Att Komma Ihåg Min Första Så Jag Kan Hjälpa Mina Tonåringar Genom Deras

monkeybusinessimages / iStock

Jag tittar på mina barn navigera skiften och förändringar som följer med den märkliga, nya värld av tonåren. Som förälder, det är både en välsignelse och en förbannelse. Jag har distinkta förmånen av att ha varit på båda sidor. Jag var en gång precis som dem, med begränsad erfarenhet och rasande hormoner, och nu är jag vuxen och mamma. Jag vet att deras tween och tonåring år kommer att vara fylld med spännande upptäckter, eftersom jag har varit där.

Den första puss, kärlek, uppbrott, och misslyckats vänskap kommer vara här innan de vet om det. Varje första kommer att vara både en viktig milstolpe och en lektion. Dessa stunder av förundran och vördnad, sorg och besvikelse—det är dessa stunder som mina barn kommer att minnas när de blir vuxna ser tillbaka på sin egen barndom som jag nu gör med mina. Samtidigt som jag har för länge sedan passerat min första, jag vill att mina barn ska veta att jag förstår och minns de avgörande ögonblicken, även nu när de inte längre tycks vara så viktigt eftersom jag är en vuxen med större problem—räkningar, studielån, hypotekslån, och barn att uppfostra. Kanske om mina barn se att jag gick igenom samma saker som mig själv, det kommer att göra det lättare för dem.

Jag minns tydligt en av mina stora firsts—den första stora upplösningen. Det som hände under det första året efter sex långa månader med min första "riktiga" pojkvän. Jag gick genom gatorna i min stad gråter när Sinead O 'Connor' s "Nothing Compares 2 U" sprängs i mina öron med en ångest som speglade min egen. Walkman fastnat djupt i fickan på mina rippade-om-syftet jeans, och jag hade min ex-pojkväns tröja som ändå gav en kraftfull doft av hans Besatthet köln, den jag köpte till honom i Julklapp. Smärtan var rå och verklig och förödande. Min värld hade brutits sönder.

Senare på dagen berättade jag för min mamma om upplösningen. Hennes svar var varken förståelse eller medkänsla. Istället, hon rakt på sak berättade för mig att sätta min haka upp och sluta mina gråter, eftersom livet går vidare. Det var inte vad jag behövde höra. Jag tror inte att det är vad någon ung grabb som just har fått sitt hjärta krossat behöver höra. I det ögonblicket, jag lovade att jag skulle hantera saker annorlunda när jag hade barn i min egen.

Ser tillbaka, jag inser nu att min mors råd var inte meningen att vara elak. Jag vet att hon trodde att hon skulle hjälpa. Jag tror att hon hade helt enkelt glömt hur det kändes att gå igenom det första plågsamma heartbreak. Hon hade glömt att mirakulöst, fluttery känslan av en första krossa eller svettiga handflator och yrsel som följde den allra första kyss. Om hon hade kommit ihåg, jag kan tänka mig hennes reaktion skulle ha varit mer empatiska. Som så många vuxna som fastnar i livet, hon hade förlorat känslan av hur det var att vara ung, sårbar, oerfarna—att vara tillräckligt oskyldiga leds helt av känslor, av hjärtat.

Att nu, som så många i min ungdom, blev en lektion. Jag bestämde mig för att jag inte skulle glömma något av det—den smärta, glädje och förundran av varje ögonblick. Jag skulle titta tillbaka på dessa minnen från när mina barn kommer till mig. Jag skulle använda mina egna erfarenheter, inte som ett universalmedel för sina ungdomars sjukdomar, utan snarare som en ledstjärna för att vägleda dem. Jag vill ha den typ av empati för mina barn som jag önskar att jag kunde ha fått när jag var i deras ålder. Jag vill att de ska komma ihåg vikten av medkänsla, och jag hoppas att de kan dem hålla på med sina minnen, som jag har, när de en dag får egna barn.

Jag lovar att vara beredd till hjälp, för att lyssna och för att hålla . På något sätt, jag antar att jag kommer inte bara göra det för dem, men för mig. Jag kommer att återuppleva och återberätta alla mina upptäckter med mina barn i hopp om att jag kan göra dem lite mindre smärtsamt och lite mer glad. Som en 40-årig kvinna med facit i hand, jag har vetskap om att en dag dessa upptäckter kan betyda lite till dem—men jag vet också att de betyder allt för nu.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar