Ditt Barn Är Förmodligen Uppförde Sig Bättre Än Du Tror

Jag var på en co-worker ' s house. Hans namn var Dave, och vi hade jobbat tillsammans i ett par år nu. Han var ca 20 år äldre än mig, och hans äldsta son var i tonåren när min äldsta var 9. De flesta av vår vänskap hade kretsat runt tjafsa om våra söner . Vi pratade om hur lata de kan vara, och hur deras prioritet nummer ett var att spela tv-spel och tik om att inte kunna spela tv-spel. Han ofta gav mig råd om hur jag kan hjälpa min son nu, på ett sätt som han önskade att han hade gjort med sin son när han var 9.

Det var flera av våra medarbetare på bakgården av Dave ' s hus. Det var ett arbetar parti, och de flesta av den tid vi hade varit där, skulle jag såg Dave ' s son hjälpa till att städa upp efter gästerna. Han var en smärt ung man, 15 år gammal, med mörkt hår och glasögon. Han berättade pinsamma skämt och försökte passa in som vilken tonåring skulle när som omges av vuxna genom att säga saker som "När jag var liten..." (Och sedan alla hälften rullar sina ögon och tänker "Du är en unge.") Men för det mesta, han var snäll, skötsam, och all-around respektabel.

I själva verket var jag ganska imponerad av det sätt på vilket han gick ut ur hans sätt att hjälpa till med mina tre små barn. Han visade min son några spel på TV att hålla honom sysselsatt. Han introducerade min mellersta dotter till sin lilla hund, och han hjälpte till att hålla min 2-åring ut i deras trädgård.

Ungefär en timme in i partiet, jag lutade mig över uteplats tabell Dave och sade: "Din son är inte hälften så dålig som låt dig på."

Jag log mot honom, och Dave sade, "Ja...du har rätt. Han är en bra grabb." Han lyste med en känsla av stolthet (och lite alkohol), som att det tog en utomstående betraktare att märka sin sons bra beteende för honom att inse att hans son var i själva verket ganska anmärkningsvärt.

Och som Dave och jag talade om sin son och några av de bra saker han gör (i stället för att tjafsa om hans irriterande egenskaper — egenskaper som alla barn har), så tänkte jag på mina egna barn och undrade vad de höll på med att jag inte märker det.

Jag menar, missförstå mig inte. Jag tycker det är bra att tik om dina barn. I själva verket är det bra att tik om föräldraskap och äktenskap i allmänhet. Jag tik om sena nätter och tidiga morgnar. Jag tik om vår budget, och bad tid, och snorkråkor. Jag är en all-star. Det är något väldigt terapeutiskt om ventilation när det gäller att hantera den stress som kommer med att höja en familj. Men jag är lika skyldig som nästa förälder när det gäller att tjafsa för mycket — särskilt när det kommer till min äldsta son.

Jag klagar en hel del om honom. Jag kommer att tala om hur frustrerande det är att få upp honom i morgon. Jag pratar om hur svårt det är att få honom att äta något annat än mac och ost, och hur jag har bokstavligen att dra honom bort från iPad varje dag och tvinga honom att göra något produktivt.

Men faktum är, om jag verkligen tänker på det, på det hela, han är en ganska darn bra grabb. Han behöver inte använda ett ovårdat språk. Han argumenterar med mig om sina läxor, men han får det gjort. Han har läst och fotboll och andra produktiva verksamheter. Han har aldrig fått problem i skolan. Han får bra betyg och spelar med bra barn. Han är respektfull runt andra. Han går till kyrkan med familjen, och han hjälper till med sina yngre systrar. I själva verket, de flesta av de frågor som jag har med Tristan är inte runt beteende eller attityd. De är bara små saker, problem med motivation och utveckling — de vanliga saker som kommer med de flesta barn i hans ålder.

Men det här är verkligen ett problem med föräldraskap. Jag tillbringar mycket tid med Tristan, och som förälder känner jag att det är mitt jobb att förvandla honom till den bästa lilla killen som han kan vara. Jag vill att han ska vara en framgångsrik vuxna, med en stark respekt för kvinnor och familj. Jag vill ha honom att hantera sitt liv på ett ansvarsfullt sätt. Jag vill att han ska vara en bättre människa än jag är. Jag vill att han ska vara mer framgångsrika, snällare, lugnare — du får idén. Men för att göra det, av någon anledning, jag tror att jag har blivit mycket kritiska mot varje liten sak han gör till den grad att jag klagar på honom utan att verkligen undersöka det faktum att han inte är halv dålig (eller till och med tre fjärdedelar dåligt). I själva verket, han är en bra kille, och jag skulle vara stolt över honom.

När jag var redo att lämna Dave ' s house, hans son började plocka upp alla leksaker som mina barn hade fått. Min son, Tristan, satt på deras soffa, benen i kors under hans rumpa, tittar ner. Det är det ansikte han ger oftast när han är hoppfull om att jag inte kommer att be honom att hjälpa till med att städa.

Jag tittade över på den spinkig 15-åring och sade: "jag berättade Dave att du inte alls är så illa för en kille som han låter på. Han höll med mig. Låt det inte stiga dig åt huvudet."

Den unge mannen log lite, röd i ansiktet och skrattade. Då jag tittade ner på Tristan och sade: "Du kommer för att hjälpa till?"

Tristan rullade sina ögon, och då han gled ner från soffan dramatiskt och började städa. Och när han började att sätta leksaker tillbaka i toy box, sa jag, "vet Du, Tristan. Du är en ganska bra kid också. Jag borde ge dig mer kredit."

Tristan såg upp på mig med ett stort leende och jag hukade sig ner, lade min hand ut, och han gav mig fem.

Och när vi lägger leksaker bort, jag insåg att jag behövde säga saker som denna oftare. Inget stort, bara beröm. Jag behöver vara mer stödjande och mindre kritisk. I själva verket, jag tror att de flesta föräldrar gör. I det ögonblicket insåg jag hur mycket jag behövde för att tala om att den här lilla pojken växer till en man om de bra saker han har för sig.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar