Vad Min Tonåring Sa Att Fick Mig Att Inse Att Jag Gjorde Ett Stort Misstag Föräldraskap

När mina barn var unga, de var centrum i mitt universum. Jag ville inte låta dem gå till en play-date om jag inte var det. Jag visste inte att skicka dem till förskolan. Om de var ledsna, jag gjorde det mitt uppdrag att göra saker bättre för dem så snart jag kan. Jag skulle trösta dem med kyssar och erbjuda dem deras favorit mat i hopp om att radera obekväma situationer från deras sinne.

Jag vet att de flesta av detta är att Mama Bear instinkt att kicks — vi vet vad som är bäst för våra barn och det blir vår uppgift att skapa en trygg värld för dem.

Då, mina barn uppskattade skydd; de visste att jag hade ryggen om de var upprörda eller besvärade. Men när de blev äldre och utvecklats till tonåringar, de dras bort från mig en hel del. Det var en kraftig förskjutning i hur de agerade mot mig och det belopp som de kommunicerade med mig. De visar mig att de behövde andrum och hanteras på ett annat sätt än när de var små — och jag stod emot det svårt, för svårt.

Eftersom jag hade mina barn riktigt nära tillsammans, när min första började agera avlägsen och som om han kunde inte stå ut med att vara runt mig, jag var krossad, men tänkte att det var bara hans personlighet. Säkert mina andra två älsklingar skulle aldrig behandla mig på det sättet.

Sedan min dotter och son har följt sin ledning under de kommande två åren. De ville utrymme och distans också, och jag var tvungen att ta en ordentlig titt på mig själv och hur jag blev föräldraskap dem. Det var inte lätt och jag var i förnekelse för en lång tid trots mina barn visar mig att de inte behöver en mamma som gjort det till sitt uppdrag att göra hennes barn bekväm hela tiden.

De behövde mig för att sluta helicoptering, men jag skulle fortsätta att sväva över dem, även om de skulle prata mindre och agera mer som hemma när jag gjorde detta. Ju mer jag försökte att komma in i deras liv, desto mer de knuffade bort mig.

De var ständigt irriterad och ville aldrig att dela något med mig. En del av detta var dem växa upp och få en viss självständighet, men en hel del av deras irritation kom från att vara runt en mamma som trodde att det var hennes huvudsakliga mål i livet att göra hennes barn bekväm hela tiden. En mamma som inte respekterar deras gränser och deras behov av individualitet.

En dag, min son började skrika på mig som jag var efter honom på övervåningen efter att han bröt en penna som försöker göra sin matteläxa. Han vände sig om och tittade på mig och äntligen fick mod att säga något som var på gång för länge: "Du måste lämna mig ifred. Jag måste ta vissa saker för mig själv. Du är för överbeskyddande och jag ville att räkna ut det för mig själv."

I det ögonblicket, min son bad mig att låta honom kämpa med något utan att jag försöker att susa in och fixa det. Han ville vara obekväm, han ville prova att räkna ut saker på egen hand. Att han inte längre ville ha mig för att "fixa" saker och ting för honom. Han behövde mig att backa.

Det var en svår läxa för mig. Detta var hur jag visade kärlek. Jag försökte så hårt för att vara den bästa mamma jag kan vara. Jag gjorde saker som att försöka ta bort en dålig dag med en glass, eller att försöka att plocka upp dem efter att ha en kamp med en vän genom att peppra dem med frågor och råd — fråga vad jag kan göra för att göra det bättre, som erbjuder allt jag kunde tänka på som en buffert för att få dem igenom något svårt. Jag ville inte att de skulle känna sig kränkt eller känner ångest.

Jag ville göra sin oro för att gå bort dem direkt, inte bara för dem, men eftersom det gjorde ont i mig att se dem kämpa. Detta är naturligtvis normal — ingen förälder vill se sitt barn lida — men det är inte nödvändigtvis bra att tvinga din närvaro på dem heller.

Men jag visste att dagen på trappan, jag skulle försökt att skapa en buffert för sin skada så mycket under de åren jag var som tar bort deras förmåga att bearbeta och ta itu med sina egna känslor. Jag har alltid velat ha en quick fix för att få dem att må bättre i stunden, och även om det fungerade när de var unga, de var alla vill få lite personlig kontroll över sina känslor för sig själva nu och jag var tvungen att släppa.

Mina andra två barn cementerade mina äldsta barns känslor när jag kom ner. "Ja, Mamma, du måste lämna oss ensamma ibland," de kom överens om.

Jag ville inte att ta ett steg tillbaka för att anpassa sig till deras behov — det kändes så obehagligt att mig. Jag ville inte låta dem spendera timmar i sitt rum för att må dåligt över att inte göra den team, eller en bruten vänskap, eller en hård dag. Men jag var tvungen att fundera ut ett sätt att göra detta — för dem.

I huvudsak, som jag behövde för att sluta försöka "mamma" dem hela jävla tiden. Det är en sak att kolla på och låta dem veta att du är det, och en helt annan att försöka göra det hela bättre hela tiden, vilket är omöjligt i alla fall. Det är inte mitt jobb och i att försöka uppnå detta, jag var inte bara att skada min relation med mina barn, jag har en inverkan på deras självkänsla och hur de bearbetas saker.

Jag trodde att jag gjorde dem en tjänst och det var mitt sätt att ge detta mom sak mitt allt. Men när jag skulle sväva som står utanför deras sovrum dörren, knackar, och vill dem att släppa in mig när de uppenbarligen ville vara ensam, eller berätta för dem om de inte vågade berätta för mig vad som var på gång när de var att jag skulle ta bort skärmen, eller köpa dem deras favorit mat, eller tar dem genom drive-thru i hopp om att lyfta sina sprit — jag försökte så hårt för att bevisa något som de inte behöver mig för att bevisa.

Mina barn bara för mig att vara där och ta emot dem — ta emot dem på sina bra dagar och sina dåliga dagar och vara där för att backa upp när de behövde det.

Jag blev inte mindre av en mamma för stöd. I själva verket var det inte förrän jag tog ett steg tillbaka för att mina barn börjar att släppa in mig i deras personliga liv igen. Stannade de agerar som om allt jag gjorde var så over the top, och de började gå runt en hel del snabbare om det var något mindre i sitt liv eftersom jag var tillåta dem att hantera sina rädslor och känslor. Jag gav dem tid att bearbeta vad som var på gång, och utrymme för att be om den hjälp de behövde.

Det var verkligen svårt första gången min dotter kom hem från skolan och grät efter att jag lovat att sluta upp med mina barn. Hon gick upp till sitt rum under ett par timmar efter att jag berättade för henne att jag var här om hon ville prata. Jag kände att jag drog att gå upp och kolla på henne igen, men det gjorde jag inte.

Hon kom ner och berättade för mig den korta versionen av vad som var fel. Jag frågade henne om det fanns något jag kunde göra och hon sa att hon bara ville vara ensam.

Allt jag ville göra var att krama om henne och göra henne till favorit cookies och gosa med henne på soffan och titta på hennes favorit film, men det var inte vad hon behövde. Hon ställde för andrum och det var vad jag behövde för att ge henne oavsett hur obekvämt det var för mig.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar