ring ditt barns skola och låt dem veta vad som pågår hemma. Jag gjorde det och var väldigt ärlig med sin lärare om några av mina rädslor och oro. Medan de lugnade mig han var inte agerar i klassen, de gjorde det till en vana att följa hans beteende och få honom att spendera lite tid med kurator. Och dessa möten hjälpte oerhört. De har erfarenhet av att hantera dessa frågor, de är experter. Du är inte "dumpning" ditt barn om dem, eller ens erkänna ett nederlag. De är där för att hjälpa. De vill hjälpa.

Att tala. Låt människor runt du vet vad det är som händer. De kan erbjuda mer hjälp och stöd än du inser. Det finns inget mer lugnande än när en annan förälder aktier dina bekymmer och kontrollerar dina känslor. Och du kommer bli förvånad över hur många tonåringar verkar arg samtidigt gå igenom ett liv övergången. Deras hjärnor fortfarande utvecklas, och växa och utvecklas, och ibland som kan leda till nya, om beteenden. Andra mammor har varit med om det här, och en påminnelse om att du inte bara lämnas vind för våg på havet kommer att betyda så mycket.

Påminn ditt barn om att du är en säker plats för dem. Du är där för att prata, eller för att lyssna, eller att bara sitta bredvid dem och vara en lugnande närvaro. De behöver inte känna sig avvisad. Även om vår frustration med sitt beteende ibland gör att vi vill kör för kullarna, de behöver veta att vi är i skyttegravarna med dem och är villiga att hjälpa dem igenom det.

Och ibland min son har berättat för mig att han har ingen aning om varför han är arg — det är normalt också. Vi vet inte alltid behöver en anledning . Vi måste låta dem veta att vi alla känner sig arg ibland, och att vår ilska är inte alltid vettigt, men hur vi kanalisera dessa känslor är oerhört viktigt.

Hjälpa dem att kanalisera denna ilska i hälsosamt sätt. Tala med sin läkare, kurator och arbetsterapeut för professionella råd och feedback. För min son, att om han känner sig utom kontroll, vi talar om för honom att gå stämpla hans kudde eller bege dig ut på en kör. Ge honom ett utlopp, och hjälpa honom att ta itu med känslor innan de blir till ilska, har hjälpt honom att lugna ner sig och hantera sina känslor på ett effektivare sätt. Han kan se denna förändring i sig själv, detta nedtrappning, och det har hjälpt honom oändligt mycket. Varje barn har sin egen "grej", och det kan ta många misslyckade försök att hitta det, men du kommer få det. Fortsätt att försöka.

Detta är en krokig väg. Och det kommer att finnas tillfällen när du gråta av sorg och rädsla. Men du måste veta att bara för att de är en arg, angsty tonåring betyder inte att de kommer att leva ett hemskt liv. Det finns hopp och deras beteende kan styras och planeras för i en annan, mer hälsosamt sätt. Låt inte skam eller förlägenhet hålla dig gömd.

Att höja tonåringar är både krävande och givande, och jag kommer att berätta för er just nu, om jag kan göra det, så kan du.

ADVERT

Lägg till din kommentar