Paniksyndrom Är Ofta Missförstådd, Men Här är Vad Du Behöver Veta

Jag har haft panikattacker sedan jag var tonåring. Ibland, mitt angreppen har varit så intensiva att jag har varit säker på att jag var på väg att dö—det finns en rädsla inom mig så rå och äkta det kändes outhärdligt att vara vid liv. Mycket ofta, min panik attacker (och rädslan för en annan) har gjort det svårt för mig att leva mitt liv. På tider, jag har varit livrädd för att lämna mitt hus.

Men om du träffade mig, du kan aldrig ha gissat. Jag kommer över som "normala", ens humör, glad. Faktum är att många människor har berättat för mig att jag är en lugnande person att vara runt, och att jag gör dem att känna sig bättre och mer avslappnad. Och ändå, om jag är i en period av mitt liv där jag är med panikattacker känner jag mig allt annat än normal eller funktionella.

Jag tror att panikångest är något som ofta missförstås—ibland till och med av panik drabbade själva. Och förstå sjukdom är ibland det första steget för att få den hjälp du behöver för att känna sig bättre.

Och lyssna nu: hjälp är definitivt ute. Du kan avsluta cykeln av panik.

Jag fångade upp med Dr Samantha Rodman en klinisk psykolog i Maryland och grundare av DrPsychMom.kom för att hjälpa till med att förklara sjukdom, och för att rensa upp några vanliga missuppfattningar om den. Redo? Här är de senaste nyheterna.

1. Det är vanligt att känna det som att du är "galen" när du har en panikattack. Du är inte.

"Många människor tror att paniksyndrom innebär att de är "galna" eftersom det är så intensivt och så svårt att fungera under en attack," säger Dr. Rodman. När du är mitt uppe i en panikattack, dina tankar hastighet upp, vinande och zooma överallt. Det kan kännas som om du kommer av den djupa änden, men det är bara din kamp-eller-flight hormoner for genom kroppen, och jävlas med dig av dina tankar. Kom ihåg det. Du kommer att bli bra när attacken går över.

2. Panikångest är annorlunda än generell ångest, men det är möjligt att ha dem båda.

Dr. Rodman förklarar att paniksyndrom har mer distinkta avsnitt, medan sjukdomar som generell ångest har en mer global, kontinuerlig känsla för dem. "Med andra ångestsyndrom, du har mer konstant oroliga tankar hela dagen, men inte på samma intensiva perioder av fysiska symptom," förklarar Dr Rodman. Naturligtvis, du kan ha båda sjukdomarna på en gång (tillsammans med andra psykiska problem). Roliga tider, rätt?

3. Många av de drabbade hålla sina panikattacker hemlighet eftersom det är pinsamt att känna mig så out of control.

Detta har varit min erfarenhet, och var särskilt sant när jag först började med panikattacker som en tonåring. Det var verkligen svårt att erkänna att jag mådde så trasiga och inte går att styra vad var det som hände mig. Som i och för sig var skrämmande och dödligt som väl. Dr. Rodman säger att detta är faktiskt ganska vanligt, och att många som lider av rädsla för att de kommer att bli betraktade som "galna" om de erkänner vad är det som händer med dem och att de är oförmögna att göra attacker sluta.

4. Panikattacker är en fysisk, känslomässig upplevelse.

Panikattacker innebära kampen-eller-flykt system i din kropp, och kan göra ditt hjärta ras, tarmarna churn, och din andning ökar. Vissa människor har svårt att andas. Andra blir svettig, yr och svag. Många gånger kan människor uppleva den fysiska symtom innan de vet att de har en panikattack, och skyndar sig till akuten fruktade att de har haft en hjärtattack eller dö. Attackerna verkligen kan vara så intensiv.

5. Du är inte ensam, paniksyndrom är vanligare än folk inser.

Enligt Ångest och Depression Association of America (ADAA) , 2-3% av befolkningen lider av panikångest under ett visst år (som slutar upp som uppgår till miljoner av människor), och kvinnor är dubbelt så stor risk att drabbas av dem som män. Sjukdomen oftast framträder i en persons 20-årsåldern, men barn kan ha det också. Poängen är att du är inte ensam och det är inget konstigt eller ovanligt om dig. Det finns många människor där ute som "get it" och vet hur hemskt och outhärdligt det kan vara.

6. Panikångest kan störa det vardagliga livet, och ofta går hand-i-hand med agorafobi.

Ofta, panik attacker börjar på offentliga platser eller specifika situationer. Eftersom upplevelsen är så hemsk, den sjuke inte vill gå tillbaka till den plats, eller ange att situationen av rädsla för att få ytterligare en attack, vilket resulterade i måttliga till svåra fall av agorafobi (torgskräck) . Det är förståeligt att detta händer för många av de drabbade, men problemet är att denna kan göra för en mycket begränsad livslängd, och det är inte bra för någon.

7. Panikångest är mycket följsam till behandlingen.

Här är kanske det viktigaste du behöver veta om panikångest: det är behandlingsbara. Väldigt mycket så. Det kanske inte verkar som det, eftersom det känns så utanför din kontroll. Men terapi (kognitiv beteendeterapi speciellt, säger Dr. Rodman), och medicin (i vissa fall) kan hjälpa en hel del. Jag har personligen funnit en daglig meditation (även bara fem minuter om dagen) riktigt bra också.

Jag kan säga så här: vägen till återhämtning är inte lätt. Det krävs ansträngning, och ett steg i tro, som definitivt är svårt att ha när du känner att du kommer att vara dömd för att ha panik attacker för evigt. Men lita på mig—så är inte fallet. Och att tro att det inte finns något hopp är bara din ångest försöker lura dig till att tro att allt är irreparabla och det är vägen ut.

Det är hoppas för panikångest. Du behöver inte lida. Du bör ha en chans att känna sig trygg och säker när du flyttar genom världen, och leva ditt liv. Du är fantastisk, och du förtjänar att känna sig hel och väl.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar