Min Kindergartner Är Funderade över Livets Mening. Vad Sjutton Ska Jag Säga Till Henne?

På 5 år gammal, skulle jag ha trott att min dotter största bekymmer var om vad jag var på väg att packa sin lunch eller för att hitta sällsynta super Shopkins, dessa onda varelser designad av en djävulsk monster böjd på att förstöra föräldrars liv. Men den andra dagen hon chockade mig när hon frågade:

"Mamma, jag förstår bara inte varför är jag här? Varför har jag gjort? Varför är jag i denna värld?"

Och bortsett från att vara milt flippade ut som hon refererade till "den här" världen (Vad andra världar är det?! Vad vet hon att jag inte gör det? Behöver jag för att titta på de senaste Star Wars för att förstå?), hennes ord berörde mig till min kärna. Och nyligen, hon är så utflippad om hennes mini existentiella kris som hon inte ens kan sova på natten. Det är hjärtskärande att titta på och ändå på samma gång, jag känner precis samma sätt, eftersom let ' s face it, livet är hårt och skrämmande och jag skäms inte för att erkänna att när jag inte kan sova på natten (bara säga ordet "evighet" till dig själv för en timme rakt och titta på hur utflippad du kan göra själv!), Jag vilar mitt huvud på min mans bröst och ta tröst i det lilla faktum att han är det. Men på 5 år gammal? Hur kan jag även börja ge henne någon form av komfort om en stor och skrämmande värld?

Jag erkänner att när min dotter först ställde denna fråga, så frågade oskyldigt en kväll efter dusch, när hon hade det färskt rent hår ser och hennes favorit prinsessa pyjamas på, jag frös.

Är hon verkligen bad mig om detta? Tänkte jag. Fem-åringar ska inte behöva fundera över meningen med livet!

Förutom hon var, och hon gör. I stort sett, delvis, eftersom jag misstänker att hon är väldigt lik mig, en typ som overthinks och overanalyzes allt. Jag kan komma ihåg att vara ett barn och vaknar upp mitt i natten i panik, mitt hjärta racing ut ur mitt bröst som jag funderade över det stora mysteriet i evighet och så småningom slutsatsen, till min förfäran, att leva för alltid och för evigt faktiskt lät hemskt och läskigt som alla får-ut. Jag skulle smyga ur mitt rum och pad ner i hallen för att mina föräldrars rum, där min pappa skulle inte vaknar ännu hade jag bölade hans älskade trumpet i hans öra och min mamma skulle hysch mig och berätta för mig att gå tillbaka till sängen, hennes röst sträv och halv-vaken.

Mina tankar fladdrade tillbaka till minnen av att vara som rädda små barn hur desperat jag ville bara sopas upp i en kram och berättade att det skulle vara OK, att världen inte är en skrämmande plats trots allt. Jag var överväldigad med en rush för mitt barn, min söta och känslig liten flicka, som knappt halvvägs genom hennes första år i skolan, är redan plågas med största test av hennes liv.

Varför är vi här? Vad är poängen?

Jag önskar att jag kunde berätta för dig att jag visste exakt vad de ska berätta för min dotter, men sanningen är, att rädda lilla flickan jag minns från min barndom har förvandlats till en kvinna och en mor som fortfarande inte har svaren, och nu är jag föräldraskap ett barn så mycket som mig. Den lilla flickan växte upp i en college student, klamrar sig fast vid bön häften och radband som om de hade svaret, säker på att följa en föreskriven väg till himlen som om det var lika lätt som att följa ett recept i en kokbok. (Never mind att hon inte kan laga värt ett skit och en gång glömde att sätta kyckling i en kyckling potten cirkel.) Den lilla flickan växte upp till en kvinna som finner sig själv vid ett vägskäl av tro och misstro, som så gärna vill se det goda i världen, och önskar så illa som det bara kunde vara så enkelt som att blinda tro, och sig desperat hopp som en nötas rep i ett hav av tvivel.

Men jag visste inte vad jag ska säga till henne, och som min mun föll öppen och mitt sinne kasta runt för svar, jag berättade för henne att det enda jag kunde tänka på, det enda jag kände var säkert och sant och kanske något med hennes lilla själ i mörka skrymslen i natten, när hon har tagit till uppvaknande i rädsla, som om någon jag kände så länge sedan.

Jag berättade för henne att hon är här för att vi behövs för att älska henne.

Att hon är här för att världen behövde någon som hon älskar.

Att hon är här för att älska oss och hennes systrar och hennes bror, även när han har illaluktande fötter (som fick ett fniss).

Att hon är här för att älska kakor och varm choklad och Jul och vatten park hotel och åka på resor med mig och hennes farmor och hennes kusiner.

Jag berättade för henne att poängen med det hela är ganska enkelt: att älska och att bli älskad. För vad annat kan jag säga? Jag önskar att jag visste alla svar—jag kan inte berätta hur dåligt jag önskar att jag visste svaren, både för mig själv och för henne.

Men ändå, jag tror att även i dunkla mitten av tvivel och tro och hopp och existens, att kärleken är alltid svaret.

Åtminstone jag hoppas verkligen det, för ärligt talat, det är allt jag har.

ADVERT

Lägg till din kommentar