Är Föräldraskap Givande? Jag Kan Ärligt inte Säga Säkert

Nyligen frågade jag en nygift vän till mig om han hade planer på att ha barn. Det var en ofarlig fråga och jag antog att han skulle lätt ha svar på, så det roade mig när han vred sig i sin stol och stammered lite innan vi säger, "jag vet, jag vet, jag borde ha barn, eftersom barn är givande." Han sa att förra del som om det hade blivit slagen i hans hjärna eftersom hans bröllop.

Han tittade på mig, helt klart väntar för mig att påminna honom om hans medborgerlig plikt att skaffa barn.

Han var tvungen att vänta en längre tid för det.

Jag har en 5 - och 7-åring som tryck mitt på knapparna på en minut-för-minut, och jag är alldeles för trött för att tala någon till föräldraskap. Om du inte vill ha barn, inte har dem. Alla kommer att vara bättre, utom möjligen de terapeuter som kommer att ha färre kunder som följd.

Men om du inte vill ha barn, då tycker jag det är viktigt att förstå att med dem kanske inte att vara givande. Inte i den meningen att jag tror att belöna, hur som helst.

Till mig, "givande" innebär att om du jobbar hårt och kommer att fortsätta även under svåra förhållanden, vid någon tidpunkt, kommer du att uppleva en känsla av framgång, även om det är bara för att du är klar med uppgiften.

Att ha barn är inte så.

Inget behov av att tråka ut er med fakta om hur svårt det är att få barn; utmattning och ömma bröstvårtor är väl dokumenterade. Jag tycker också att det är ganska klart att det finns massor av sympati med tanke på att nya föräldrar.

Men vad de inte berättar är att mycket snabbt, medkänsla resa är över. Samhället förväntar sig att du ska sluta med ditt barn för att klaga. Fråga: Det finns en pappa i min byggnad som vid våra co-op möten, klagar om damm från trakten byggarbetsplatser och lobby säkerhet. Och när de gör så, han hänvisar till sin 2-åring (som kan köra och bär ett plommonstop, mind you) som en nyfödd, och det gör att jag vill peta hans ögon ut.

Klart, han missade memo att dina barn 2: a födelsedag, du är inte längre tillåtet att klaga. Du förväntas att sätta en inramad bild på ditt barn på ditt skrivbord på jobbet och berätta inte mer än en berättelse per vecka om hur super söt ditt barn är. Och att berättelsen bättre vara roliga och självironiskt eller folk kommer att sluta lyssna. Under inga omständigheter ska denna berättelse vara ett verkligt exempel på hur svårt föräldraskap är.

Om du tror att jag har fel, tänk tillbaka till senaste gången du såg en real-life Facebook-status så här:

"Min son i dag var en total skitstövel. Han slog sin syster 25 gånger. Han skrek på mig på tunnelbanan för att jag inte skulle låta honom spela Subway Surfers på min telefon. Han skrek starkare eftersom han visste att vi var instängda på tåget. Han äntligen lugnat ner sig. Då han fes. Om mig. Och alla stirrade på mig under hela resan eftersom jag luktade."

Folk talar inte om trycket av att försöka forma minnet av en liten person så kommer de att sluta med god självkänsla och att de inte heller tycker om att skjuta människor på en tunnelbana spår.

Tyngden av att ansvaret gör att jag känner mig som om jag alltid gör det fel. Och med "det" menar jag allt. Jag ser ekon av alla mina negativa tankar i mitt barnens beteende, oavsett om det finns ett samband eller inte.

Jag försöker mitt bästa. Jag följer experternas råd. Till exempel, när du använder "1, 2, 3" teknik, det gör jag inte skrika "Jesus Kristus! Sluta dra din brors byxor ner framför den läskiga gubben eller jag kastar din ratty Barbie i papperskorgen!"

Istället tar jag uppdrag djupt andetag och säger: "Om du vill behålla din Barbie, du kommer att hålla händerna för dig själv." Och första gången jag ser min dotters lilla händer gå i närheten av hennes bror, säger jag, "En till!" i en låg och auktoritär röst. Med "två", hon räknar ut att jag menar allvar och går vidare.

Så jag vinna stora förälder award för natten, eftersom jag lärt mina barn gränser och att det finns konsekvenser för sina handlingar. Nästa steg är att gå hem, hälla upp ett stort glas vin, och ta två klunkar innan de somnar hålla min Kindle.

Fel.

Säker på att jag kommer att gå hem och häll i vin, men i korta stunder innan jag somnar (och även under de kommande fem timmar av drömmar), jag kommer att tortera mig, oroande att jag bara skapade en dotter som inte står upp för sig själv och kommer att vara lätt att svepas med av grupptrycket.

För att förvirra saker och ting mer, min son är nästan okrossbara med "1, 2, 3." Och när jag ser på honom, jag undrar om han kommer att sluta som en vild man som har absolut respekt för regler och myndigheten eller om han en dag kommer att styra världen.

Svaret är: jag har ingen aning. Och det finns ingen garanti för att jag kommer att vara runt tillräckligt länge för att se hur det visar sig.

Min styvmor var exakt samma förälder för sina barn. Hennes son, samtidigt som en trevlig kille, hamnade i fängelse på grund av droger, och hennes dotter hamnade i en framgångsrik CFO typ. Men hon blev dödad (tillsammans med hela hennes familj) i en freak bilolycka.

Jag undrar om min styvmor, känns föräldraskap är givande?

Vad jag kan säga om föräldraskap är detta: Det har drivit mig bortom allt jag trodde att jag var kapabel till. Det utökade min kapacitet för kärlek. Jag har aldrig älskat något så mycket som jag älskar mina barn.

Det utökade min nivå av medkänsla. Av ilska. Av hopp. Av rädsla. Av glädje. Av empati. Behovet av kontroll. Nu är jag som en vandrande bunt av känslor som lever strax under ytan av huden.

Strax efter att min dotter föddes, var jag på ett plan hem från en arbetsresa när vi träffar en allvarlig pocket av turbulens i flera minuter på slutet av den typ där planet sjunker, då återhämtar sig i en rasande mode. Vid första tecken på problem, jag drog mig bältet så hårt som min mage skulle tillåta, grep armstöd, och fortsatte att tyst snyftning eftersom en bild av min fru som håller min dotters hand dök upp i mitt huvud för bara en sekund.

Det är bara så mycket att förlora nu.

Föräldraskap har drivit mig till att ständigt ifrågasätta mig själv och säga, "Var att det bästa jag kan göra?" Ofta svaret är "nej", så jag plocka upp mig, damm mig ut och försöka igen. Och jag är en bättre människa för det.

Och om sällsynta dagar, jag får se vackra saker. Denna sommaren, jag såg min 5-åriga son få bort gungorna på Coney Island, och sedan springa runt för att hjälpa alla de andra barnen ur deras svängningar. Och en dag på skolgården, jag såg på när min dotter såg sin bror på sidan av en fotbollsmatch, ledsen för att han inte var inbjuden för att spela. Hon gick över, stoppas spelet, och berättade pojkarna att hennes bror ville spela. I samma ögonblick som hon sa, "De sa att du kan spela!" och han hoppade av bänken upprymd, jag började gråta. (Oroa dig inte, jag låtsades att det var super dammiga och det var något i de kontakter som jag inte bära.)

Man skulle kunna hävda att dessa exempel är själva definitionen av ordet "givande." Och kanske de är.

Betyder det att jag har fel, och föräldraskap är, i själva verket, givande?

Jag kan inte säga säkert eftersom jag inte vet hur det hela kommer att sluta.

Det här inlägget publicerades ursprungligen på Medium .

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar